Teppanyaki hibachi noodle recept

TEPPANYAKI HIBACHI NOODLE-RECEPT | TOP 3 RECEPTEN

Heb je ooit een back-to-back Japans recept geprobeerd, gesmeed in de hitte van de ijzeren plaat – de teppanyaki – en de hibachi (traditionele Japanse vuurschaal)?

Nou, je hebt een dubbele traktatie, want we zullen het hibachi-noedelrecept en de teppanyaki roergebakken rijst plus andere kruiden en bijgerechten bespreken!

Zoals je misschien al hebt geraden, is hibachi-noedel een algemene term voor verschillende soorten hibachi-noedelrecepten, maar hoewel de ingrediënten kunnen variëren, is de kookmethode hetzelfde – en ze gaan allemaal door de hibachi voordat ze worden geserveerd.

Laten we eens kijken naar het verschillende hibachi-recepten voor noedels.

Je kunt deze geweldige Teppanyaki-tools gebruiken bij het bereiden van je gerecht

 Aziatische noedels zijn gemakkelijk te koken en recepten kunnen worden aangepast om heel voedzaam te zijn.

TOP 3 HIBACHI NOODLE RECEPTEN

Teppanyaki Hibachi rundvleesnoedel recept

Geweldige smaak van gegrild vlees en groenten samen met noedels voor een volledige maaltijd

Ingrediënten

8 gram Ramen of Lo Mein-noedels (of Angel Hair Pasta)
½ pond biefstuk of uw favoriete roerbak rundvlees gesneden
½ kopje sojasaus
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel knoflookpoeder
2 theel. Maizena
2 el bruine suiker
3 lente-uitjes plus meer om te serveren indien gewenst
3 teentjes knoflook
1 grote wortel
1 el boter
1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze

  • Zet het fornuis aan, giet 250 ml. water in een pot en doe 4 el. zout en kook de noedels erin. Zodra de noedels zacht zijn, haal je de noedels uit de pan en laat je ze uitlekken. Leg ze opzij voor later gebruik.
  • Snijd ondertussen het vlees in kleine dunne reepjes als je een teppan-plaat of een grillpan gebruikt, en laat ze in grotere stukken voor BBQ hibachi grillstijl en snij ze in dunne reepjes na het grillen.
  • Maak een middelgrote kom en voeg de bruine suiker, maizena, knoflookpoeder, gemberpoeder en sojasaus toe en klop ze vervolgens om te mengen. Gooi de reepjes rundvlees in het sojasausmengsel en bedek de vleesreepjes met een tang met de sojasausmix. Laat de runderreepjes in de kom en laat ze 20 – 30 minuten marineren.
  • Snipper de wortels, hak de knoflook fijn en snijd de lente-uitjes in kleine rondjes.
  • Zet de kachel aan en zet hem op hoog vuur. Plaats de teppan-plaat (of koekenpan) op het fornuis en verwarm 1/3 van de boter en sesamolie of je kunt ook een elektrische teppanyaki-plaat gebruiken.
  • Zodra de olie heet genoeg is, gebruik je de tang om de runderreepjes te plukken en plaats je deze in de koekenpan of teppanplaat om te bakken of op de hibachi-grill te plaatsen. Bak rundvleesreepjes tot ze een bruine kleur krijgen (niet roeren of omdraaien).
  • Draai de strips om om het rauwe gedeelte te koken zodra de andere kant bruin wordt.
  • Voeg de noedels, resterende boter, knoflook, lente-uitjes en wortels toe in de koekenpan of op de teppan en roer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Giet de marinade en laat de noedels het absorberen totdat de noedels er ook een bruine kleur aan krijgen. Wanneer je de hibachi-stijl van het vlees grilt, is dit de tijd om ze van de grill te halen, in dunne plakjes te snijden en aan de noedels toe te voegen.
  • Breng het op een schone plaat of kom en leg meer lente-uitjes bovenop de noedels. Nu heb je je beef hibachi noedelschotel!

Voor het rundvleesrecept moet je een scherp Hibachi-mes hebben zoals een van deze die ik hier heb beoordeeld. Je zult versteld staan ​​hoe goedkoop je een goede kunt krijgen, maar ik heb ook een aantal topkeuzes voor je.

