Vegan Teppanyaki – gegrilde courgette recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 9, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Gezond eten is belangrijk, zover zijn we intussen wel. En dat je eten op verschillende manieren kan bereiden weten ook veel mensen.

Maar dat je nu thuis heerlijke Japanse gerechten klaar kan maken, die gezond én veganistisch zijn… dat wist je misschien nog niet!

Gelukkig weten wij wel hoe je heerlijke, gezonde en veganistische Teppanyaki maaltijden op tafel kan zetten. Met dit artikel hopen we jou wat inspiratie te geven.

Vegan Teppanyaki gegrilde courgette recept

We geven je hier twee recepten met Teppanyaki gegrilde courgette in de hoofdrol.

Wat is nu eigenlijk teppanyaki?

Teppanyaki voor vegetariërs en veganisten

Maar wat nu als je geen vlees eet? En je wil toch meedoen met de Japanse gezonde cuisine? Dat is geen enkel probleem. Want zoals gezegd, Teppanyaki verwijst naar waarop je het eten kookt en op welke manier je het bereidt.

Het verwijst dus niet naar de ingrediënten. Als je een veganistische schotel op tafel wil bereiden met een tafelmodel Teppanyaki, dan geven wij je bij deze wat inspiratie.

Twee veganistische Teppanyaki recepten met gegrilde courgette

Hieronder vind je onze twee favoriete veganistische recepten met courgette. We kiezen voor courgette vanwege de voedingswaarden en het feit dat courgette in de Japanse keuken vaak als (bij)gerecht voorbij komt.

Ook is courgette vaak zeer makkelijk en het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt.

In het eerste recept hieronder is de courgette verwerkt tot een bijgerecht en in het andere recept is de courgette onderdeel van een groenteschotel.

Is het wat meer exotische taugé echt jouw ding? Lees hier hoe je deze nederige spruit gebruikt in heerlijke Teppanyaki gerechten.

Recept 1: Courgette op Japanse wijze (als bijgerecht)

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Zorg dat je Teppanyaki grillplaat (of als je die niet hebt je grillpan) op middelhoog vuur staat.
  2. Voeg de sesamolie toe en laat goed warm worden.
  3. Voeg de boter en de sojasaus toe en laat de boter smelten.
  4. Leg de plakjes courgette op de plaat en voeg na een paar minuten ook de uitjes toe.
  5. Gril de plakjes courgette ongeveer 3 minuten aan elke zijde. Houd in de tussentijd de uitjes ook in beweging.
  6. Voeg zout, peper en de sesamzaadjes toe.

De courgette moet lichtbruin van kleur zijn en als ze makkelijk door te snijden zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Dit zijn mijn favoriete merken:

Japanse smaak
Kikkoman Soja Saus

Deze Kikkoman soja saus heeft een ziltige smaak die het dichtste in de buurt komt van de Japanse soja die je in gerechten wilt.

Wij raden aan dit als bijgerecht te serveren bij rijstgerechten, ramen of als je toch vlees serveert het te combineren met biefstuk of varkensvlees. Of je serveert het met een lekkere traditionele Japanse Dashi soep.

Recept 2: Courgette in een Japanse groenteschotel

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Maak je Teppanyaki plaat of grillpan heet.
  2. Voeg de sesamolie toe en laat dit heel warm worden. Het moet bijna gaan roken.
  3. Voeg de groenten toe en laat ze kort bakken tot ze lichtbruin worden aan één kant.
  4. In de tussentijd maak je een sausje van de sojasaus, de rijstazijn en mirin. Voeg dit doe aan de groenten.
  5. Roer dan de groenten om en bak/kook de groenten nog 2 minuten en zorg dat ze krokant blijven.
  6. Voeg dan naar smaak zout en de sesamzaadjes toe.

Dit recept is heerlijk op zichzelf, maar kan ook goed worden aangevuld met gekookte rijst en wat stukjes gegrilde tofu.

Hier laat Teppanyaki World zien hoe je courgette (zucchini) Teppanyaki maakt:

Goede producten zijn heel erg belangrijk in de Japanse keuken

Voor een goed eindresultaat zijn goede producten echt heel erg belangrijk. De Japanse manier van koken draait om het versterken van smaken en niet het verbloemen van smaken.

Dikke sauzen en overheersende smaken zal je dan ook niet snel tegenkomen in de Japanse keuken.

Deze manier van eten bereiden draait veel meer om subtiele smaken. Soja, rijstwijn, azijn, sesam; het zijn allemaal smaakversterkers en zorgen ervoor dat je de ingrediënten die je gebruikt beter kan proeven.

Ben je ook enthousiast geworden? Probeer dan de recepten uit in een grillpan of schaf je eigen Teppanyaki grillplaat aan!

Hier vind je nog meer heerlijke Teppanyaki recepten met groenten.

Joost Nusselder, de oprichter van japanesenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.