Wat is een hibachi grill buffet en wat kun je verwachten?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  mei 30, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Een Hibachi-grillbuffet verwijst naar een restaurantervaring waarbij de gasten zitten en kijken naar de chef-kok die de maaltijden kookt op een open vuurgrill.

Het staat klanten vrij om elke vorm van eten te pakken en zoveel als je wilt op te scheppen.

Dit heerlijke diner is ontstaan ​​in Japan. Maar tegenwoordig kun je er ook wat in Nederland vinden.

Sommige mensen verwarren het met teppanyaki, maar deze twee zijn in feite anders.

Laten we eens kijken wat je kunt verwachten bij een hibachi-grillbuffet.

Hibachi buffet en spiesjes op de grill

Als Japan te ver weg is, kun je in Nederland enkele restaurants vinden die een Hibachi grillbuffet-ervaring bieden.

Je kunt ook het keukengerei kopen en je familiebuffet thuis maken.

Wat is hibachi?

Het woord “Hibachi” in Japan betekent “vuurschaal”. Het verwijst naar een grillapparaat met een ronde container.

Een open rooster zit aan de bovenkant van de bak waar je het eten op gaat grillen. De vuurschaal zelf is van gietijzer, terwijl de buitenste container hout of keramiek kan zijn.

De hibachi is klein van formaat, waardoor het draagbaar is en gemakkelijk in huis kan worden opgeborgen.

Hibachi grillbuffet verwijst naar chique dineren in hibachi-stijl grillen waar je een breed scala aan voedsel te eten krijgt.

Er zijn veel soorten vlees, groenten en zelfs bijgerechten aanwezig. Je mag zoveel eten als je kunt. De chef-kok grilt het eten direct voor je.

Er zullen een aantal geweldige grilltrucs zijn om je te vermaken terwijl je wacht tot je maaltijd klaar is.

De chef-kok die kookt in een Hibachi-grillbuffet heet Itamae. Het heeft een letterlijke betekenis van “voor het bord”.

De naam verwijst naar hun positie, die zich recht voor het grillbord bevindt.

In de VS zijn de woorden “Hibachi” en “Teppanyaki” algemeen een veelvoorkomende misvatting geweest dat mensen deze twee als hetzelfde beschouwden.

Soms biedt een restaurant zowel teppanyaki-stijl als hibachi-stijl, zodat gasten er een kunnen kiezen.

In een hibachi-restaurant zie je grote reeksen eten. Elk soort voedsel dat je maar kunt bedenken, zou er zijn.

Ze zijn allemaal netjes georganiseerd op basis van de categorieën.

In het gedeelte met koolhydraten zie je rijst, brood en verschillende soorten noedels zoals ramen, udon en vermicelli.

In het eiwitgedeelte kun je elk gewenst vlees krijgen, zelfs de speciale keuzes zoals entrecote, short ribs, enz.

Zelfs veganisten zouden blij zijn met de overvloedige keuze aan groenten en fruit. Specerijen, bijgerechten en zelfs desserts zijn ook aanwezig.

En de voedselvoorraden zijn niet alleen Japans. Er zijn ook tal van voedselkeuzes uit andere landen zoals Chinees en Koreaans.

Hoe werkt een hibachi buffet?

Als je van plan bent een Hibachi-grillbuffet uit te proberen, zorg dan dat je er veel tijd voor neemt.

Het is geen fastfood. In plaats daarvan is het een vrij traag diner waar je meerdere keren kunt kiezen en opscheppen voor een vers bord.

Je bent vaak vrij om je menu aan te passen en de Itamae te vragen ze voor je te koken. De chef zal je vragen wat voor saus je als smaakmaker kiest.

Om het beste uit je ervaring te halen, laat Itamae je enkele van hun beste kooktrucs zien, zoals een garnaal hoog opgooien om hem op de grill te vangen of een dramatische flambe te creëren.

Als je van alcoholische dranken houdt bij zo’n lekkere maaltijd, kun je er wat bestellen. Elk Hibachi-restaurant biedt sake in verschillende soorten.