Hoe beef hibachi noedels te maken

Als alternatief voor rundvlees bereid met noedels, kun je deze geweldige teppanyaki entrecote met kruidenboter proberen.

VOEDINGSFEITEN

  • Portiegrootte: 1 kop
  • Hoeveelheid per portie
  • Calorieën 264 (Calorieën uit vet 78)
  • Dagelijkse waarde in (%)
  • Totaal vet 8,69 g
  • 13%
  • Verzadigd vet 2,48 g 12%
  • Meervoudig onverzadigd vet 1,232 g
  • Enkelvoudig onverzadigd vet 3.534 g
  • Cholesterol 78 mg 26%
  • Natrium 666 mg 28%
  • Kalium 324 mg
  • Totaal koolhydraten 20,86 g 7%
  • Dieetvezel 0,9 g 4%
  • Suikers 0,33 g
  • Eiwit 23,99 g
  • Vitamine A 2%
  • Vitamine C 0%
  • Calcium 1%
  • IJzer 17%

Als je nog niet van plan was om een ​​hibachi-recept voor noedels te maken, bekijk dan deze schattige video van een kind (Aubrey London) over het maken ervan:

SIMPEL RECEPT VOOR HIBACHI NOODLES

Ingrediënten:
• 1 pond linguine of noedels naar keuze, al dente gekookt
• 3 eetlepels boter
• 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
• 3 eetlepels suiker
• 4 eetlepels sojasaus
• 1 eetlepel teriyakisaus
• Zout en peper naar smaak
• 1 eetlepel sesamolie
• 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  1. Zet het fornuis aan en zet op middelhoog vuur. Smelt boter in een wok.
  2. Doe de gehakte knoflook in de wok en bak tot je de gekookte geur ruikt.
  3. Voeg de noedels toe en meng ze terwijl je goed roert
  4. De volgende stap is het gieten van de teriyakisaus, dunne sojasaus en suiker en vervolgens blijven roeren om de ingrediënten te combineren.
  5. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
  6. Haal de wok en het hibachi-noedelsmengsel erin van het vuur en giet sesamolie in kleine hoeveelheden (het wordt aanbevolen om de olie te besprenkelen), gooi de noedels meerdere keren om het mengproces te voltooien
  7. Bestrooi de hibachi-noedels met sesamzaadjes voordat je het serveert en zorg ervoor dat je het serveert terwijl het heet is.

VOEDINGSFEITEN

Portiegrootte: 161 g
Hoeveelheid per portie
Calorieën 495 (calorieën uit vet 142)
De dagelijkse waarde in (%)
Totaal vet 15,8 g 24%
Verzadigd vet 6,5 g 32%
Transvet 0,0 g 0%
Cholesterol 106 mg 35%
Natrium 1166 mg 49%
Kalium 270 mg 8%
Totaal koolhydraten 74,2 g 25%
Suikers 9,9 g
Eiwit 14.7 g
Vitamine A 6%
Vitamine C 1%
Calcium 5%
IJzer 25%

HIBACHI-NOEDELS MET PADDESTOELEN EN ZUCCHINI

Ingrediënten:
• 12 gram udon noedels of 12 gram chow mein noedels
• 4 eetlepels olijfolie
• 4 eetlepels boter
• 2 fijngehakte teentjes knoflook
• 1 eetlepel basilicumpasta of 2 eetlepels gedroogde basilicum
• 1 1⁄2 pond champignons, voorgewassen en gesneden
• 2 courgettes, gesneden en gehakt
• 1 eetlepel Griekse kruiden voor alle doeleinden
• 4 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels Worcestershire-saus

VOOR DE SAUS:
• 1/3 kop sojasaus
• 1/3 kopje Thaise gemberbouillon
• 1 1/2 eetlepels bruine suiker

Bereiding:

  • Zet het fornuis aan en zet op middelhoog vuur. Plaats een pan water en giet er 4 – 6 kopjes water in. Gooi de noedels en laat ongeveer 8 minuten koken of tot de noedels zacht en zacht worden, spoel ze vervolgens een paar keer met koud water. Laat de noedels gedrenkt in koud water in een kom tot het tijd is om te bakken. Giet de kom af wanneer de noedels klaar zijn om te bakken.
  • Vervang de pot door een koekenpan en draai de wijzerplaat een inkeping naar hoog vuur. Bak olijfolie, boter, knoflook en basilicum ongeveer 2 minuten. 
  • Voeg de courgette en champignons toe en giet 4 eetlepels (per smaakmaker) van de kruiden van Worcestershire-saus en sojasaus, bak dan gedurende 6 minuten of tot de malsheid van de groenten op het gewenste niveau is.
  • Voeg in een apart gerecht de sojasaus, Thaise gemberbouillon en bruine suiker toe. Meng de ingrediënten tot suiker is opgelost.
  • Giet de noedels af en voeg deze toe aan de groentemix in de koekenpan. Giet de saus over de mix en roer goed tot het gaar is en serveer.

VOEDINGSFEITEN
Portiegrootte: 1 kop
Hoeveelheid per portie
Calorieën 45 (calorieën uit vet 25)
Een dagelijkse waarde in (%)
Totaal vet 2,82 g 4%
Verzadigd vet 1,215 g 6%
Meervoudig onverzadigd vet 0,271 g
Enkelvoudig onverzadigd vet 1,212 g
Cholesterol 7 mg 2%
Natrium 1175 mg 49%
Kalium 164 mg
Totaal Koolhydraten 4.02g 1%
Dieetvezels 0,7 g 3%
Suikers 1,24 g
Eiwit 1,45 g
Vitamine A 4%
Vitamine C 14%
Calcium 3%
IJzer 2%

Veelzijdigheid is een van de beste en meest unieke voordelen van Aziatische noedels. Het kan op vele manieren worden gekookt en worden gecombineerd met vlees, gevogelte, vis, groenten, fruit, bijgerechten en kruiden op elke manier zoals het recept het verkiest.

Je kunt zelfs je eigen noedelrecept bedenken als je creatief genoeg bent! Als je Azië bezoekt, zie je tientallen en tientallen verschillende soorten noodle-recept in restaurants en straatvoedselverkopers.

Hierdoor zijn Aziatische noedels niet alleen koolhydraatrijk voedsel, want zodra je ze combineert met vlees, groenten en fruit, worden ze een kom supersoep of roergebakken recept dat je lichaam de broodnodige voedingsstoffen zal geven.

Teppanyaki hibachi noodles

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET MAKEN VAN NOODLES

De noedel is ontstaan ​​in China. De Chinezen zijn de voorouders van de beroemde Aziatische noedels en volgens oude gegevens is de vroegste vermelding van de noedel in de oostelijke Han-periode.

In de periode tussen 206 v.Chr. – 220 n.Chr. Tijdens de Han-dynastie werden de noedels (gemaakt van tarwedeeg) een van de belangrijkste voedingsmiddelen in China.

Op de archeologische vindplaats Laija waren Chinese wetenschappers verbluft om een ​​aardewerken schaal te vinden met noedels erin!

Toen de radiokoolstofdatering terugkwam, bleek dat de noedels 4000 jaar oud waren – het is de oudste bekende noedel tot nu toe.

Bij nadere inspectie zeggen de archeologen dat de oude noedels leken op die van laiman, die wordt gemaakt door het deeg herhaaldelijk uit te rekken en te trekken – en handmatig wordt gedaan.

Tegen de 9e eeuw na Christus had het maken van noedels zich naar Japan verspreid, wat logisch is omdat het land de buurman van China is, waarna de Chinezen in de 13e eeuw na Christus noedelrecepten via de zijderoute naar Perzië brachten.

Noedels gemaakt van boekweit (naengmyeon) werden ook ontwikkeld in de Joseon-dynastie van Korea tussen 1392 – 1897.

Toen, in 1958, de Japanse uitvinder Momofuku Ando creëerde de populaire instantnoedels die nog steeds een basisvoedsel zijn voor zowat elk land ter wereld.

TEPPANYAKI STIJL GEBAKKEN RIJST

Je moet dit recept voor het frituren van rijst echt proberen, want het is geweldig om te combineren met elk hibachi-recept voor noedels!

Hoewel sommige Aziaten – vooral de Chinezen – geen rijst eten samen met de noedels, omdat dat teveel koolhydraten in één bord of kom zouden zijn; Hibachi-noedelrecepten verbeteren de smaak van de gebakken rijst waardoor deze combinatie zeer ideaal is.

