Tokoroten recept

TOKOROTEN RECEPT, VIDEO & WAT IS HET PRECIES?

Een van de belangrijkste grondslagen van de Japanse keuken is seizoensgebonden eten, en de zomer biedt de perfecte gelegenheid voor mensen om te genieten van de revitaliserende tokoroten jelly noodles.

WAT IS TOKOROTEN?

Dit is een speciaal type Japanse noedels, dat al meer dan een millennium bestaat. Deze noedels zijn gemaakt van Kanten, gelatine gevonden in tengusa, een inheems zeewier. Kanten is gemaakt van 98% water en is koolhydraatvrij, caloriearm en glutenvrij, maar heeft een hoog vezelgehalte.

Deze voedingsfeiten maken tokoroten erg populair in Japan omdat het een gezond alternatief is voor pasta of noedels.

Er wordt aangenomen dat tokoroten voor het eerst in Japan arriveerde via China, tijdens de Nara-periode. Deze noedels waren echter alleen voor de aristocratie omdat het proces van het oogsten, extraheren en drogen van de gelatine uit het tengusa-zeewier moeilijk was.

Dit veranderde echter in 1658 nadat een herbergier ontdekte dat tokoroten noedels konden drogen en in kanten vellen konden veranderen, en de kanten gelatine ontdekte. Deze bladen kunnen worden bewaard voor later gebruik.

De ontdekking maakte het gemakkelijker om te vertrouwen op kantengelatine bij het maken van tokoroten, wat in de zomer een populair tussendoortje werd.

Tegenwoordig wordt kant, dat veganistisch is, veel gebruikt in de Japanse keuken, van het bakken van tokoroten-noedels in de zomer tot snoepjes die wagashi worden genoemd.

Hier is Yukodama op Youtube die Tokoroten maakt met een gespecialiseerde tool:

Het is een originele Japanse Tokoroten Jelly-snijder zoals deze op Amazon:

Tokoroten snijder

(bekijk mer afbeeldingen)

WAT ONDERSCHEIDT TOKOROTEN VAN ANDERE JELLIES?

Je hebt misschien gehoord van de term ‘agar-agar’, wat een Engels synoniem is voor verschillende soorten gelatine gemaakt van zeewier. Deze term verwijst echter naar twee verschillende soorten gelatine in Japan – kanten en agar.

  • Agar – dit is een vorm van gelatine, gemaakt met verschillende vormen van rood zeewier, en de gel heeft een wiebelige textuur, die lijkt op gelei, en heeft een zachter mondgevoel. Agar wordt meestal gebruikt bij het maken van desserts zoals vla en pudding en zachte jellies in Japan.
  • Kanten – dit is een beetje hardere gelatine die is gemaakt van ogonori-zeewier of tengusa, een soort rood zeewier. Meestal worden kanten verkocht als een massief blok of in poedervorm, en het wordt gebruikt om wagashi-snoepjes zoals yokana (snoepjes met gelei-bonenpasta) en tokoroten-noedels te maken.

Lees meer: ​​verschillende soorten Japanse noedels uitgelegd

WAAROM ZOU JE TOKOROTEN MOETEN PROBEREN?

Tokoroten-noedels zijn erg gezond omdat ze bijna calorievrij zijn. Je kunt deze Japanse snack als verzadigingsmiddel eten. Tokoroten worden meestal bereid en gekoeld tijdens de Japanse zomer, en je kunt genieten van de noedels met verschillende sauzen.

De noedels bevatten 2 calorieën per 100 g, waardoor ze zeer gezond en dieetvriendelijk zijn. Bovendien bevatten ze 99% water, wat een geweldige snack is om te eten als je op dieet bent. Het nemen van deze noedels betekent dat je alleen water neemt, wat je lichaam revitaliseert.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel deze noedels 99% water bevatten, ze een beetje anders zijn. Ze zijn vol van vitamines en mineralen, zoals molybdeen, jodium, evenals wat magnesium.

HIER ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN HET ETEN VAN TOKOROTEN

  • Het heeft een extreem laag aantal calorieën
  • Het heeft een hoog vezelgehalte, dus het beweegt langzaam door je spijsvertering, waardoor je je langer vol voelt. Het helpt ook bij het verlichten van constipatie.
  • Het kan voorkomen dat suiker in je lichaam wordt opgenomen
  • Helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte in je lichaam
  • Helpt bij het verhogen van de metabolismeniveaus van je lichaam

HOE MAAK JE TOKOROTEN?

