Wat is taiyaki? De complete taiyaki gids met recepten & koopgids

door Joost Nusselder | Geupdate op:  mei 4, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Voor een algemene definitie is taiyaki of 鯛 焼 き een traditionele Japanse visvormige cake waar je vullingen aan kunt toevoegen of als wafelijsje kunt gebruiken.

Als je het in je hoofd probeert voor te stellen, beschouw het dan als een visvormige wafel met een heerlijke vulling, het perfecte straatvoedsel om te eten als je een beetje suiker nodig hebt in je leven!

Laten we wat meer in detail treden.

Vrouw houdt een vrolijk versierde taiyaki ijswafel vast

Tai betekent “zeebrasem” (een vissoort) en “yaki” betekent gegrild / gebakken. Dan combineer je ze, en daar heb je het, taiyaki.

Hoewel het zich letterlijk vertaalt naar gebakken zeebrasem, bevat dit gerecht GEEN vis; het is een zoet dessert met een visvorm.

Dus, als je vis haat, maak je geen zorgen, er zitten geen vissmaken in dit gerecht!

De knapperige buitenkant vult de zachtheid aan de binnenkant aan, en dan raakt de vulling je smaakpapillen en dat zal deze heerlijke vriend ervoor zorgen dat je een enkele reis naar Tokio wilt boeken.

De beste taiyaki heeft een dunne, krokante buitenkant en een dikke, volle binnenkant. Als je erop bijt, zou er wat vulling uit moeten druppelen.

Het is oké als je een beetje rommelig wordt, de smaak is het waard!

Omdat deze cake straatvoedsel is, is het de bedoeling dat je hem met je handen eet, zonder bestek!

De taiyaki wordt gemaakt met gewone pannenkoek of wafelbeslag. Je giet het beslag voor elke kant op de visvormige mal.

Zodra het beslag op de vorm zit, voeg je de vulling toe voordat je deze sluit. Je laat de taiyaki bakken tot hij aan elke kant goudbruin is, en daar heb je het!

Het wordt als een ‘geluksgerecht’ beschouwd, maar kinderen en volwassenen over de hele wereld zijn dol op dit zoete, smaakvolle dessert!

Je zult zien dat taiyaki wordt verkocht in veel kraampjes van straatverkopers en winkelcentra in heel Japan.

Wist je dat taiyaki eigenlijk de # 1 zoete snack in Japan is? Het is zo populair omdat het een oud gerecht is met een sterke culturele betekenis.

Toen ik naar Japan ging, was deze snack een must om te proberen. Ik heb de pannenkoekachtige versie ervan geprobeerd, de imagawayaki.

Ik begon eerst het gezicht te eten. Ik had het gevoel dat het grootste deel van de vulling waarschijnlijk in het midden lag en ik ben een grote fan van rode bonenpasta.

Ik was verrast dat bij mijn eerste hap het grootste deel van de vulling er gelijk uit kwam, omdat het grootste deel van het mengsel in het hoofd zat. Lucky!

Verschillende vullingen van taiyaki

De vulling van de taiyaki kan variëren naargelang de smaak van de persoon.

De meeste Japanse inwoners geven er de voorkeur aan om rode bonenpastavulling toe te voegen (ook bekend als An of Anko).

Rode bonenpasta staat bekend als de ‘traditionele’ vulling voor taiyaki. Het is gemaakt van zoete adzukibonen en dit mengsel is zoet en suikerachtig.

Het wordt gemaakt door gekookte rode bonen te mengen met suiker in een pan tot de suiker smelt en het een glanzende pasta vormt.

Custard is een andere populaire vulling die niet veganistisch is. Het is een zoete banketbakkersroom gemaakt van eieren, melk of room en bloem.

In taiyaki is het een dikkere crème met vanillesmaak, een uitstekende vervanging voor rode bonenpasta.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om Nutella toe te voegen (voor een meer veramerikaniseerde of westerse versie van deze heerlijke traktatie).

Nutella heeft geen speciale voorbereiding nodig, je stopt het gewoon in de vis als vulling en het smelt in kleverige goedheid.

Wist je dat de meeste taiyaki zoet zijn? Het is gemaakt als een ‘dessert’, dus de zoete versie is het populairst.

Maar er zijn andere vullingen zoals kaas, roomkaas of zoete aardappel. Sommige mensen voegen een soort vlees toe, zoals worst of gehakt.

Dan hebben we mensen die het verkopen met okonomiyaki of gyoza-vulling. Als je echter bij de klassieke versie wilt blijven, gebruik dan rode bonenpasta.

(Okonomiyaki: is een Japanse hartige pannenkoek met een verscheidenheid aan ingrediënten in een beslag op basis van tarwebloem.

De naam is afgeleid van het woord okonomi, wat betekent “hoe je wilt” of “wat je lekker vindt”, en yaki betekent “gekookt” (meestal gebakken).

Er zijn veel lekkere vullingen voor taiyaki. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

Geschiedenis van taiyaki

Er wordt aangenomen dat het allemaal begon in Tokio tijdens het Meiji-tijdperk.

De originele taiyaki was eigenlijk een ronde gevulde pannenkoek die de Japanners imagawayaki noemden.

Het Meiji-tijdperk was tussen 1868-1912, en in dit tijdperk werd de Tai, een vis die in het Engels zeebrasem wordt genoemd, als een delicatesse beschouwd en vooral gegeten voor speciale vieringen en om te bidden voor geluk.

Het eindgeluid van het woord medetai (gebruikt door Japanners tijdens een feest) klinkt als de uitspraak voor de zeebrasemvis, Tai.

Medetai betekent veelbelovend, welvarend of gelukkig. Dus besloten mensen om tai en tai-gerelateerde gerechten te eten tijdens vieringen en belangrijke ceremonies.

De tai wordt nu geassocieerd met geluk en goede bedoelingen, dus het is nu een geliefde snack geworden voor de lokale bevolking.

Een andere traditie die betrekking heeft op de tai is dat de Japanse lokale bevolking een afbeelding van een tai ophangt bij de ingang van hun huizen of heiligdommen.

Ze doen dit omdat Tai een teken van geluk is.

Er zijn veel verhalen over welke winkel de trend is begonnen.

In de loop van de tijd veranderde de snack van zijn ronde vorm in de vorm van de zeebrasem, en zo werd hij populair.

Sinds de 19e eeuw is het een enorm succes. Ik hoorde echter dat het een winkel in het Azuba-district van Tokio was die dit gerecht bekend maakte.

Blijkbaar was dit in 1909 een banketbakkerij die het traditionele Imagawayaki (ronde) gebak verkocht.

Ze verkochten gewoon niet genoeg en de producten waren niet zo geliefd.

Dus besloten ze een experiment uit te voeren door het beslag in verschillende dierenvormen te maken.

Ze probeerden eerst de taarten in de vorm van een schildpad te maken, maar het verkocht niet beter dan de originele ronde taarten.

Het was toen ze begonnen met het maken van hen in de vorm van een vis (Tai), dat de zaken begonnen te groeien!

De taiyaki vorm

Wat is Tai?

De taiyaki imiteert de vorm van de Japanse rode zeebrasem, die tai wordt genoemd. De roodgekleurde tai staat ook bekend als madai.

Je kunt ze vooral in de lente zien in de Japanse wateren. De kleur is vergelijkbaar met de kersenbloesems of sakura, een lichtroze tint.

De werkelijke reden waarom de taiyaki de vorm van een vis heeft, is niet precies bekend. Misschien wilden ze een symbolisch geluksdessert hebben.

De zeebrasem is een populaire vis, een symbool van geluk, geserveerd tijdens nieuwjaarsfeesten en speciale evenementen zoals bruiloften, jubilea, enz.

Waarom brengt de tai geluk?

In de Japanse cultuur hebben ze zeven Goden van geluk.

Een van hen heet Ebisu en hij wordt altijd afgebeeld met een zeebrasem (Tai) vis, daarom wordt die specifieke vis beschouwd als een symbool van fortuin.

Het meest verbazingwekkende is dat ze nog steeds taiyaki verkopen. Sinds 1909 zijn er meer dan 10 miljoen taiyaki verkocht.

Ik heb altijd bewonderd hoe Aziatische landen hun tradities levend houden voor toekomstige generaties.

Taiyaki zou geluk brengen. Deze Japanse snack roept ieders jeugdherinneringen op.

Het is zo gegroeid en het is nu zo’n gewone snack. De meeste Japanse volwassenen zullen zich herinneren dat ze met dit gerecht zijn opgegroeid.

Eerlijk gezegd, als ik in Japan woonde, zou ik hier nooit mee gestopt zijn. Je kunt taiyaki zoet of zuur maken, afhankelijk van je humeur en de vulling.

Je kunt ook ijs of bevroren yoghurt toevoegen.

Taiyaki roomijs

De taiyaki kan een visvormig stuk brood zijn, of het kan de vorm hebben van een ijshoorntje zodat je er ijs in kunt serveren.

Het is een gevulde, zachte wafelijskegel en het ijs wordt op het lichaam van de vis gelegd.

Taiyaki-ijs is vooral populair in de Verenigde Staten. De visvormige ijshoorntjes zijn gevuld met ijs naar keuze.

Er zijn allerlei leuke en unieke smaken.

Heb je ook gehoord van taiyaki-ijs met eenhoorn?

Het is een visvormige wafel gemaakt van taiyaki-beslag, gevuld met kleurrijk ijs, zoals roze of groen, gegarneerd met hagelslag en gegarneerd met een kleine eenhoorn bovenop gemaakt van taiyaki-beslag.