Er zijn natuurlijk ook andere soorten drank. Maar de meeste mensen zouden sake bestellen om hun weelderige Japanse eetervaring te voltooien.

Nadat je klaar bent met je maaltijd, kun je doorgaan met het kiezen van de desserts om je verfijnde maaltijd te beëindigen.

Prijzen

Je zou denken dat een chique dinerbuffet duur moet zijn. Zo hoeft het echter niet altijd te zijn in een Hibachi grill buffetrestaurant.

De prijzen kunnen van restaurant tot restaurant verschillen. Het hangt allemaal af van hoe chique het restaurant is.

Eenvoudige Hibachi-restaurants kunnen slechts ongeveer €8-15 per persoon per maaltijd in rekening brengen.

Ze bieden ook gratis maaltijden voor kleine kinderen en speciale prijzen voor senioren.

Duurdere restaurants kunnen ongeveer €20-50 per maaltijd in rekening brengen.

Weekends zijn meestal duurder dan weekdagen. Een dinerbuffet is doorgaans duurder dan een lunchbuffet.

Dus als je je geld wilt besparen voor deze geweldige ervaring, bezoek dan het restaurant op een doordeweekse middag.

Hoe verschilt het van teppanyaki?

Veel mensen, vooral in het Westen, denken dat Hibachi en Teppanyaki onderling uitwisselbaar zijn. Die twee zijn in feite verschillend.

Het is begrijpelijk hoe mensen in de war kunnen raken omdat beide grills het concept van open en live grillen bevatten.

Er zijn echter enkele belangrijke verschillen die het voor je gemakkelijker maken om te herkennen.

Aangezicht

Het is vrij eenvoudig om op het eerste gezicht onderscheid te maken tussen deze twee.

Een teppanyaki-grill is vierkant, groot en gemaakt van metaal. Het heeft een groot stevig vlak oppervlak waar chefs het kookproces kunnen doen.

Hibachi heeft, zoals eerder vermeld, een ronde of container gemaakt van gietijzer. Sommige Hibachi-grills in moderne stijl kunnen ook vierkant van vorm zijn.

De buitenste laag is van keramiek of hout om te voorkomen dat de chef zich verbrandt. Het heeft een open rooster bovenop waar de koks het eten grillen.

Grootte

Teppanyaki is zo groot dat mensen er normaal gesproken geen in huis hebben (hoewel je deze geweldige teppanyaki-grillplaten voor op tafel hebt voor een feestje)

In een restaurant kan één station van teppanyaki ongeveer 10 personen of zelfs meer bedienen. Je moet in een stoel zitten waar de tafel in de teppan is geïntegreerd.

Verhitting

Hibachi gebruikt houtskool om het eten te koken. Teppanyaki gebruikt propaan als brandstof om de vlam onder het vlakke oppervlak te maken.

Deze verschillende methoden resulteren in verschillende verbrande smaak en kleur op de gerechten.

Sommige moderne units van Hibachi gebruiken echter elektriciteit om warmte op te wekken om het voedsel te grillen.

Te bereiden eten

Door het stevige en platte oppervlak kook je alles op een teppan grill. Zelfs julienned groenten en noedels zouden het prima doen.

Zulke dingen zouden onmogelijk zijn bij Hibachi. Het open rooster zorgt ervoor dat al het voedsel in de houtskoolvlam valt als je het te klein snijdt.

Geschiedenis van hibachi

In Japan dateert de cultuur van Hibachi terug tot een aantal eeuwen geleden. Destijds werkte Hibachi om warmte te genereren in plaats van alleen voor grillen.

Het apparaat is draagbaar gemaakt, zodat gezinnen het overal in huis kunnen verplaatsen wanneer ze het nodig hebben.

Geleidelijk kwamen mensen op het idee om er een rooster op te zetten zodat ze wat eten kunnen grillen.

Soms wordt de grill ergens in huis gemonteerd.

Er waren ook Hibachi-containers waarvan de buitenlaag een ingewikkelde decoratie heeft, waardoor deze zowel esthetisch als functioneel is.

Het was gebruikelijk om te zien dat een Hibachi van generatie op generatie werd doorgegeven.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikanen naar Japan te reizen en ervoeren ze de betoverende keuken, waaronder Hibachi en Teppanyaki.

