Wat is een omakase menu

Wat is een omakase menu? Japanse Omakase uitgelegd

Voor wie avontuurlijke smaakpapillen heeft en durft om iets nieuws te proberen, is een omakase menu zeker een aanrader.

Maar wat is een omakase menu precies? Het Japanse woord ‘omakase’ betekent vrij vertaald ‘ik laat het aan jou over’. Dus wanneer je naar een restaurant gaat en de chef laat bepalen wat je eet.

In de culinaire wereld betekent een omakase menu dus dat jou een verrassend menu staat te wachten, welke bepaald wordt door de hoofd sushi chef en jij als gast niks te bepalen hebt. 

Japans uit eten

Zo een spannend menu wordt voornamelijk gevonden in het hogere segment van Japanse restaurants. Over het algemeen bestaat zo een diner uit een groot aantal gangen.

Voordat je op zo een avontuurlijk etentje gaat is het altijd fijn om een beetje voorbereid te zijn, zodat je niet al te verrast bent.

In dit artikel gaan we in op wat je mag verwachten bij een omakase menu en de gebruiken die hiermee gepaard gaan. 

Wat je wel en niet moet doen bij omakase

Wie dus de term ‘omakase’ laat vallen bij het binnenstappen van een Japanse restaurant mag zich opstellen voor een avond vol verrassingen.

Omakase is een fijne Japanse traditie die de top sushi chefs de vrijheid geeft om creatief te zijn en hun culinaire kunsten aan jou te tonen.

Enkele dingen die je mag verwachten en die je moet weten zijn:

1. Unieke creaties van de chef

Alles wat je opgediend krijgt voor de avond zal een creatie zijn van de chef en zal niet van tevoren bekend zijn bij jou. Je zou dus niet iets van een menu kunnen kiezen of aflezen.

Tevens is er veel variatie in het menu. Waar je normaliter bijvoorbeeld sushi opgediend kreeg met een bakje sojasaus en wasabi, is dat helemaal anders bij Omakase. Bij deze bijzondere eetervaring is jouw sushi al kostelijk op smaak gebracht en kan je hem meteen opeten.

De gerechten die opgediend worden hebben speciale ingrediënten die je niet elke dag tegenkomt; de chefs gebruiken seizoen en verse ingrediënten. De vis is zo vers, dat je bijna wilt denken dat het net uit de zee is gevangen.

De chefs halen alles uit de kast om de gasten een onvergetelijke ervaring te geven en bereiden de gerechten met heel veel zorg. Dat maakt de omakase ervaring zo speciaal. 

De chefs vinden het een hele eer als de klant om een omakase menu vraagt, maar je moet het wel serieus menen. Want het is niet netjes om iets anders te vragen dan wat de chef jou presenteert voor de avond. 

Dus wie kieskeurig is en last heeft van allergieën zou liever omakase niet bestellen. 

2. Interactie met de chef

Er is bij omakase vaak meer interactie tussen jou en de chef dan normaal. Je zit meestal dicht bij de chef en het kookgedeelte en ze vertellen je graag alle details over de gerechten die ze aan het bereiden zijn voor je.

Het is voor de chef ontzettend belangrijk om te zien hoe de klanten reageren op de gerechten. Hier kunnen ze dan op inspelen en de rest van het menu wellicht zelfs aanpassen zodat het meer naar wens en smaak van de klant is.

Daarom lenen sushi restaurants met een sushi bar zich ook uitstekend voor omakase. Ondanks dat het nogal moeilijk communiceren is met de chefs voor wie geen Japans praat noch verstaat, want de chefs praten meestal alleen Japans.

Ze vertellen je graag over het gerecht en maken soms een praatje, maar ga zelf geen onnodige persoonlijke vragen stellen. Zomaar een foto maken van de chef is een ‘no-no’. Je zal het toch echt eerst moeten vragen. Van het eten kan je wel altijd een foto maken om op je Instagram te posten. 

3. Netjes groeten

Wat ook gebruikelijk en beleefd is bij omakase is om voor en na het diner de chef te groeten.

Aan het begin van de maaltijd zeg je dan “itadakimasu” (ee-tah-dah-kee-mah-su) en na de geweldige maaltijd bedank je hem door te zeggen: “gochisosama deshita” (go-chee-sou-sa-ma-deh-shee-tah).

Benieuwd naar authentiek Japans grillen? Lees mijn post over de Binchotan grill en Japans houtskool

4. Nigiri sushi

Nigiri sushi is meestal de ster van de omakase maaltijd.

Toch kan de chef beslissen om het menu te combineren met een dashi (soep), hassun (kleine voorgerechten), sashimi (vis zonder rijst). Kortom het menu kan zeer variërend zijn. 

Een handige tip voor beginners van omakase is om de nigiri in één hap op te eten met je handen of met stokjes. Op deze manier krijg je de juiste verhouding van vis en rijst met sojasaus en wasabi.

Zou je het in twee happen doen dan valt de rijst misschien eruit en dat verpest dus de perfecte combinatie. 

Wat is een omakase menu - nigiri sushi

5. Een omakase prijs

Je kan best achterover vallen van de prijs aan het eind van de omakase avond. Ook het concept ‘ik laat het aan jou over’ is wellicht hier van toepassing.

Er wordt namelijk geen gedetailleerde bon gemaakt waar je kan zien hoeveel elk item heeft gekost. Je krijgt gewoon een totaalprijs toegeschoven voor de complete maaltijd inclusief drankjes.

Maar dat gezegd hebbende krijg je wel een heleboel gangen voorgeschoteld voor de prijs. Je mag zeker rekenen op dichtbij de Euro 70-80 voor goede omakase.

En toch zijn er duurdere! En dan niet eens in Japan, maar voor U$1000 per persoon vind je omakase in Las Vegas. 

Het is eigenlijk wel logisch dat je niet aan de prijs mag denken aan het begin van zo een etentje, want je weet bij voorhand niet wat je krijgt. Ja, dus je mag ervan uitgaan dat je ook verrast zal zijn door de rekening. 

Het is trouwens ook niet gebruikelijk dat je om een gedetailleerde bon achteraf vraagt. Daarmee sla je de plank mis met omakase.

Wie dus op de centjes let is het niet aangeraden om omakase te doen in een Japans restaurant, want niet alleen de gerechten zijn een mysterie, maar zeker ook de bon! 

Lees ook: dit zijn traditionele Japanse Yakitori grills voor thuis

6. Waar eet je de beste omakase?

Uiteraard eet je de beste omakase in Japan. Maar aangezien Japan niet vlak om de hoek ligt, kan je gelukkig ook in ons land aan goede omakase komen.

Bij het Okura Hotel in Amsterdam bijvoorbeeld kan je voor euro 45 heerlijke omakase krijgen. Het menu is een combinatie van een aantal voorgerechten, een misosoep en hemelse nigiri sushi die speciaal door de chef wordt uitgekozen. 

Omakase – een unieke belevenis

Omakase is een heel unieke ervaring met een veel-gangenmenu van bijzondere gerechten. Je zou het zeker ooit eens moeten proberen om een andere zijde van de Japanse cultuur te leren kennen.

Het enige dat je nodig hebt is een flinke dosis enthousiasme en een stevige beurs. Het is zeker het proberen waard, want je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

Benieuwd naar nog meer heerlijke Japanse kook tradities? Hier lees je alles over wat Teppanyaki nou precies is!