Wat is een Shichirin grill en wat zijn de beste

Zonder twijfel is de Japanse keuken een van de meest smakelijke in de wereld. Vol met verleidelijke gerechten, leuke manieren van klaarmaken en spannende recepten met verschillende exotische ingrediënten.

Daarnaast is deze keuken vaak ook erg gezond, de ingrediënten en bereidingsmethoden bevatten weinig vetten en dit maakt de gerechten ideaal voor je dieet. Of beter nog, een levensstijl opbouwen vol met Japanse schotels is een erg verstandige keuze voor je gezondheid.

Japans grillen voor onweerstaanbare smaak

In de Japanse keuken zie je van alles. Eén van de meest belangrijke manieren van koken is op een bakplaat of grill. Dit is iets dat je bij elk Japans restaurant tegemoet zal komen.

Ben je ooit naar Japan geweest? Ook daar zul je op veel plekken Japanners zien grillen en eten koken op een bakplaat.

Er bestaan veel verschillende manieren waarop gegrillt kan worden zoals o.a. teppanyaki, yakitori, yakiniku, sakana no shioyaki, kabayaki en shichirin.

Hier zullen we eens een kijkje nemen naar alles dat te maken heeft met shichirin en een vergelijking maken van bepaalde shichirin grill modellen die je hier het beste voor kunt gebruiken.

Wat is shichirin?

Shichirin is een Japanse manier van koken die erg populair is over de hele wereld. Het gaat hier om een shichirin grill, ook wel bekend als ‘hibachi’.

Deze grill bestaat in verschillende vormen en maten. Hij is vaak draagbaar maar kan ook in een keuken worden ingebouwd.

Velen gebruiken een shichirin grill in het midden van een eettafel. Het is een erg praktische grill, je kan hem bijna overal wel gebruiken.

In principe is het een soort barbecue, maar toch iets anders. Het is een kleine open grill met een erg stevige grillplaat op een ovaal, vierkante of rechthoekige container. De container wordt gebruikt om het houtskool in te stoppen voor het koken.

Om als shichirin grill of hibachi te worden beschouwd moet de grill op zijn minst volledig draagbaar zijn.

Vergelijking van de beste shichirins en soortgelijke grills

Er zijn veel verschillende shichirin grills te koop en het is soms nogal moeilijk om de beste uit te kiezen. Wat is de beste shichirin grill om thuis te hebben?

Er zijn verschillende modellen die het erg goed doen en van hoge kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat je kiest voor de juiste shichirin grill om je ervaring optimaal te maken en de beste Japanse gerechten te kunnen maken.

Onze top 5 shichirin grills

Het is vrij belangrijk dat je het juiste model koopt die zowel hoge kwaliteit levert als een goede duurzaamheid en natuurlijk alles voor een goede prijs.

Wij hebben hier verschillende shichirin modellen en soortgelijke grills voor je vergeleken en op een rijtje gezet om het nemen van een beslissing wat makkelijker voor je te maken.

Met stip op nummer een staat bij ons de Go BBQ Houtskoolbarbecue – TafelBarbeque – Grill. Een zeer flexibele maar stevige en draagbare grill met veel kwaliteiten voor een erg goede prijs.

Als tweede hebben we gekozen voor de Voccelli Houtskoolbarbecue, ook een zeer praktisch en goed model. Wij zullen hieronder verder ingaan op deze twee favorieten.

De beste shichirin grills op een rijtje

Naam productSpecificatiesAfbeelding
Go BBQ Houtskoolbarbecue – TafelBarbeque – GrillLeuke oranje gekleurde draagbare metalen en roestvrij stalen houtskooltafelbarbecue met een gewicht van 4,5 kg, warmte-isolering, batterij aangedreven ventilator voor verwarming, temperatuur instellingen en een vaatwasserbestendig rooster.
(bekijk meer afbeeldingen)
Voccelli Houtskoolbarbecue – Tafel – Ø24 cmZilveren draagbare roestvrij stalen houtskooltafelbarbecue met een hoogte van 15 cm en een gewicht van 1,3 kg en een zeer vriendelijk prijsje.
(bekijk meer afbeeldingen)
Hibachi barbecuesetZwarte metalen hibachi barbecueset met afmetingen van 43x18x25, gewicht van 1 kg, afneembare asverzamelaar, twee grilplaten en een ventilatie-opening, verstelbare hoogte en hittebestendige houten handgrepen.
(bekijk meer afbeeldingen)
Draagbare tafel BBQ RookvrijRoestvrij stalen houtskooltafelbarbecue met een gewicht van 4,2 kg, rookvrij systeem en verwijderbare aslade.
(bekijk meer afbeeldingen)
Potkachel Houtskoolbarbecue – 35 cm – GietijzerZwarte authentieke gietijzeren potkachel houtskoolbarbecue die als kachel en als grill gebruikt kan worden met een kookoppervlak van Ø 35cm, het heeft een hoogte van 33 cm en een bijgeleverd stevig rooster.
(bekijk meer afbeeldingen)

