Water rijst verhouding voor in de rijstkoker

Verhouding rijst en water voor je rijstkoker | Witte, Jasmijn, Basmati

Een flinke portie rijst is in staat om een ​​bescheiden groentendiner te transformeren in een prachtig festival. Rijst is gemakkelijk te vinden en niet zo duur. Plus het is het ideale canvas voor vele gerechten zoals roergebakken rijst en butter chicken, naast vele anderen.

Als je regelmatig rijst (en andere granen) kookt en de ruimte hebt om het op te slaan, maar je hebt geen speciale apparatuur of ingrediënten nodig om een ​​pot ongelooflijk eenvoudige, zachte en zachte rijst te bereiden.

Als je een rijstkoker hebt, is het goed om te weten dat verschillende soorten rijst verschillende rijst / water-verhoudingen vereisen, waar ik het in dit bericht over zal hebben.

De juiste rijst-tot-water rijst voor je rijstkoker moet 1: 1 zijn, dus dat is 1 kopje water voor elke kop rijst die je wilt koken. Dit geldt voor de meeste rijstsoorten en rijstkokers, behalve Basmati-rijst, die wat lastiger kan zijn.

WATERVERHOUDING VOOR WITTE RIJST

Voor de meeste rijstkokers zijn de instructies die we hier hebben zeer algemeen en standaard. Toch is het goed om, voordat je begint, je handleiding uit te graven en de instructies te controleren.

Veel rijstkokers gebruiken een verhouding 1 kopje rijst tot een kopje water. Gebruik bij het bereiden van grote partijen dezelfde verhouding om op te schalen.

Kleinere partijen zijn ook mogelijk, maar water absorbeert niet met dezelfde snelheid, dus je moet misschien experimenteren om erachter te komen wat het beste werkt met jouw rijstkoker.

Begin met het spoelen van de rijst onder stromend water voordat deze naar de rijstkoker wordt verplaatst; hierdoor wordt overtollig zetmeel weggewassen en wordt de rijst minder plakkerig.

Ten tweede, laat de rijst rusten met het deksel op de pot, voor het serveren gedurende ten minste 10 minuten. De rusttijd laat de laatste stoom afkoken en maakt de rijst luchtiger met verschillende korrels.

En nu onze instructies. Gebruik voor witte rijst 1 kopje water per kopje rijst en voeg indien nodig ½ theelepel zout per kopje toe.

Lees ook: 3 heerlijke Japanse rijstbal recepten

Bereidingswijze:

  • Plaats de rijst in een grote zeef of vergiet en spoel deze grondig af onder koud water. Over het algemeen lijkt het water dat door de rijst stroomt melkachtig, maar wordt dan helderder. Het is goed als het water nog een beetje nevel heeft.
  • Voor het koken is het niet nodig om de rijst te drogen. Een beetje vocht op de rijst is perfect.
  • Combineer de rijst en het water in de rijstkoker. Verwijder het zout. Als je de rijst spoelstap hebt overgeslagen, voeg dan een paar extra eetlepels water toe.
  • Kook de rijst: zet de rijstkoker aan en selecteer de juiste optie om te koken volgens jouw rijstkoker (raadpleeg de handleiding). De rijstkoker kookt de rijst automatisch en schakelt uit wanneer deze klaar is. Controleer de geschatte kooktijden in je handleiding.
  • Laat de rijst 10 tot 15 minuten rusten in de slowcooker: laat de rijst nog 10 tot 15 minuten rusten nadat de rijst is gekookt en de rijstkoker is uitgeschakeld. Houd het deksel erop terwijl de rijst nog even rust. Dit helpt overmatige plakkerigheid of papperigheid van de rijst te voorkomen. Je kunt de rijst ook langer in de rijstkoker houden tot ongeveer 30 minuten tot de rest van de maaltijd ook klaar is om te worden opgediend.
  • Gebruik een houten spatel om de rijst uit de rijstkoker te halen, serveer dan rechtstreeks uit de rijstkoker of verplaats de rijst naar een serveerschaal. Serveer zo heet mogelijk.

WATERVERHOUDING VOOR JASMIJNRIJST

Vaak Thaise geurige rijst (Khao hom Mali) genoemd wordt jasmijnrijst beschouwd als langkorrelige rijst en is na het koken slechts licht plakkerig.

Jasmijnrijst wordt voornamelijk in Thailand verbouwd. Moeder zei vaak dat jasmijnrijst meer kostte dan langkorrelige witte rijst in Indonesië, die lokaal wordt verbouwd.

In Zuidoost-Azië wordt jasmijnrijst veel geconsumeerd. Vanwege zijn jasmijnachtige geur en zijn witte uiterlijk zoals dat van de jasmijnbloem, wordt het als zodanig genoemd.

JASMIJN RIJST BEWAREN

Als ze op de juiste manier worden bewaard, kunnen jasmijnrijst of bijna elke witte rijst redelijk onbeperkt worden bewaard. Jasmijnrijst zal echter in de loop van de tijd zijn geur verliezen.