Het eten van hibachi-noedelrecepten samen met roergebakken rijst in kleine hoeveelheden zou je alleen acceptabele hoeveelheden koolhydraten moeten geven, die gemakkelijk kunnen worden verbrand door je trainingsroutine. Het is dus niet zo erg, tenzij je het een soort taboe vindt.

 Ingrediënten:
• 3 tot 3 ½ kopjes gekookte rijst
• 2 eieren (roerei)
• ½ ui
• 1 pakket pancetta (te vinden in het gangpad, maar normaal spek volstaat)
• 2 tot 3 eetlepels boter / margarine
• ½ kopje bevroren erwten en wortelen
• 2 eetlepels knoflookpoeder
• 1 eetlepel sesamzaadjes
• 4 tot 5 eetlepels sojasaus
• 1 tot 2 eetlepels dun gesneden lente-uitjes / groene uien (voor garnering)
• 2 druppels sesamolie (optioneel)

Bereiding:

  • Zet het fornuis aan en kook roerei in een koekenpan en leg deze opzij voor later gebruik (temperatuur instellen op medium).
  • Na het verwijderen van de eieren, gooi je de uien in dezelfde koekenpan en kook tot ze doorzichtig worden. Haal uit de pan en plaats in een kleine kom, leg ze opzij voor later gebruik.
  • Voor schoner en gemakkelijker snijden wordt aanbevolen om de pancetta of het spek in te vriezen. Snijd nu de pancetta in kleine reepjes vlees en bak deze knapperig. Eenmaal gekookt en op een schone plaat bewaren voor later gebruik.
  • Zet de temperatuurknop op laag en gooi de sojasaus, wortelen, erwten, knoflookpoeder, boter en rijst in de koekenpan en roer het mengsel.
  • Voeg de items die je eerder hebt gereserveerd, inclusief de uien, eieren en pancetta, samen met het sojasausmengsel in de koekenpan en voeg ook sesamolie toe, roer vervolgens grondig.
  • Voeg sesamzaadjes en groene uien toe als garnering.

BIJGERECHTEN VOOR HIBACHI STIJL NOODLES

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, Aziatische noedels zijn notoir flexibel als je het hebt over het paren van voedsel en je kunt ze praktisch koppelen met elk voedsel dat wordt vermeld op sites met voedselrecepten.

Je kunt ze eten met kip, groenten, salades, biefstuk van rundvlees of varkensvlees, lamskoteletjes, garnalen, vis, eieren, enz. En ze smaken elke keer goed, zolang de ingrediënten goed zijn gemengd en op het vuur worden gekookt op de perfecte hoeveelheid tijd die nodig is.

Specerijen zoals de gefrituurde lotus met varkensvlees, kabocha varkensvlees roerbak en inari sushi zijn ook geweldig om te combineren met de hibachi noedelrecepten.

Je kunt ofwel kruiden op basis van sojasaus gemengd met andere kruiden of chili op basis van tomatensaus gebruiken voor extra smaak.

VERSCHILLENDE SOORTEN JAPANSE NOEDELS

RAMEN

Gemaakt van tarwemeel, kansui en zout water zijn de ramen meestal dun, lichtgeel van kleur en hebben een stevige en elastische textuur.

De techniek om ramennoedels te maken werd geïmporteerd uit China tijdens het Meiji-tijdperk (1868 – 1912) en een onderscheidend kenmerk van de ramen is dat voordat het deeg wordt gerold, getrokken en uitgerekt, het eerst door gist wordt gerezen.

De noedels kunnen variëren in vorm, breedte en lengte en worden meestal geserveerd in een bouillon. Curry ramen, tonkotsu ramen, miso ramen, shio ramen en shōyu ramen zijn voorbeelden van ramen-noedelrecepten.

Shirataki

Dit type noedels is transparant en heeft een rubberachtige textuur. Het is gemaakt van Konnyaku en is taai wanneer je het eet. De Shirataki past goed bij Japanse keukens zoals oden en sukiyaki.