Het eerste Hibachi-restaurant werd in 1945 in Kobe geopend.

Geleidelijk bereikte het culinaire bedrijf zijn weg naar de VS. Het Amerikaanse volk heeft die twee echter al door elkaar gehaald, maar baande de weg vrij tot andere Westerse landen.

Daarom kun je nu veel restaurants zien die “Hibachi” dineren, terwijl ze in feite een teppanyaki-ervaring serveren.

Ondertussen gebruiken mensen in Japan Hibachi tegenwoordig niet veel meer, zowel voor opwarmen als grillen.

Er zijn veel moderne apparaten gekomen om voor dergelijke doeleinden te zorgen dat Hibachi niet langer efficiënt is. Toch kun je nog steeds veel Hibachi op de markt vinden.

Maar de meeste van hen lijken meer op decoratieve goederen dan op een opwarm- of grillgereedschap.

Het koken

Japan heeft geen exacte regels over wat en hoe te grillen bij Hibachi. Mensen hebben verschillende favorieten om te grillen op hun Hibachi.

Voel je vrij om bijna alles te grillen, zolang de snede groot genoeg is zodat hij niet door het rooster glijdt.

Een biefstuk, kreeft of visfilet in Japanse stijl kan heerlijk smaken als hij boven de Hibachi wordt gegrild.

Groenten die mogelijk werken voor deze culinaire stijl zijn radijs, kool en tomaten. Om het voedsel tijdens het grillen te hanteren, gebruiken ze een soort metalen tang.

Zelfs voedsel dat niet uit de Japanse keuken komt, kan geweldig smaken nadat het is gegrild boven deze ouderwetse vuurpot.

Zo kun je bijvoorbeeld brood, worst en paprika grillen.

Kruiden en specerijen

Omdat het een comfortabel familievoedsel is, zijn de smaakmakers die worden gebruikt in het Hibachi-grillbuffet eenvoudig en gemakkelijk te krijgen.

De meeste Japanners hadden ze standaard in hun keuken.

Er zijn twee sauzen en twee droge kruiden die een belangrijke rol spelen bij het creëren van een smaakbalans. Het zijn Japanse sojasaus, mirin, gember en knoflook.

Japanse sojasaus is de sleutel om het een unieke Japanse smaak te geven.

De authentieke saus past perfect bij een heerlijke smaak van knoflook, waardoor het een sterke hartige smaak krijgt.

De combinatie van deze twee resulteert in een aantrekkelijke smaak van zout.

Wanneer Mirin in de mix komt, is de zoetheid er om een balans creëren met de zoute smaakmakers.

De gefermenteerde rijstwijn is ook effectief in het binden van de smaak en het verdiepen van de smaakcomplexiteit.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat het de visgeur van zeevruchten en vlees kan neutraliseren.

Gember helpt ook om de ongewenste geur uit voedsel te verwijderen. Het geeft ook een gevoel van hitte, zowel in de smaak als in je maag.

Soms voegen mensen ook meer kruiden toe om de smaak te verrijken.

Meng alle ingrediënten tot een marinade-saus. Doop elk gerecht in de saus en laat het een minuutje intrekken voordat je het op de grillpot legt.

Na het grillen kun je het weer een seconde in een kom mirin dopen. Leg het op je bord en strooi er een snufje sesamzaad overheen.

Als je geen fan bent van mirin, sla dan gerust de saus over voor je Hibachi grill-diner.

Mensen genieten van hun Hibachi-maaltijd met een kom warme rijst en verschillende Japanse kruiden, zoals wasabi of miso-soep.

Soms drinken mensen sake bij de maaltijd. Het verwarmt hun buik. De rijstwijn werkt ook om de stemming te verlichten.

Conclusie

De cultuur van de Hibachi is veel gegroeid vanuit zijn wortels, vooral nadat hij in Amerika was aangeland. De authentieke smaak en ervaring blijven echter geweldig.

Mensen vinden het geweldig. Als je de kans hebt om een ​​Hibachi-grillbuffet uit te proberen, moet je dat echt eens doen.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.