Waarom zijn juist deze grills het beste?

Er bestaan tientallen grills die de moeite waard zijn vanwege hoge kwaliteiten, elke met verschillende en soms unieke functies. Hier gaan wij in op onze twee favorieten voor een echte shichirin ervaring in jouw eigen huis.

Go BBQ Houtskoolbarbecue

Tussen alle modellen zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Go BBQ Houtskoolbarbecue – TafelBarbeque – Grill als beste voor shichirin stijl grillen gebruikt kan worden. Alleen om de gave kleur al, dit is echt een blikvanger op elke tafel!

Deze grill is erg comfortabel, weegt zeer weinig met een gewicht van 4,5 kg, ondanks dat het gemaakt is van stevige materialen als o.a. metaal en roestvrij staal. Je kan hem overal naartoe nemen en beginnen met grillen wanneer je maar wilt.

Wat erg handig is aan dit model is dat hij een batterij aangedreven ventilator heeft die ervoor zorgt dat de kolen sneller opwarmen en de grill snel klaar voor gebruik is.

Voor een betere werking heeft deze grill een warmte isolering zodat het apparaat beter en erg geleidelijk warm wordt. Voor de rest heeft het temperatuur instellingen. Na gebruik kun je het rooster van de grill afhalen en wassen in de vaatwasser. De prijs is zeer laag voor de kwaliteit die geleverd wordt.

Voccelli Houtskoolbarbecue

Als tweede hebben we gekozen voor de Voccelli Houtskoolbarbecue. Ook een zeer aardig model die zelfs nog minder weegt dan het vorige model met een gewicht van 1,3 kg.

Het heeft een verwijderbare asla om de as gemakkelijk te kunnen verwijderen.

Dit model is speciaal gemaakt voor o.a. op tafel, het neemt vrij weinig ruimte in beslag. Het geeft een echte shichirin ervaring door de metalen behuizing.

Hij gebruikt maar weinig kooltjes en heeft toch een vrij groot grilloppervlakte zodat je er met meerdere mensen gebruik van kan maken.

Kwaliteiten van een grill voor shichirin

De bouwmaterialen die worden gebruikt voor shichirin grills variëren. Modellen van hoge kwaliteit zijn gemaakt van gietijzer, waardoor ze stevig en sterk zijn, hoewel een stuk minder draagbaar.

Er zijn ook minder dure versies van tin en staal beschikbaar, hoewel deze wel minder duurzaam zijn. In beide gevallen is de brandstof traditionele houtskool, hoewel sommige voor het gemak op gas werken.

Afhankelijk van het type en de grootte van de grill, kan er van alles worden gekookt op een shichirin grill, van eenvoudig gegrild vlees, gevogelte, vis, garnalen, kalfsvlees, varkensvlees en groenten tot soepen en stoofschotels, en nog veel meer. Deze Japanse kookstijl heeft een barbecuesmaak gecombineerd met specerijen en Japanse dressings.

Stukje geschiedenis van shichirin

Shichirin grills zijn oorspronkelijk ontstaan in China onder de naam ‘hibachi’ en werden gebruikt als apparaten om huizen van binnen te verwarmen. Deze apparaten werden gemaakt met hol cipressenhout bekleed met metaal of keramiek.

In de 8e eeuw werd dit idee naar Japan gebracht. Tot op het heden worden er nog steeds hibachi’s gebruikt als verwarming in Japan. Japanse troepen gebruikten ze veel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dezelfde kachels werden later ook als grills gebruikt en kregen in Japan de naam ‘shichirin’. Een traditionele shichirin is een diepe, ongeglazuurde keramische pot uitgerust met een eenvoudig rooster.

