Verschil tussen Koreaans en Japans eten | kruiden & meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 1, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Aziatische gerechten zijn over de hele wereld geliefd vanwege hun unieke en gezonde eigenschappen.

Deze heerlijke keukens hebben niet alleen de voorkeur in Aziatische landen, maar bijna alle andere landen eten het op de een of andere manier.

De meest populaire keukens uit Azië zijn Japans en Koreaans. Ze hebben universeel de voorkeur omdat ze allebei als een gezonde keuken worden beschouwd.

Verschil tussen koreaans en japans eten

In dit artikel wil ik de belangrijkste verschillen tussen deze twee bespreken:

Wat zijn de verschillen tussen Japans en Koreaans eten?

Het belangrijkste verschil tussen Japans en Koreaans eten is het gebruik van kruiden. Terwijl Koreaans eten veel kruiden gebruikt, houdt Japans eten het wat natuurlijker met slechts een minimum aan toegevoegde smaken. Vooral hete gerechten zijn te vinden in de Koreaanse, maar niet in de Japanse keuken.

Veel mensen weten niet het precieze verschil tussen deze twee keukesn, dus in dit artikel wil ik je een gedetailleerde gids geven.

WAT MAAKT DE JAPANSE KEUKEN UNIEK?

Japanese Cuisine omvat de traditionele en culturele voedingsmiddelen van Japan die zijn geëvolueerd door jaren van culturele en traditionele veranderingen.

Het bevat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen afkomstig uit Japan, zoals sushi, ramen, hibachi-achtige gegrilde gerechten, gyudon, etc.

Ramen is met name heel erg populair aan het worden en ik houd er zoveel van, dat ik een heel artikel heb geschreven over alle verschillende ingrediënten die je in je ramen kunt doen voor die extra lekkere Japanse smaken.

Het traditionele en culturele voedsel van Japan bestaat uit verschillende gerechten die zijn geërfd van hun voorouders.

Hoewel ze hetzelfde materiaal en dezelfde ingrediënten gebruiken voor het bereiden van voedsel, zijn hun kookmethoden, stijl en gereedschappen verschillend.

Een belangrijk aspect wat opvalt aan de keuken is hun gistingsproces.

FERMENTATIEPROCES DOOR DE JAPANNERS

Fermentatie is het proces waarbij micro-organismen, gist en eetbare bacteriën worden gebruikt voor de afbraak van voedsel. Het omvat verschillende stappen waardoor het voedsel kan worden bewaard en heerlijk kan worden gemaakt.

Omdat het Aziatische klimaat ideaal is voor dergelijke processen, is Japan een van de belangrijkste verkopers van gefermenteerde producten geworden.

Bijna elk Japans dieet is gefermenteerd. Hierdoor zijn er veel originele en authentieke Japanse producten ontstaan ​​zoals Miso paste, Natto, Azijn, Soja, Tempeh, etc.

Vooral het gebruik van milde smaakstoffen met azijn vind ik zo interessant. Ik heb dit bericht over sushi-azijn dat je ook eens moet bekijken om meer te lezen over de ingewikkelde smaken van sushi-rijst.

WAT MAAKT KOREAN CUISINE OPMERKELIJK?

De Koreaanse keuken is een traditionele manier van koken volgens de Koreaanse cultuur en normen met behulp van de culinaire kunsten van Korea.

Het meest voorkomende Koreaanse eten omvat een breed scala aan gerechten, waaronder Koreaanse barbecue, kimchi, rijst, enz.

Koreaans eten verwijst naar voedsel dat afkomstig is uit Korea door hun traditionele en culturele opvattingen. Aangezien Korea voor het grootste gedeelte door de oceaan wordt omringd, is het vooral bekend vanwege zijn zeevruchten.

Een aantal andere gerechten zoals Koreaanse barbecue en speciale smaakkruiden, sauzen en producten zoals Kimchi zijn ook populair.

JAPANSE & KOREAANSE CUISINE

Culinaire gerechten uit Oost-Aziatische landen worden consequent gezien als de absoluut gezondste gerechten die wereldwijd bestaan

In het bijzonder als we het hebben over Japanse en Koreaanse keukens waarvan bekend is dat ze de meest gunstige en gezondste ingrediënten en kruiden in hun gerechten combineren.

Als aanvulling op een gezond eetpatroon, beschouwen zowel de Japanners als de Koreanen voedsel als een noodzakelijk onderdeel van hun manier van leven en het strekt zich uit tot de manier waarop ze de gerechten ook bereiden.

Een deel van hun gewoonten die rond voedsel zijn ontstaan zijn familie of chef geheimen, terwijl sommige gewoonlijk bij iedereen in het land algemeen bekend zijn.

De moderne Japanse keuken ontwikkelde zich door relatieve afstandelijkheid van de buitenwereld en daarna een langere tijd van communicatie met en invloed uit alle regio’s van de wereld.

Er was een dynamische uitwisseling tussen Japan en Korea tijdens de periode van de gesloten natie, maar de politieke en sociale handel lijkt nu te zijn geminimaliseerd.

De twee landen kunnen hun culinaire erfenis volgen terug naar China en verschillende andere regio’s van Azië, zoals rijst, curry’s, soep en noedels, enz.

Hoewel beide keukens hun eigen thema’s en culturele referenties hebben, hebben ze veel overeenkomsten, zoals de wrap and roll-stijl van hun gerechten en bepaalde andere smaakmakers.

Waar Japan wordt gevierd voor sushi en sashimi, is Koreaanse BBQ populair eten die al snel bekend is geworden.

De Japanners hebben een lange geschiedenis van het opnemen van complexe rituelen en een traditie in hun kooktechnieken. Ze belichten het belang van kunst en vakmanschap in het voedsel, en niet alleen bij het proeven.

Het is bijvoorbeeld een gangbare praktijk voor de Japanners om met de personen met wie ze eten of met de kok en het personeel te praten voordat ze eten als een blijk van dankbaarheid voor hun voedsel.

Bovendien versmelten de Japanners, behalve de complexe voedselrituelen, ook het gebruik van sojasaus in grote aantallen van hun gerechten.

WELKE SAUZEN EN SIDE DISHES ZIJN POPULAIR ONDER JAPANNERS EN KOREANEN?

Sojasaus, of Shoyu in het Japans, heeft een zeer belangrijke taak in een breed scala aan gerechten. Het gebruik van sojasaus kan de geur van het eten opbouwen, en zijn smaak versterken.

Het voegt een component van zoetheid en ziltigheid toe aan het voedsel wat de smaak van het eten in je mond verbetert, umami.

Aan de andere kant omvat de Koreaanse culinaire ervaring minder complexe gebruiken dan de Japanners, maar heeft tegelijkertijd hun eigen uitzonderlijke stijlen.

Een nationaal Koreaans gerecht dat bekend staat als Kimchi omvat de rijpingsprocedure waarin bacteriën worden gebruikt die nuttig zijn voor de fermentering, net als een breed scala aan probiotica, bètacaroteen en vitamine C.

Deze zorgen voor een nieuwe en frisse culinaire ervaring.

Het gebruik van gefermenteerd voedsel is ook overheersend in andere Koreaanse gerechten. Elk Koreaans gerecht heeft een samengesteld bijgerecht dat bekend staat als een Banchan en wordt gedeeld met de rest van de tafel.

Het bestaat uit gekookte rijst, soep, Kimchi en een portie groenten die zijn versmolten met smaken en kruiden die rijk zijn aan supplementen en middelen voor het voorkomen van kanker.

Een ander voorbeeld is Saengchae, een soort Koreaans gerecht met gemengde groenten die ongekookte groentesmaken combineert met kip die samen met het avondmaal wordt geserveerd, zoals bij vlees en noedels.

Naast de gefermenteerde gerechten gebruiken de Koreanen ook graag hun speciaal gemaakte pasta’s. De Gochujang-pasta is bijvoorbeeld op basis van pepers en bevat een tikkeltje chili met een spoor van suiker erin gemengd.

Of, als je geneigd bent naar een nog sterkere opvallende smaak, kun je misschien kiezen voor Doenjang, gemaakt van sojabonen en zout om de smaak van soep, groenten en rijst te verbeteren.

Over het algemeen bieden zowel de Japanse als de Koreaanse keuken ook een groot gedeelte goedkopere gerechten die je kunt vinden.

Ze hebben echt een unieke manier om hun keuken te bereiden door hun culturen, gewoonten, tradities en ook de algemene tevredenheid van hun gasten te verbeteren met de gezonde voedingsstoffen die ze bieden.

DE VERSCHILLEN TUSSEN KOREAAN EN JAPANS ETEN

De keukens hebben elk hun eigen set tradities en kooknormen die specifiek betrekking hebben op een bepaald gebied, religie of cultuur. Dit zijn de verschillen tussen de Japanse en Koreaanse keuken:

VERSCHIL IN SMAAK

Koreaans eten heeft een rijke mix van kruiden en sauzen die twee hoofdsoorten bevat, zoals sojasaus en oestersaus. Deze kruiden en sauzen maken deel uit van bijna elk Koreaans eten en ze bieden een hartige smaak aan elk gerecht.

Aan de andere kant wordt Japans eten bereid met slechts een kleine hoeveelheid kruiden. De lokale bevolking van Japan geeft de voorkeur aan een lichte smaak en aroma en de gerechten geven meestal de natuurlijke smaak af van de toegevoegde ingrediënten.

VERSCHIL IN RITUELEN

Koreanen genieten van hun eten en het is grondig, zonder formeel te doen over de regels en rituelen die zouden moeten gelden.

Ze eten hun voedsel met bestek en sauzen naar eigen keuze, terwijl in Japan het ritueel strikt wordt gevolgd, zoals het begroeten van obers en chef-koks voor het eten, eten met speciale ornamenten zoals eetstokjes en op een speciale manier, en het bestek terugleggen op een specifieke manier nadat ze klaar zijn.

Ze genieten van de kunst, geschiedenis en traditionele manieren van eten meer dan het eten zelf.

BEROEMD INHEEMS ETEN

Beroemd eten afkomstig uit Japan is sushi, ramen en sashimi. Allen komen zowel in Japan als over de hele wereld voor, maar komen oorspronkelijk uit Japan en worden gegeten volgens de Japanse cultuur.

Aan de andere kant zijn beroemde gerechten uit Korea barbecue en gegrild vlees.

DE BEREIDING

Een ander verschil tussen de twee keukens is de methode om voedsel te bereiden. In Korea worden vlees en ander rauw voedsel zwaar gemarineerd met kruiden en sauzen en de smaak is vooraf ontwikkeld voordat het voedsel daadwerkelijk wordt gekookt.

In Japan wordt rauw voedsel meestal gekookt zoals het is met zo weinig mogelijk kruiden en de smaak wordt er aan toegevoegd nadat het voedsel volledig is gekookt.

SUSHI

Het meest opvallende verschil tussen Koreaanse sushi en zijn Japanse partner is waarschijnlijk het weglaten van wasabi. In plaats daarvan wordt Gochujang, een pittige, gefermenteerde Koreaanse rode pepersaus heel vaak als alternatief gebruikt.

Het brengt een vergelijkbare pittigheid over zonder de tintelende nasmaak van wasabi.

De fundamentele componenten van Koreaanse sushi als verse vis en vakkundig gekookte rijst sluiten wel precies aan bij de Japanse sushi-overtuiging.

De waarheid is dat tal van Koreaanse sushi-koks worden opgeleid door Japanse chefs die het belang benadrukken van onberispelijke techniek, nobele arrangementen en het belang van gewoonte in de bereiding van sushi.

Een beetje zoals wij vooral kijken naar de Fransen voor onze culinaire training.

Deze normen zijn van toepassing op zowel Koreaanse als Japanse sushi.

Wat hen onderscheidt, is de manier waarop Koreaanse chef-koks hun Japanse bereidingen uitbreiden door hun gerechten te combineren met kruiden, smaken en kooktechnieken die belangrijk zijn voor het culinaire erfgoed van hun land.

Als je de informatie in dit bericht leuk vond om de verschillen tussen Koreaans en Japans eten te leren kennen, lees dan ook mijn bericht over verschillen tussen Japans en Chinees eten met een uitgebreide gids van de twee.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.