Waarom beweegt mijn takoyaki

Waarom beweegt mijn Takoyaki? Hint: het is de bonito & hitte

Japan biedt zoveel heerlijke snacks. In de afgelopen decennia heeft de Japanse keuken een belangrijke bijdrage geleverd aan eetculturen over de hele wereld.

Met de introductie van een zeer unieke en heerlijke keuken heeft het land onze culinaire kennis verbreed.

Een zeer populair recept is namelijk: takoyaki.

Takoyaki is zo populair dat het gerecht op het menu staat in elk Japans restaurant en zelfs in het buitenland. Als je ooit takoyaki bent tegengekomen, heb je misschien ook dezelfde vraag over deze heerlijke Japanse traktatie: waarom beweegt het?

Het is vanwege de bonitovlokken waardoor je takoyaki eruit ziet alsof hij beweegt. Die viskrullen zijn zo flinterdun dat ze bovenop je takoyaki dansen vanwege het contact met het hete oppervlak van de ballen.

Lindsay Anderson filmde haar takoyaki-dansbonito-ervaring en besloot deze op YouTube te plaatsen:

Het is niet nodig om je er druk over te maken. Ik verzeker je dat er niets vervelends aan de hand is. Daarom heb ik dit artikel geschreven.

WAT IS TAKOYAKI?

Takoyaki zijn Japanse gefrituurde balletjes met gesneden octopus als hoofdvulling. De rest van de ingrediënten bestaat uit Japanse mayonaise, takoyakisaus, groene ui, ingemaakte gember, tempura-restjes en bonitovlokken.

Als je alles wilt weten over deze octopusballen, lees dan het bericht dat ik heb geschreven over takoyaki en haar recept.

WAAROM BEWEGEN ZE?

Het is heel apart om ze te zien bewegen bovenop je gerecht, sommigen gebruiken zelfs de term “dansen” om te beschrijven wat er bovenop hun eten gebeurt. De meeste mensen denken dat het iets is dat nog leeft.

Maar het zit zo, bonitovlokken zijn niets anders dan dun geschaafde stukjes uitgedroogde vis.

Wanneer deze fijn gesneden visvlokken in contact komen met warm eten, beginnen de lagen van de reepjes in verschillende richtingen te rehydrateren en dat ook met verschillende snelheden.

Dit komt omdat de snippers verschillen in dikte wat zorgt voor verschillen in vochtopname per plek van de vlok.

Je ziet dus de bonitovlokken continu in verschillende richtingen bovenop het voedsel bewegen totdat ze weer volledig zijn gehydrateerd.

HOE WORDEN BONITO FLAKES GEMAAKT?

Bonitovlokken zijn een van de belangrijkste toppings in takoyaki. Bovendien worden ze ook gebruikt als toppings op okonomiyaki, wat een andere Japanse delicatesse is.

Bonitovlokken kunnen vreemd lijken voor mensen die ze nog nooit hebben gezien of geproefd. Het kan een vreemd gezicht zijn voor veel fijnproevers die de Japanse keuken proberen met bonitovlokken als topping.

Ik kan je verzekeren dat bonitovlokken niet levend zijn. Ze bewegen alleen vanwege hun lichte en dunne structuur. Omdat bonitovlokken als toppings worden gebruikt, worden ze pas aan het gerecht toegevoegd nadat het is gekookt.

Ze worden ook vaak toegevoegd aan lekkere furikake mix als waar ik hier over heb geschreven, dat zijn Japanse kruiden met een lekkere crunch die je heerlijk op alles kunt doen van simpele rijst tot visgerechten voor een zoute en kruidige topping.

Het hete en stomende voedsel laat de vlokken vocht opnemen, met een beweging in de richting van de minste weerstand (de dunste plek van de vlok).

De vlokken worden gemaakt met gedroogde bonitovis. De bonitovis wordt in dunne vlokken geraspt.

Bereidingswijze:

  • Verse bonitovis wordt schoongemaakt en in drie stukken gesneden – linkerkant, rechterkant en de wervelkolom. Van elke vis worden vier stukken ‘Fushi’ gemaakt. Fushi is een term die wordt genoemd voor het gedroogde bonito-stuk.
  • Zodra de stukken zijn gesneden, wordt Fushi in een mand geplaatst. Ze zijn goed geplaatst in de kookmand. Elk stuk wordt zo geplaatst dat het op de beste manier wordt gekookt. Als de stukken niet perfect worden gekookt, worden je bonitovlokken verpest.
  • De mand wordt in heet kokend water geplaatst. De stukken worden gekookt voor 1,5-2,5 uur bij 75-98 ° C. De kooktijd kan verschillen, afhankelijk van de kwaliteit, de grootte en de versheid van de bonitovis. Het bereiken van de juiste kooktemperatuur en tijd kost jarenlange ervaring.
  • Zodra de stukken perfect zijn gekookt, worden kleine botten van het vlees verwijderd met behulp van een pincet.
  • De stukken worden opzij gezet om overtollig water af te voeren. Vervolgens worden ze gerookt met eiken- of kersenbloesem.
  • Ongewenste huid, stukjes, vet, etc. worden van de bonitostukken verwijderd voordat ze 2-3 dagen in de zon worden gelegd en worden gebakken. Het hele proces wordt een paar keer herhaald.
  • Eindelijk worden de stukjes geschaafd en in vlokken geraspt.

Als je denkt dat je misschien wilt proberen deze takoyaki nu zelf te maken, bekijk dan mijn bericht over de beste takoyaki-makers die je online kunt kopen. Het is zeker leuk om te zien wat de Japanners hebben verzonnen om hun ballen te maken 🙂

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link