Wat kook je met een shichirin grill?

Het bakken van vleesspiesen bekend als yakitori is een van de meest populaire traditionele gerechten die zijn bereid in de shichirin-stijl.

De ingrediënten van yakitori kunnen voor het koken gemarineerd worden, of ze kunnen worden geborsteld met teriyaki-saus tijdens het roostproces.

Over de hele wereld wordt shichirin ook veel gebruikt in sushi-bars, vooral voor het grillen van paling en zalm. Vaak zijn ze een essentieel onderdeel van de keukens in Japanse restaurants over de hele wereld.

Shichirin grills worden vaak ook gebruikt voor het maken van teppanyaki. Teppanyaki verwijst naar etenswaren die op grote bakplaten worden gekookt, wat we veel tegenkomen in Aziatische en Japanse restaurants.

Shichirin grillen steeds populairder

Shichirin en hibachi grills zijn in de loop van de jaren erg populair geworden. Tegenwoordig kun je de grills zelf op veel verschillende plekken bestellen.

Shichirin grills zijn er in veel verschillende soorten, vormen en maten. Zoals we al zeiden, het gaat om een losse draagbare grillplaat die je gemakkelijk kan veranderen van plek.

Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen aangezien ze zijn uitgerust met speciale handgrepen aan beide zijkanten. Afhankelijk van de grootte, veel mensen leggen hem vaak op de eettafel zonder enig probleem.

Dit maakt het natuurlijk een hartstikke leuk alternatief voor een avondje gourmet. Lekker aan tafel met de shichirin!

Als je hem van plan bent binnen te gebruiken moet het wel in een goed geventileerde ruimte worden gedaan.

Shichirin grills werken op houtskool. Er is geen specifieke soort houtskool die je hoort te gebruiken, hoewel natuurlijke houtskool van hardhout de beste resultaten kan opleveren.

Wat is eigenlijk het verschil tussen shichirin en hibachi?

Veel mensen halen deze termen vaak door elkaar. Het is ook vrij ingewikkeld om te begrijpen wat shichirin precies is en wat hibachi.

Eigenlijk zijn de verschillen niet zo groot. Shichirin en hibachi zijn in principe dezelfde manier van koken op een grillplaat, ze hebben alleen een andere naam die verschilt per regio.

Over het algemeen wordt er veel meer verstaan onder de naam hibachi aangezien dit niet alleen gaat om de grillplaat maar ook op de manier van verwarming die veel gebruikt wordt in Japan. Dit is echter ook de oorspronkelijke naam van de verwarming.

Aangezien het in Japan later werd gebruikt als grillplaat hebben zij er ‘shichirin’ van gemaakt om beter te onderscheiden of het gaat om een verwarming of grillplaat.

In Japan zelf wordt voornamelijk de term shichirin gebruikt als er wordt verwezen naar een grillplaat. Toch is de manier van koken geïnternationaliseerd onder de term ‘hibachi’ aangezien het gemakkelijker uit te spreken was voor de meesten.

En wat is het verschil tussen shichirin en teppanyaki?

Beide kookstijlen lijken erg op elkaar en de relatie is erg groot, zo groot dat velen de termen zelfs door elkaar halen.

Mensen zullen al snel ‘hibachi’ zeggen terwijl ze het eigenlijk over teppanyaki hebben of andersom. Ze houden allebei in dat je voedsel grilt op een warme bak of grillplaat.

Shichirin of hibachi is echter een kleine draagbare grill in de stijl van een soort barbecue, in de meeste gevallen gemaakt van gietijzer. Deze grills hebben een open rooster-ontwerp en gebruiken meestal houtskool als hun warmtebron.

Moderne shichirins in Japanse restaurants zijn elektrisch zodat ze kunnen worden gebruikt om voedsel binnenshuis te koken.

Teppanyaki daarentegen staat voor het gebruik van een ijzeren bakplaat met een vlakke en stevige ondergrond om vlees en groenten op te bakken.

Teppanyaki bakplaten gebruiken meestal een propaanvlam als warmtebron. Deze platen worden vaak gebruikt om er met een groep omheen te zitten als een soort gourmet.

0 comments on “Wat is een Shichirin grill en wat zijn de besteAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *