Vegan Teppanyaki gegrilde courgette recept

Vegan Teppanyaki – gegrilde courgette recept

Gezond eten is belangrijk, zover zijn we intussen wel. En dat je eten op verschillende manieren kan bereiden weten ook veel mensen. Maar dat je nu thuis heerlijke Japanse gerechten klaar kan maken, die gezond én veganistisch zijn… dat wist je misschien nog niet!

Gelukkig weten wij wel hoe je heerlijke, gezonde en veganistische Teppanyaki maaltijden op tafel kan zetten. Met dit artikel hopen we jou wat inspiratie te geven. We geven je hier twee recepten met Teppanyaki gegrilde courgette in de hoofdrol.

Wat is nu eigenlijk teppanyaki?

  • Het is een Japanse manier van eten bereiden.
  • Het kent een relatief korte geschiedenis. Deze manier van eten bereiden werd pas in 1945 voor het eerst gedaan in Japan.
  • De manier sloeg in eerste instantie niet eens aan bij Japanners, maar veelal bij toeristen die zeer onder de indruk waren van de vaardigheden van de Teppanyaki chefs die achter een bloedhete plaat met scherpe messen indrukwekkende trucs uithaalden.
  • Ook al was deze bereidingswijze in Japan niet direct populair, de kookstijl is belangrijk voor Japan om hun manier van eten te laten zien over de hele wereld. De ingrediënten en smaken van Teppanyaki zijn vaak uitermate Japans te noemen.
  • Teppan verwijst naar de ijzeren plaat waarop je het eten klaarmaakt.
  • Yaki (ja, klinkt als jakkie) verwijst naar de bereidingswijze, namelijk gegrild of gebakken.
  • Eén van de meer bekendere schotels uit de Japanse keuken die wij in Nederland kennen onder de naam Teppanyaki is een biefstukschotel. Heerlijke dunne reepjes biefstuk, op de plaat gegrild, met een goede saus.

Teppanyaki voor vegetariërs en veganisten

Maar wat nu als je geen vlees eet? En je wil toch meedoen met de Japanse gezonde cuisine? Dat is geen enkel probleem. Want zoals gezegd, Teppanyaki verwijst naar waarop je het eten kookt en op welke manier je het bereidt.

Het verwijst dus niet naar de ingrediënten. Als je een veganistische schotel op tafel wil bereiden met een tafelmodel Teppanyaki, dan geven wij je bij deze wat inspiratie.

Twee veganistische Teppanyaki recepten met gegrilde courgette

Hieronder vind je onze twee favoriete veganistische recepten met courgette. We kiezen voor courgette vanwege de voedingswaarden en het feit dat courgette in de Japanse keuken vaak als (bij)gerecht voorbij komt.

Ook is courgette vaak zeer makkelijk en het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. In het eerste recept hieronder is de courgette verwerkt tot een bijgerecht en in het andere recept is de courgette onderdeel van een groenteschotel.

Is het wat meer exotische taugé echt jouw ding? Lees hier hoe je deze nederige spruit gebruikt in heerlijke Teppanyaki gerechten.

Recept 1: Courgette op Japanse wijze (als bijgerecht)

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 courgettes, diagonaal gesneden
  • ongeveer 60 gram gesneden bosui
  • 3 eetlepels sesamzaadjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

Bereidingswijze:

  1. Zorg dat je Teppanyaki grillplaat (of als je die niet hebt je grillpan) op middelhoog vuur staat.
  2. Voeg de sesamolie toe en laat goed warm worden.
  3. Voeg de boter en de sojasaus toe en laat de boter smelten.
  4. Leg de plakjes courgette op de plaat en voeg na een paar minuten ook de uitjes toe.
  5. Gril de plakjes courgette ongeveer 3 minuten aan elke zijde. Houd in de tussentijd de uitjes ook in beweging.
  6. Voeg zout, peper en de sesamzaadjes toe.

De courgette moet lichtbruin van kleur zijn en als ze makkelijk door te snijden zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Wij raden aan dit als bijgerecht te serveren bij rijstgerechten, ramen of als je toch vlees serveert het te combineren met biefstuk of varkensvlees. Of je serveert het met een lekkere traditionele Japanse Dashi soep.

Recept 2: Courgette in een Japanse groenteschotel

Ingrediënten:

  • ¼ witte kool, heel fijn gesneden (Julienne)
  • 1 courgette, dun gesneden
  • 2 wortels, Julienne
  • 4 gesneden bosuitjes
  • 1 dun gesneden kleine witte ui
  • 1 dun gesneden kleine rode paprika
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel (shin) mirin (Japanse rijstwijn)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • (zee)zout
  • 2 eetlepels sesamolie
  • geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  1. Maak je Teppanyaki plaat of grillpan heet.
  2. Voeg de sesamolie toe en laat dit heel warm worden. Het moet bijna gaan roken.
  3. Voeg de groenten toe en laat ze kort bakken tot ze lichtbruin worden aan één kant.
  4. In de tussentijd maak je een sausje van de sojasaus, de rijstazijn en mirin. Voeg dit doe aan de groenten.
  5. Roer dan de groenten om en bak/kook de groenten nog 2 minuten en zorg dat ze krokant blijven.
  6. Voeg dan naar smaak zout en de sesamzaadjes toe.

Dit recept is heerlijk op zichzelf, maar kan ook goed worden aangevuld met gekookte rijst en wat stukjes gegrilde tofu.

Goede producten zijn heel erg belangrijk in de Japanse keuken

Voor een goed eindresultaat zijn goede producten echt heel erg belangrijk. De Japanse manier van koken draait om het versterken van smaken en niet het verbloemen van smaken. Dikke sauzen en overheersende smaken zal je dan ook niet snel tegenkomen in de Japanse keuken.

Deze manier van eten bereiden draait veel meer om subtiele smaken. Soja, rijstwijn, azijn, sesam; het zijn allemaal smaakversterkers en zorgen ervoor dat je de ingrediënten die je gebruikt beter kan proeven.

Ben je ook enthousiast geworden? Probeer dan de recepten uit in een grillpan of schaf je eigen Teppanyaki grillplaat aan!

Hier vind je nog meer heerlijke Teppanyaki recepten met groenten.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link