Mensen houden absoluut van alles wat eenhoorn en kleurrijk is, dus deze ijstrend is erg populair en taiyaki-winkels verkopen het als een malle.

Als je iets net zo spannends wilt proberen, kun je taiyaki-kegels gevuld met mochi en ijs met matchasmaak krijgen.

Eerlijk gezegd zijn de smaakcombinaties eindeloos, met steeds nieuwe variëteiten.

Als je ooit New York City bezoekt, ga dan naar een van de taiyaki-winkels die heerlijk ijs serveren.

Hier zijn enkele van de meest populaire taiyaki-ijssmaken die beschikbaar zijn:

Waar kun je taiyaki kopen?

De taiyaki is beroemd in heel Japan en heeft zijn weg naar Korea gevonden. Koreanen noemen het bungeoppang of ‘karperbrood’.

Veel mensen vragen: ‘is taiyaki Japans of Koreaans?’

Dit komt omdat, in beide landen, dit dessert in feite hetzelfde visvormige gerecht is, maar met een andere naam.

Hoewel het populair is in Korea, is het bekend dat de taiyaki zijn oorsprong vindt in Japan en later is gemigreerd naar andere delen van Azië.

Koreanen waren de eersten die het recept gebruikten, en deze traktatie is daar net zo populair als in Japan.

Maar in Korea is het eten van bungeoppang populair in de winter als het buiten koud is, en je pakt een gloeiend heet viskoekje en loopt rond terwijl je geniet van deze delicatesse!

In Japan vind je taiyaki op schoolfeestjes, festivals die ook wel matsuris en straatstalletjes worden genoemd. Het is een klassieke snack voor straatverkopers.

Je zult zien dat het voor je wordt gebakken in een visvormige ijzeren mal. Je kunt ook zien dat taiyaki wordt verkocht bij winkelcentra in heel Japan.

Ik hou echt van Japanse tradities, vooral hun keuken. Je kunt het ook vinden in supermarkten in Japan, en ze kosten elk ongeveer 100-300 yen.

Het hangt er allemaal vanaf waar je het koopt.

Het formaat is meestal 15 cm, dus het past perfect in je handen.

Ze worden meestal gevonden in Gintai in de wijk Meguro in Tokio, maar er is een verscheidenheid aan taiyaki in het hele land.

Mensen zijn creatiever geworden, vooral straatverkopers. Er is zelfs een pizza-taiyaki en met maïs gevulde taiyaki.

Als je ooit in Japan bent, probeer dan taiyaki van een van deze top 3 taiyaki-leveranciers in Tokio:

Amerikanen voegen meestal Nutella toe omdat het voor westerlingen een meer gebruikelijke vulling is dan de rode bonenpasta.

Zoals ik al eerder zei, het is helemaal aan jou wat je wilt dat je vulling is; alleen de traditionele vulling is de rode bonenpasta.

Mijn advies, neem twee taiyaki, probeer de traditionele Japanse taiyaki en probeer dan de Amerikaanse versie ervan.

Heb je ook gehoord van de Magikarp taiyaki?

Ok, hier is een interessante nieuwe trend die Japan overspoelt: de Magikarp taiyaki!

Als je geen idee hebt wat Magikarp is, laat het me dan uitleggen. Het is een Pokémon-figuur / soort – een vis genaamd Magikarp.

Het lijkt op een koivis. Het heeft een rood en goudkleurig lichaam. Pokémon is een populaire Japanse show en game, en het is ook over de hele wereld populair.

Nadat de game Pokémon Go was uitgebracht, werd alles wat met Pokémon te maken had weer enorm populair.

Zelfs taiyaki-makers merkten op en begonnen de Magikarp Pokémon taiyaki te verkopen.

De mal verschilt een beetje van de klassieke mal en lijkt op de vorm van het anime-personage.

Sakura taiyaki

Dit type taiyaki is extra speciaal vanwege de unieke smaak.

Deze taiyaki met sakura-thema is een seizoensgebonden specialiteit ter ere van het lenteseizoen en de bloei van de kersenbomen in Japan.

De kleur van deze cake is lichtroze, net als die van Sakura bloesems.

Toen dit soort cake eenmaal was gelanceerd, trok het echt de aandacht van de lokale bevolking die er van houdt omdat het zo fotogeniek en mooi is.

Het heeft een lichtere smaak dan andere soorten. De binnenkant van de cake is gevuld met sakura mochi.

Is taiyaki gezond?

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af of taiyaki ‘gezond’ voedsel is. Nou, het is een dessert, dus het wordt niet beschouwd als een bijzonder ‘gezond’ of ‘voedzaam’ gerecht.

Het is echter geen super calorie-rijk voedsel, één cake heeft gemiddeld 208 calorieën, afhankelijk van de vulling.