Je hebt kanten nodig – het basisingrediënt als je deze Japanse noedels wilt maken. Deze noedels zijn gemakkelijk te maken, maar er is een uitdaging als je niet in Japan woont – de kanten vinden om deze noedels te maken.

In Japan is kanten gemakkelijk te vinden omdat het in bijna elk restaurant wordt verkocht. Als je echter buiten Japan woont, vind je het in speciale winkels.

Maar zorg ervoor dat je kanten niet verwart met agar-agar, wat een andere vorm van zeewier is die op gelei lijkt. Het is belangrijk op te merken dat je Kanten niet kunt vervangen door agar-agar, omdat de gelei een veel steviger textuur heeft.

Naast de kanten heb je ook een tensuki nodig, die je zal helpen bij het maken van de tokoroten-noedels. Deze traditionele tokoroten-maker zal je helpen bij het veranderen van de harde tokoroten-gelei in noedels.

Als je in Japan woont, kun je de tensuki vinden in elke winkel die zich bezighoudt met keukengerei. Het kost ongeveer 200 yen om een ​​van deze apparaten te krijgen. Als je echter buiten Japan woont, moet je er een bestellen bij verschillende online winkels zoals Amazon.

Hoewel we zeiden dat je Kanten niet door agar-agar zou moeten vervangen, moet je het misschien doen in gevallen waarin je de kanten niet hebt. Dus, om de tokoroten-noedels te maken, met water, azijn en agar-agar. Je kunt het kopen bij je plaatselijke Japanse winkel.

WAAR SMAAKT DE TOKOROTEN NOODLES NAAR?

Tokoroten-gelei heeft geen smaak. In feite is de kruidengelei bijna smaakloos. Daarom heb je een saus nodig om wat smaak aan de noedels toe te voegen.

Lees ook: dit zijn geweldige traditionele Shichirin-grills die ik online heb gevonden

WELKE SAUS IS IDEAAL VOOR TOKOROTEN?

Japanse saus in een flesje voor tokoroten
Er zijn verschillende sauzen die je kunt gebruiken met de tokorotennoedels. Hier zijn enkele recepten voor deze sauzen:

MILDE SMAAK

Voor deze saus heb je de volgende ingrediënten nodig:

Rijstazijn – 1 eetl
Sojasaus – 1 eetl
Suiker – 1 eetl

KANTO SAUS

Deze tokoroten-saus is een beetje gekruid en je hebt de volgende ingrediënten nodig:

Sojasaus – 2 eetlepels
Rijstazijn – 2 eetlepels
Lente-ui (gehakt) – ¼
Mosterd – 1 theelepel

Hoe je Tokoroten-noedels maakt

In dit recept leer je hoe je Tokoroten-noedels helemaal opnieuw maakt

Ingrediënten
1 el azijn
300 gram kanten jelly (of agar als je het niet kunt vinden)

Tokoroten kanto saus
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1/4 lente-ui fijngehakt
1 theelepel mosterd

Bereidingswijze

  • Kook het water en voeg vervolgens 1 eetlepel azijn toe
  • Vervolgens moet je de kantengelei of agar-agar toevoegen en goed roeren. Je kunt het twee minuten koken
  • Haal het van het fornuis en laat het afkoelen. Je kunt het in een pot doen en het vervolgens ongeveer 2 uur in de koelkast bewaren. Dit mengsel wordt een gelei als het afkoelt.
  • Nu moet je de tensuki gebruiken om de noedels te maken. Als je het gereedschap niet hebt, hoef je je geen zorgen te maken, want je kunt de gelei in blokjes snijden.
    Om de saus te maken, moet je de ingrediënten in een aparte kom mengen.
  • Dien ten slotte de noedels op en dompel ze vervolgens in de saus, of meng de saus gewoon met de noedels.

Conclusie

Dit is uniek en revitaliserend zomervoer, dat ook erg gezond en verfrissend is. Zorg er daarom voor dat je het de volgende keer dat je in Japan bent uitprobeert.

Lees meer: ​​heerlijke Monjayaki-recepten