Veganistische roerbak saus zonder suiker – hoe pak je dat aan?

Tegenwoordig volgen steeds meer mensen een veganistisch dieet. Zo’n twintig jaar geleden werd vegan gezien als iets van hippies, geitenwollen sokken en smakeloos voedsel. In de moderne tijd van nu wordt een vegan lifestyle steeds populairder.

Hierbij gaat het om bewust minder vlees eten, waarmee we het milieu minder zouden belasten en het ook onze gezondheid ten goede komt. Daarnaast leven veel van deze mensen mee me de dieren en vinden ze het gewoon zielig dat deze (op vaak wrede wijze) vermoord worden om ons te voorzien van eten.

Wat betekent vegan eten?

Een “vegan” eetpatroon komt over het algemeen neer op een plantaardig dieet waarbij alle dierlijke producten achterwege worden gelaten. Dat betekent niet alleen vlees en vis, maar ook alle producten die afkomstig zijn van dieren zoals eieren, zuivel en in sommige gevallen zelfs honing.

Je vindt daarom steeds meer vegan recepten online en een daarvan is de veganistische roerbak saus zonder suiker. Daarmee heb je meteen twee vliegen in één klap: een heerlijke saus zonder dierlijke producten én zonder suiker.

Daarnaast maakt een goede roerbaksaus groenten een stuk smakelijker, waardoor je er ook meer van eet. Het brengt heerlijke variatie aan in de keuken. De Aziatische keuken is over het algemeen zeer geschikt als je een gezonder dieet wilt gaan volgen, met minder verwerkt voedsel en meer verse groenten.

Neem ook een kijkje naar deze lekkere Japanse vegan recepten met taugé.

In het volgende gedeelte geven we je nuttige informatie voor als je een gezonde, veganistische roerbak saus wil maken die geen suiker bevat.

Waarom zou je vegan eten?

Zoals ook al beschreven in de introductie, is een veganistische levensstijl gezond. Het zou je bloeddruk verlagen en de kans op hart- en vaatziekten wordt kleiner.

Een veganistische levensstijl is gezond zolang je maar altijd zorgvuldig de dierlijke producten zoals vlees en vis vervangt door de juiste alternatieve etenswaren. Daarnaast zorgen we ook beter voor ons milieu als we minder vlees eten.

Vegan hoeft niet smakeloos te zijn!

Mensen hebben vaak een slecht beeld van een veganistische levensstijl. Zo denken veel mensen dat vegan voedsel smakeloos is. Daarnaast zijn ze bang dat ze voedingsmiddelen missen als ze stoppen met het eten van vlees, vis, en alle andere producten die van dierlijke afkomst zijn.

Daarom is het van belang om een goede notie te hebben van welke producten er gegeten moeten worden om alles zo goed mogelijk te vervangen.

Beter voor jezelf en beter voor het milieu

Echter schijnt het voor het milieu niet het beste en meest duurzame te zijn om veel vegans te hebben, maar juist liever mensen die hun vlees- en vis intake verminderen. Voor een dieet met weinig vlees schijnt namelijk minder landbouwgrond nodig te zijn dan voor een dieet zonder vlees.

Het veganistische eten van tegenwoordig wordt zo goed klaargemaakt, of beter gezegd nagemaakt, dat je soms niet eens het verschil proeft met het originele product. Proef je wel een verschil, dan is de vegan versie soms veel lekkerder!

Lees meer: de beste keto woksaus

Hoe maak ik een roerbak saus zonder suiker die geschikt is voor vegans?

We weten dat traditionele maaltijden met saus vaak vlees of vis bevatten. Echter, is in dit geval teriyaki saus zo heerlijk van zichzelf dat deze prima gebruikt kan worden voor een vegan gerecht. In zo’n geval kun je de vlees of vis vervangen door bijvoorbeeld tofu of seitan.

Het maken van een vegan roerbaksaus zonder suiker is makkelijker en lekkerder dan je denkt. De suiker kun je vervangen door een zoetmiddel dat minder slecht is voor de gezondheid en de vlees of vis kun je vervangen door een ander proteïnerijk product.

Op deze manier bereid je je eigen saus wat ten eerste gezonder is dan uit een flesje en bovendien nog veel lekkerder.

Steeds meer opties voor vegans

Veel niet-vegan eten is prima te vervangen door vegan eten. Je moet gewoon even goed weten hoe je dat het beste kunt doen en hoe je dit soort vegan vleesvervangers het beste op smaak kunt brengen.

Tegenwoordig zijn de vervangers groot in aantal en wordt het aanbod voor vegans steeds groter. Een voorbeeld van een vegan roerbak saus recept zonder suiker vind je hieronder.

Lees ook: vegan gegrilde courgette

Vegan roerbaksaus zonder suiker

Ingrediënten:

  • 2 tl rode peper
  • 2 tl knoflook (in stukjes)
  • 2 tl gember (in stukjes)
  • 2 el agave siroop
  • 10 ml rijstazijn
  • 100 ml sojasaus

Kies voor een sojasaus waarvan je zeker weet dat deze 100% vegan is mocht dat belangrijk zijn voor je. Anders kun je eentje uit de schappen nemen die volgens de voedingswaarden niet ongezond is.

Bereiding:

  • Pel één of twee teentjes knoflook en hak deze fijn. Doe hetzelfde voor de gember en de rode peper.
  • Voeg de gesneden knoflook, gember en peper toe aan de sojasaus. Mix alles goed door elkaar.
  • Voeg de rijstazijn en de agave siroop toe aan de mix en roer alles nogmaals goed door elkaar.
  • Zoals met alle sausjes, het is het lekkerst als je deze een tijdje laat staan voor je ‘m gaat gebruiken. De smaken komen op deze manier het beste tot hun recht. Maak de saus het liefst in de ochtend klaar in het geval je de saus in de avond wil gaan gebruiken voor een gerecht.

Let wel: de aantallen hierboven zijn louter een indicatie en afhankelijk van wat jij lekker vindt kun je daar mee spelen. Proef daarom tijdens de bereiding af en toe en maak het helemaal naar je eigen smaak!

De saus kun je vervolgens gebruiken voor het roerbakken van een lekkere groenten mix, met bijvoorbeeld courgette, ui, wortels en taugé. Met wat champignons of tofu en gekookte rijst ernaast maak je er een complete maaltijd van. Het roerbakken doe je uiteraard het beste op een echte Teppanyaki plaat voor thuis.

Zin in nog meer Japans koken? Lees hier meer over hoe jij thuis je eigen traditionele dashi maakt.