SOBA

Deze noedel is gemaakt van tarwebloem en boekweit en heeft meestal een lichtgele of beige kleur. Soba-noedels zijn gedroogd of vers verkrijgbaar en ze worden geleverd met een veelzijdige portie die warm kan zijn (als een noedel met bouillon) of koud met dipsaus.

Als je ooit de Tororo soba, kitsune soba, tempura soba, kake soba en gekoelde zaru soba hebt geprobeerd, dan heb je zojuist enkele Japanse soba-noedelrecepten geproefd.

Een soba-gerecht dat niet tot de soba-noedelrecepten behoort te behoren, is de Yakisoba, omdat het eigenlijk wordt gemaakt met Chinese noedels (chūkamen) en niet helemaal een “soba” is.

Somen

Somen is een ander op tarwe gebaseerde noedel, maar in plaats van de gebruikelijke dikke en lichtgele vorm is deze dik en wit van kleur.

Hoewel ze kunnen worden gebruikt in soepen en andere warme gerechten, worden ze meestal koud of gekoeld geserveerd en vooral in de zomermaanden om Japanners koel te houden onder de zomerse hitte.

Sōmen-noedels lijken erg op hiyamugi en udon-noedels, behalve dat ze erg dun zijn met een breedte van 1,3 mm, terwijl de andere noedels iets dikker zijn. Wanneer somennoedels een belangrijk ingrediënt zijn om ze met succes te maken zoals ze zijn, is olie.

HIYAMUGI

De hiyamugi is ook gemaakt van tarwe en is vergelijkbaar met de udon en somen noedels. De dikte is ongeveer tussen de dikte van de twee eerder genoemde noedels en wordt ook heel erg geserveerd zoals de udon en somen noedels.

Je zou de noedelstrengen van de hiyamugi vaak als wit zien, maar er zijn enkele gevallen waarin ze zijn gebundeld met bruine of roze getinte strengen.

UDON

Udon is de dikste van de noedels geserveerd in de Japanse keuken. Udon is witte noedels op basis van tarwe, die 4-6 mm breed zijn.

Deze noedels worden gekoeld geserveerd met een dipsaus in de zomermaanden, of in warme gerechten en soepen wanneer de temperatuur koeler is.

Udon-gerechten zijn kitsune udon, Nabeyaki udon, curry udon en yaki udon. Sara Udon wordt echter gemaakt met een ander soort noedels die knapperig zijn.

Harusame

Harusame zijn doorzichtige noedels gemaakt van aardappelzetmeel.

Tokoroten

Deze Japanse noedel is de vreemdste van alle soorten die in deze lijst staan ​​en dat komt omdat deze noedel is gemaakt van Agar – een gelatine-achtige stof die afkomstig is van rode algen.

Zelfs de manier waarop de noedel wordt gesneden, is ook raar omdat deze de vorm heeft van dunne, rechthoekige, gelei-achtige plakjes.

HET VERSCHIL TUSSEN HIBACHI NOODLES EN LO MEIN

Er is eigenlijk bijna geen verschil tussen de hibachi-noedel en lo mein, behalve dat de laatste uit China komt en de eerste wordt gemaakt in Japan (de spaghetti is uitgesloten van deze vergelijking).

De Japanners hebben ook 8 verschillende soorten noedels en zijn zo genoemd op basis van de grondstoffen waarvan ze afkomstig zijn, zoals de tokorotennoedel die is gemaakt van Agar of de witte, op tarwe gebaseerde somennoedel (zie de volledige lijst hierboven).

In China zijn ze min of meer conventioneel omdat ze gemaakt zijn van tarwe en ofwel gemengd zijn met eieren of gewoon tarwebloem. Er is ook een noedel gemaakt van rijstmeel die “rijstnoedels” wordt genoemd.

Zoals hierboven vermeld, bestaat er eigenlijk niet zoiets als hibachi-noedel en ze worden alleen zo genoemd omdat ze op de hibachi worden gekookt.

Dus in wezen zijn de lo mein en de hibachi-noedel of een van de 8 soorten Japanse noedels (als je wilt) in wezen hetzelfde. Ze zijn meestal gemaakt van bloem en variëren in elasticiteit of stijfheid.

Kijk in onze koopgids voor een completer overzicht van de essentiële tools en grills die je kunt krijgen

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link