Dit is wat je kunt doen om je houdbaarheid te verlengen en dat geweldige aroma van jasmijnrijst te behouden:

Koop geen zak die te groot is. Ik weet dat het goedkoper is, maar als je het niet vaak eet, verliest de jasmijnrijst zijn heerlijke geur. Het maakt niet uit als je er niet veel om geeft, want het is nog steeds eetbaar maar gewoon minder lekker en dat is zonde.

Zorg er voor de beste omstandigheden voor dat het op een koele en droge plaats wordt bewaard. Hoe dan ook, het gebruik van een luchtdichte container is een must.

Je kunt het zo laten zoals het is wanneer de rijst in een hersluitbare zak wordt geleverd. Zo niet, dan breng ik het zelf vanuit de verpakking meestal over in een luchtdichte container

Bereiding:

Of je nu jasmijnrijst gaat koken in een rijstkoker, in een snelkookpan, op het fornuis of in de magnetron, de stappen om jasmijnrijst te bereiden zijn hetzelfde.

  • Spoel de rijst. De rijst moet worden gespoeld in verschillende waterverversingen totdat het water helder is. Het is belangrijk. Als dit niet gedaan is, zal de rijst “plakkeriger” worden.
  • Jasmijnrijst mag nooit voor het koken worden geweekt. Dus, nadat je de rijst hebt gespoeld, zorg er dan voor dat je het water onmiddellijk laat leeglopen en laat de rijst niet zitten en weken, omdat het later onze water / rijst-verhouding zal verstoren.
  • Gebruik een grote roestvrijstalen zeef om het water volledig af te voeren. Het gebruik van een zeef is erg handig om ervoor te zorgen dat er zich geen water meer ophoopt tussen de korrels, omdat dit het eindresultaat beïnvloedt en je rijst te zacht en papperig is.

JASMIJNRIJST KOKEN MET EEN RIJSTKOKER:

  • Plaats de korrels in de binnenpot van de rijstkoker na het wassen van de jasmijnrijst en het aftappen van het water.
  • Water / rijst verhouding voor de rijstkoker: Als je rijst kookt in een rijstkoker, gaat er in tegenstelling tot het koken van de rijst op het fornuis weinig water verloren tijdens het kookproces. Daarom is de verhouding voor jasmijnrijst 1: 1 water tot rijst. Gebruik dus voor 1 kopje rijst 1 kopje water en voor 3 kopjes rijst gebruikt je 2 kopjes water. Vergeet niet dat je dezelfde beker moet gebruiken om zowel rijst als water te meten. Gebruik geen verschillende kopjes omdat de afmetingen anders kunnen zijn. Zelfs wanneer dat op het oog niet zo lijkt.
  • Veel rijstkokers hebben meerdere instellingen. Ik heb de mijne ook ingesteld op “witte” rijst bij het koken van jasmijnrijst. Het duurt meestal ongeveer 20 minuten om te koken.
  • Als het klaar is met koken, wacht je tien minuten voordat je het deksel opent, zodat de rijst water opneemt. Als je het deksel te snel opent, kan het een beetje zachter en natter aanvoelen.
  • De laatste stap is om de rijst te pluizen nadat het klaar is met koken. Waarom doen we dit? Het pluizen van de rijst scheidt de rijstkorrels zodat het niet allemaal papperig wordt. De meeste rijstkokers worden geleverd met een spatel speciaal hiervoor, maar je kunt ook een vork gebruiken, pas op dat je de binnenkant van de pot niet bekrast.

WATERVERHOUDING VOOR BASMATI RIJST

Een kom basmatierijst uit de rijstkoker

Basmatirijst is dunne, langkorrelige rijst die veel wordt gebruikt in Indiase subcontinentkeukens, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Basmatirijst heeft een sterke nootachtige smaak en de naam betekent “geurig”.

India produceert wereldwijd het grootste deel van de basmatirijst. De meeste basmatirijst die wordt geïmporteerd, is minimaal 6 maanden gerijpt om het nootachtige aroma te versterken.

Het is ook gebruikelijk om geproduceerde basmatirijst uit Noord-Californië te zien.

Wat ik het leukste vind aan de rijst, naast zijn smaak, is dat de korrels eenmaal gekookt ongelooflijk lang kunnen worden, ongeveer 3/4 inch lang.

Je moet deze rijst wél eerst weken en hetzelfde water gebruiken om de rijst te koken om deze onderscheidende vorm te krijgen. Voordat ik het goed had, had ik veel pogingen nodig!

Hier zijn enkele tips voor het perfect bereiden van basmatirijst.

WAS DE RIJST

Door het spoelen van de rijst wordt overtollig zetmeel verwijderd en wordt voorkomen dat de rijst klontert nadat deze is gekookt. Het water ziet er melkachtig uit wanneer je de rijst voor het eerst wast (zie foto hierboven, links).

Giet af en was de rijst nog 4 keer met vers water. Het water zal er uiteindelijk vrij helder uitzien.

Voor basmatirijst wordt het iets complexer. We hebben onze ervaringen gedeeld en met één rijstkoker is het minder water per rijst, dus ¾ water tot 1 kop rijst, terwijl de andere 1 ¼ water per kop rijst is, dus het kan lastiger zijn om het precies goed te krijgen bij de eerste poging.

Lees ook: dit is de juiste manier om sushi-azijn te maken voor je rijst

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link