Wat is kushiyaki

Wat is Kushiyaki? Verschil met Yakitori uitgelegd

Kushiyaki is een Japans woord dat gevogelte en niet-gevogelte beschrijft, die zijn gegrild of gespietst.

Kushiyaki betekent in de Japanse taal “alles wat kan worden gespietst” en is gemaakt van heerlijke stukken van vlees en groenten op een houten of metalen spies die heel goed past bij bier of sake.

Het woord ‘Kushi’ betekent bamboe spiesjes die in de 17e eeuw werden gebruikt om de ingrediënten mee te speren, terwijl ‘yaki’ gegrilde of gefrituurde etenswaren betekent.

Laten we eens kijken wat kushiyaki precies is en hoe het verschilt van yakitori.

Wat is kushiyaki vs yakitori

Het eten van gegrild vlees op stokjes is een unieke Japanse traditie die begon tijdens de Edo-periode.

Het was jammer dat op het moment dat kushiyaki werd uitgevonden, het eten van vlees in Japan verboden was vanwege boeddhistische conventies, maar gelukkig met de komst van de Meiji-periode en een zekere westerse invloed werd het Japanse volk meer open voor het eten van vlees.

In de periode die zich uitstrekt tussen WO I en WO II, werden kushiage (ook wel kushikatsu genoemd), die met beslag omhuld en gefrituurd waren, populair in het land.

Tegenwoordig is kushiyaki (zowel de gegrilde als gefrituurde variant) buitengewoon populair geworden in Japan en chefs, evenals thuiskoks, experimenteren constant met allerlei soorten vlees en groenten bij het maken van nieuwe kushiyaki-recepten.

Soms classificeren restaurants ze anders met 1 groep behorend tot de kushimono spies en gegrild voedsel en de andere groep behorend tot de yakimono spies en gegrild eten.

Japanners gebruiken beide termen “yakitori” en “kushiyaki” onderling uitwisselbaar om collectief naar gespietst vlees te verwijzen; echter, alleen de term yakitori wordt gebruikt wanneer het vlees dat aan het spies zit, kip is.

In sommige gebieden als Muroran noemen mensen gegrild varkensvlees ‘yakitori’, omdat het op spiesjes wordt gelegd en met dezelfde yakitori-saus wordt bereid.

Hoewel het technisch gesproken spies en gegrild varkensvlees moet worden genoemd (や き と ん) zoals het op alle andere plaatsen in Japan wordt genoemd.

Kabayaki is ook een soort spies / gegrild eten; koks categoriseren het echter zelden als kushiyaki, want hoewel ze op een houtskoolgrill met spiesjes kunnen worden gegrild, worden ze niet met de spiesen geserveerd als ze eenmaal zijn gekookt zoals kushiyaki-gerechten.

Andere varianten van kushiyaki worden shioyaki genoemd – dit zijn onder meer vis, zeebrasem (tai) en ayu van zoete vis, die worden gegrild met zout en zonder spiesjes worden geserveerd (verwijderd) in stijlvolle restaurants.

Bij eetstalletjes of yatai wordt ayu verkocht aan een spies, maar ze worden nog steeds niet als kushiyaki beschouwd.

De populaire Japanse delicatesse Negi (lente-ui) of shishito (peper) wordt ook gekookt met meerdere spiesjes, maar wordt niet noodzakelijk kushiyaki genoemd.

Bekijk dit bericht met alles wat je wilt weten over Negi en Negima-gerechten.

Wat is het verschil tussen Yakitori en Kushiyaki?

Hoewel veel buitenlanders bekend zijn met yakitori, verwarren ze vaak al het andere doorstoken en gegrilde eten ook met yakitori. Dat is prima, maar het blijkt niet waar te zijn, yakitori is alleen gevogelte aan spiesjes en kushiyaki kan alles zijn.

Het is geen toeval dat je op deze pagina bent beland.

Wat je voorkeur ook is, je meer leren over kushiyaki is een geweldige manier om meer te leren over de fijne kneepjes van de Japanse keuken.

Maar laten we eerst de termen kushiyaki en yakitori goed definiëren om het verschil tussen beide te kennen.

Wat is Yakitori?

Yakitori is een Japanse keuken van kip spiesjes die worden gegrild boven houtskool.

Het kippenvlees wordt in blokjes van 2 tot 3 cm gehakt en vervolgens aan een Kushi (串) gespietst, een bamboe, staal, hout of ander soortgelijk materiaal dat speciaal is gemaakt om vlees te spiesen.

Daarna worden ze gegrild boven een houtskoolvuur.

Het vlees wordt meestal tijdens of na het koken op smaak gebracht met taresaus of zout.

Kushiyaki vs Yakitori

Dit moet de moeder zijn van alle verwarring in de culinaire wereld.

In termen van een populariteitswedstrijd heeft de yakitori zeker de overhand, omdat het de meest bekende van de twee is.

Kushiyaki is echter de term die wordt gebruikt om alle soorten doorstoken eten te beschrijven, waaronder yakitori; daarom moet het worden beschouwd als de grotere kanshebber en niet als de underdog.

Maar het lijkt erop dat kushiyaki is weggelaten uit de woordenschat van restaurantbezoekers en nog grotendeels onbekend is.

We hebben deze 5 beste Yakitori-tafelgrills beoordeeld die uitstekend geschikt zijn voor kushiyaki om te gebruiken.

Dus wat betekent de term “kushiyaki” eigenlijk?

Wat betekent Kushiyaki?

Misschien is de beste manier om erachter te komen wat kushiyaki (串 焼 き) betekent, Google Translate gebruiken en het zal je vertellen dat kushiyaki “grillen op een spies” of “spit-roasting” betekent.

Als je een Japanse chef vraagt ​​die het woord goed kent, zal hij je vertellen dat kushiyaki alles is wat je kunt spiesen, grillen en dan eten.

Het is het woord dat wordt gebruikt om alle soorten doorstoken eten formeel te beschrijven en in feite zijn yakitori en yakiton gewoon specifieke varianten van kushiyaki.

Verschillende soorten kushiyaki

Kushiyaki-ingrediënten worden in kleine stukjes gesneden (de chef snijdt ze in bijna uniforme vormen en maten) om ze gelijkmatig te koken.

De spiesen gemaakt voor kushiyaki die “Kushi” worden genoemd, worden ofwel verwerkt uit Japanse cipres of bamboe, en de vorm en lengte van de spiesjes variëren van gerecht tot gerecht.

Zo wordt het platte type Kushi gebruikt voor gehakt.

Vlees

In deze categorie opgenomen eten zijn biefstuk (gyūniku), varkensvlees (butaniku) en kraakbeen (nankotsu), evenals paardenvlees (baniku).

Zeevruchten

Voor de categorie zeevruchten gebruiken de Japanse sint-jakobsschelp (hotate), gehakte en gekruide Atlantische horsmakreel (aji), garnalen en garnalen (Ebi), sardine (iwashi), zoete vis (ayu), inktvis en inktvis (ika) allemaal het platte type vleespen.

Groente

Ondertussen voor de groentecategorie Japanse peper (shishito), knoflook (ninniku), groene paprika (piman), ginkgo-noten (ginnan), lente-ui (Negi), pompoen (kabocha), aardappel, cherrytomaat, aubergine (Nasu) en ui (tamanegi) past perfect bij platte spiesen (hout of metaal).

Kushiyaki kruiden

Er zijn slechts 2 soorten kushiyaki-kruiden en ze zijn:

  • Zout
  • Zout zoet

Het zoute type gebruikt meestal gewoon zout als belangrijkste smaakmaker.

De tare-saus behoort tot de zout zoete variant van kushiyaki-sauzen en bestaat uit mirin, sake, sojasaus en suiker.

Lees ook mijn complete gids over sake hier om meer te weten of koken met sake.

Soms worden kruiden zoals wasabi, Karachi, zwarte peper, Japanse peper, shichimi en poedervormige cayennepeper gebruikt om de kushiyaki-saus te maken, maar de klant beslist welke kruiden hij wil gebruiken die bij zijn smaak past.

Soorten Kushiyaki

Een type kushiyaki waarvan wordt aangenomen dat het de oudste en meest voorkomende in zijn soort is, is yakitori, kip aan het spit die wordt gegrild op houtskool.

Mogelijk vind je verschillende kipdelen op een yakitori-spies en dit is volkomen normaal en erg lekker, ondanks de eigenaardigheid van het eten van kipdelen die normaal niet als eetbaar worden beschouwd in westerse landen.

Yakiton is een ander type kushiyaki en in tegenstelling tot yakitori; deze gebruikt eigenlijk plakjes varkensvlees, die op dezelfde manier worden gekookt boven een houtskoolvlam.

Kushiage is een andere variant van kushiyaki, maar in plaats van gegrilde spiesjes wordt deze gebakken en gemaakt met hapklare vlees, groenten en soms zelfs kaas (gemarineerd in paneermeel en vervolgens gefrituurd).

Elke spies wordt warm van de grill geserveerd en gegeten met een dipsaus die zowel dik als zoet van smaak is.

Historici geloven dat kushiyaki voor het eerst ongeveer 3 eeuwen geleden is ontstaan ​​in het westelijke deel van Kansai.

Kushiage, wat ‘gefrituurde spiesjes’ betekent, is het belangrijkste barbecuevoedsel in de regio Kansai; in heel Japan wordt het echter kushikatsu genoemd, wat ‘gefrituurde koteletten’ betekent, omdat de meeste spiesen niet zo veel verschillen van kipkatsu en tonkatsu-varkenskoteletten.

Kushiyaki ingrediënten

Elk voedsel dat in een spies kan worden geplaatst en op houtskoolvlam kan worden gegrild of gefrituurd, kan worden beschouwd als kushiyaki.

Zo bereid je het:

De meest voorkomende kipdelen die aan het stokje zitten zijn:

  • Sasami (kipfilet)
  • Tsukune (gehaktballetjes van kip)

De ongewone stukjes kunnen zijn:

  • Hart
  • Staart
  • Kippenkammen

Voor spiesjes van varkensvlees komen de volgende opties in de meeste restaurants in Japan voor:

  • Buta bara (buikspek)
  • Negima (varkensvlees met prei)

Aan de andere kant omvatten ongebruikelijke opties:

  • Kashira (varkensvlees)
  • Shiro (darm)
  • Varkenslever

Rundvleespennen zijn onder meer:

  • Steaks
  • Gesneden gyutan (rundertong)

Voor spiesjes met zeevruchten zijn er tal van aanbiedingen, waaronder:

  • Visfilets
  • Inktvis
  • Garnalen
  • Octopus
  • Sint-jakobsschelpen

Voor varianten van groentespies kan in principe elke groente worden aangeboden, waaronder:

  • Shishito (Japanse groene peper)
  • Uien
  • Shiitake-paddenstoelen
  • In spek gewikkelde kerstomaatjes
  • Kushiyaki-kaas en avocado-spiesjes

Waar kun je kushiyaki eten?

Kushiyaki kan worden genoten in een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden.

Je kunt yakitori en yakiton vinden in zowat elk Japans restaurant met een grill zoals:

  • Izakaya, tachinomi (staand)
  • Wijnbars
  • Pubs
  • Visrestaurants
  • Yakitori en yakiton specialiteitenrestaurants

De meeste speciale restaurants serveren mogelijk slechts 1 type kushiyaki in hun eetgelegenheid, namelijk kip of varkensvlees; echter andere kushiyaki-restaurants zullen zeker verschillende soorten kushiyaki op hun menu hebben staan.

Als je op zoek bent naar gefrituurde kushiage, vind je ze misschien niet zo overvloedig als gegrilde spiesjes, omdat de opstelling van de friteuse die nodig is om ze te maken een compleet andere set gereedschappen is.

Gelukkig kun je gewoon rechtstreeks naar kushiage-speciaalzaken gaan om ervan te genieten – het Shin-Sekai-gebied van Osaka is bezaaid met deze speciaalzaken.

Kushiyaki etiquette

Het beste van kushiyaki is dat je ze één voor één kunt bestellen (of zoals de voorkeursterm spies per spies moet zijn), of als set.

Nadat hij de ober heeft gebeden om naar je tafel te komen om je bestelling op te nemen, zal hij je vragen welke saus je het lekkerst vindt, tarra (saus) of shio (zout).

Kies je voor shio, dan strooit de chef het zout meteen over de gegrilde spiesjes terwijl ze gegrild worden.

En kies je voor tarra, dan bereidt de chef de zoet zoute saus op een apart kommetje voor je dipsaus en serveert deze samen met de spiesjes.

Hoewel de keuze een kwestie van persoonlijke voorkeur is, wordt shio aanbevolen voor mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe de ingrediënten op zichzelf smaken, terwijl de tarra-saus daarentegen een extra smaaklaag aan het gekookte vlees toevoegt.

Dit geldt vooral voor de gefrituurde kushiage en er is nog iets anders – Japanse restaurants hebben een strikte regel over hun dipsaus – absoluut geen double-dipping.

Alle klanten die in een kushiage-restaurant dineren, worden gewaarschuwd hun vers gebakken spies niet meer dan één keer in de gemeenschappelijke dipsaus te dopen.

De reden is misschien praktischer dan traditioneel, aangezien het Japanse volk goede hygiënepraktijken op prijs stelt en aangezien de saus wordt samengevoegd in een enkele gemeenschappelijke kom, willen ze misschien het verspreiden van ziekten vermijden.

Als je echt meer tarrasaus nodig hebt, gebruik dan gewoon een stuk rauwe kool om wat uit de gemeenschappelijke kom te scheppen en verdeel het voorzichtig over je kushiage-spiesjes.

Tafelmanieren worden zeer gewaardeerd in alle Japanse restaurants, dus gooi ze na het eten van je kushiyaki-spiesjes in een cilindrische container die door het restaurant wordt verstrekt (deze bevindt zich meestal naast de tafel).

Voedingswaarde van Kushiyaki

Als je nu al meer dan een jaar van je leven van Japans eten geniet, dan zou je weten dat de meeste, zo niet alle Japanse gerechten behoorlijk gezond zijn.

Dit verklaart waarom de meeste van hun mensen nog steeds landbouwwerk kunnen doen en zelfstandig in de bergen kunnen wonen, zonder hulp van zorgverleners of medische professionals.

Van de dashi-bouillon tot de meest voortreffelijke ramen, er is een overvloed aan supergezond Japans eten dat je in elk Japans kookboek kunt vinden!

Hetzelfde geldt voor kushiyaki, aangezien het scala aan grondstoffen voor de ingrediënten te vinden is in rood vlees (bijv. Rundvlees, varkensvlees en ander vee), gevogelte (dwz kip, eend en ander gevogelte), zeevruchten (bijv. Vis, garnalen, inktvis en meer) en groenten (bijv. shishito, shitake-paddenstoelen, uien, tomaten, enz.).

De voedingswaarde van rundvlees en varkensvlees is:

  • L-carnitine aminozuur dat helpt vet te verbranden voor energie en goed is voor het hart, mensen met diabetes type 2 en afvallen.
  • Glutathion met anti-aging eigenschappen, ziektepreventie en versterkt het immuunsysteem.
  • Rijk aan eiwitten die de spiermassa helpen verbeteren.
  • Rijk aan mineralen zoals zink, koper, ijzer, magnesium, mangaan, kalium, fosfor en selenium.
  • Helpt bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.
  • Heeft carnosine (beta-analyl-L-histidine) een krachtig aminozuur dat glycatie (veroudering van de cellen) of antiverouderingsmiddel helpt voorkomen.
  • Het bevat het B-vitaminecomplex met vitamine B2, B3, B5, B6 en B12.
  • Het bevat ook geconjugeerd linolzuur (CLA) dat de insulinegevoeligheid helpt verbeteren.
  • Het heeft creatine, een natuurlijke chemische stof die de prestaties verbetert.

Voor de kip-yakitori zijn de gezondheidsvoordelen:

  • Rijk aan eiwitten.
  • Rijk aan vitamines en mineralen, waaronder het B-vitaminecomplex, vitamine D, calcium, kalium en natrium.
  • Kan helpen bij het afvallen.
  • Controle van de bloeddruk.
  • Eigenschappen tegen kanker.
  • Verlaagt het slechte cholesterol in het lichaam.
  • Helpt bij het behandelen van verkoudheden.

Gezondheidsvoordelen voor de vis en andere zeevruchteningrediënten in de kushiyaki zijn:

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten
  • Hoogwaardige eiwitten, jodium en verschillende vitamines en mineralen.
  • Kan het risico op hartaanvallen en beroertes helpen verlagen vanwege het Omega-3-gehalte in vissen.
  • Omega-3-vetzuren zijn ook cruciaal bij groei en ontwikkeling.
  • Kan de gezondheid van de hersenen verbeteren.
  • Kan helpen om depressie te voorkomen en zelfs te behandelen dankzij Omega-3.
  • Een goede bron van vitamine D.
  • Kan het risico op auto-immuunziekten verminderen.
  • Kan astma bij kinderen helpen voorkomen.
  • Helpt je ​​visuele helderheid te behouden, zelfs op oudere leeftijd.
  • Het eten van vis kan de slaapkwaliteit verbeteren.

Gezondheidsvoordelen voor het eten van kushiyaki op plantaardige basis zijn:

  • De ui heeft bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels.
  • Rijk aan vitamine C, vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine B9 (foliumzuur).
  • Goed voor het hart.
  • Vol met antioxidanten.
  • Bevat kankerbestrijdende stoffen.
  • Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
  • Helpt de botdichtheid te vergroten.
  • Heeft antibacteriële eigenschappen.
  • Helpt je spijsverteringskanaal te verbeteren.
  • Bestrijd zwaarlijvigheid (vooral met de shiitake-paddenstoel).
  • Boost je immuunsysteem.
  • Boost energie en hersenfunctie.
  • Bevorder de gezondheid van de huid.

Het grootste voordeel van een kushiyaki-dieet is de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die je kunt eten en je moet proberen niet alleen vast te houden aan het eten van vlees- of kip-yakitori, maar ook groenten en vis proberen.