Wafu Dashi of “Japanse Dashi” | Wat het is en hoe je het gebruikt

door Joost Nusselder | Geupdate op:  mei 25, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

WAT IS WAFU DASHI?

Wafu Dashi is een Japans product ontwikkeld door Sky Food Co. Ltd. Het is een samenvoeging van twee woorden:

‘Wafu’ betekent Japanse cultuur en traditie en ‘Dashi’ vertaalt zich naar Japanse soepbouillon volledig gemaakt uit een combinatie van vis en kelp.

Wafu dashi kom

Japans eten is wereldwijd beroemd vanwege zijn essentie en voedingsfeiten. De traditionele kookstijl, beïnvloed door variëteit en balans, is wereldwijd beroemd.

Het wordt gebruikt in veel beroemde restaurants in Japan vanwege zijn sterke smaak.

Houd je van wat minder sterke smaak, dan is het ook leuk eens te lezen over hoe deze Japanse vissaus wordt gemaakt met een veel mildere smaak met meer umami dan andere aziatische vissauzen.

WAT ZIJN DE BEROEMDE SCHOTELS BEREID MET WAFU DASHI?

Dashi is een essentieel ingrediënt dat in veel Japanse gerechten wordt gebruikt. De meest bekende daarvan is de Miso-soep.

Miso-pasta wordt eerst zacht gemaakt en vervolgens gemengd met Dashi. Afhankelijk van de behoefte kunnen ook veel andere ingrediënten worden toegevoegd. Dashi is echter een must.

De meeste Japanners profiteren liever van gebruiksklare Dashi uit de winkel dan thuis te bereiden.

Hoewel Wafu Dashi bij elk gerecht in Japan wordt geserveerd, zijn de meest bekende Miso Soep, Snapper Nitsuke, Aardappel en Wasabi Soep, Tomatensalade en Chawanmushi.

WAT ZIJN DE INGREDIËNTEN VAN WAFU DASHI?

De Japanse keuken draait om vijf gebieden. Ze geloven dat het voedsel rauw, gegrild, gestoomd, goed gekookt en zacht gebakken moet zijn.

Het is echter een tijdrovend proces en daarom wordt Wafu Dashi als de beste vervanger beschouwd.

Wafu Dashi is een mix van verschillende ingrediënten en smaakversterkers. Het volgende is de gedetailleerde lijst van alle ingrediënten die zijn gebruikt om Wafu Dashi te maken.

Mijn favoriete ingrediënten:

METHODE OM DASHI BROTH TE MAKEN

Een pakje Wafu Dashi bevat voldoende voorraad voor 3-5 personen. Een gedetailleerde methode om Dashi-bouillon te bereiden is:

Lees ook: kun je dashi koken?

MISO SOEP

Miso-soep wordt bereid met behulp van Wafu Dashi, de methode wordt hieronder gegeven.

Ingrediënten:

Dashikorrels / kubus
Blokjes Tofu
Diagonaal gesneden groene uien
Miso Pasta

Bereidingswijze:

Dit is een relatief tijdrovende taak. Voor een snel recept kunnen we instant-soeppraktijken gebruiken. Een zak Dashi bereidt 6-7 koppen Miso Soep.

Voeg gewoon het Wafu Dashi-pakket toe in 700 ml water. Voeg een beetje sojasaus en miso-pasta toe en verwarm het gedurende drie minuten om van de smaak te genieten.

WAT IS DE VOEDINGSCONTENT VAN WAFU DASHI?

Een klein pakje Dashi bevat ongeveer 15 calorieën. Het heeft een gram eiwit en drie gram koolhydraten, omdat een grote hoeveelheid kruiden en zeevruchten is.

Omdat het een verwerkt artikel is, bevat het geen vet. Omdat het geen catastrofale bijwerking heeft, wordt het als gezond beschouwd voor een normaal persoon.

Lees ook: zo maak je authentieke dashi of maak je een dashi-vervanger

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.