Een visvormige cake heeft een gewicht van ongeveer 95 gram, ongeveer 20 gram koolhydraten, 10 gram vet en ongeveer 8 gram eiwit.

De cakes zijn rijk aan het mineraal molybdeen, dat het lichaam helpt bij het afbreken van gifstoffen.

Ze zijn ook een bron van andere mineralen zoals koper, selenium en calcium. Ze bevatten ook vitamine K (versterkt botten), B-vitamines, vitamine A en vitamine D.

Wist je dat er naast traditionele taiyaki pasta’s met rode bonen, er opties zijn die veganistisch en glutenvrij zijn?

Dit is de reden waarom dit dessert zo populair is in Japan. Mensen met allerlei soorten voedingsgewoonten kunnen genieten van deze smakelijke snack.

Er zijn natuurlijk veel soorten niet-veganistische en niet-glutenvrije vullingen verkrijgbaar.

Mensen zoeken steeds vaker naar veganistische taiyaki-opties die minder ongezond zijn.

Voor een eenvoudige veganistische versie, vervang gewoon koeienmelk door amandel- of sojamelk en gebruik geen eieren.

Vegan taiyaki recept

Hier is een eenvoudig veganistisch taiyaki-recept dat je niet meer dan een half uur kost om te maken.
Gang Nagerecht
Keuken Japans
Trefwoord Vegan, Veganistisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €5

Ingrediënten

  • 1 kopje bloem
  • 2 el maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl suiker
  • ¾ kopje amandel (of andere plantaardige) melk
  • 1 snufje zout
  • Rode bonenpasta (An)
  • Plantaardige olie

Instructies

  • Het enige wat je hoeft te doen is al je ingrediënten goed mengen tot het beslag vloeibaar en glad is. Het is het beste om je beslag ongeveer 20 minuten in de koelkast te laten afkoelen voordat je gaat koken.
  • Pak je handige visvormige pan en verwarm hem.
  • Voeg een beetje olie toe, giet het beslag halfvol in de vorm.
  • Neem met een lepel een lepel rode bonenpasta en plaats deze in het midden van je vis. Neem nu meer beslag en bedek je vis die de mal vult.
  • Laat het 2 of 3 minuten koken, draai de pan om en laat het nog 2-3 minuten aan de andere kant koken. De cake moet goudbruin zijn. Als het te licht of vloeibaar is, is het niet gaar. Het moet goudkleurig en krokant zijn, als een kleine goudvis.

Lees voor een traditioneel Taiyaki-recept en om alles te weten te komen wat je nodig hebt, evenals het kookproces.

Taiyaki tools

Taiyaki maken is eenvoudig; je hebt niet veel keukengerei of apparatuur nodig naast de visvormige pan.

Je hebt van tevoren het volgende keukengerei nodig, dus probeer ze te pakken te krijgen voordat je begint met het mengen van ingrediënten.

Ik zal ook enkele links geven om de perfecte uitrusting te krijgen, zodat de bereiding van deze snack zo soepel mogelijk kan verlopen.

Dit heb je nodig:

Waar kan ik de visvormige taiyaki pan kopen?

Om taiyaki goed te maken, heb je een visvormige pan nodig. Zonder de mal kun je deze cake niet echt maken, als je er andere vormen van maakt, is het geen taiyaki meer.

Je kunt van het beslag kleine balletjes maken gevuld met rode bonenpasta, en je krijgt een dessert genaamd ‘walnootkoekjes’.

Het is echter geen taiyaki.

Dus hoe vind je visvormige pannen? Ik heb je gedekt!

Amazon heeft uitstekende koekenpannen en ze zijn precies wat je nodig hebt. Zie hieronder Ik heb links toegevoegd om rechtstreeks naar de website te gaan.

Het beste deel van taiyaki-pannen is dat ze betaalbaar zijn.

Elke koekenpan heeft zijn eigen maat, dus zorg ervoor dat je voor het kopen de maat hebt die je wilt.

De meeste zijn ongeveer zo groot dat ze perfect in je hand passen.

Syntrox Germany Taiyaki maker

Syntrox Germany Taiyaki maker

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze koekenpan heeft een waardering van vier en een halve ster en is toegankelijk voor elk laag budget.

Deze mal is voor de traditionele complete visvorm waarbij je de vulling over het hele middelste gedeelte van de taiyaki legt.

Hij heeft afneembare mallen om hem gemakkelijk schoon te kunnen maken, want je gaat waarschijnlijk wat kliederen 🙂

Bekijk hem hier bij Amazon

Samfox aluminium legering taiyaki pan

Samfox aluminium legering taiyaki pan

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze van Samfox is heel erg goedkoop en kun je gewoon op het fornuis gebruiken. Dat is ook wel gemakkelijk als je niet weer een extra elektrisch apparaat wilt kopen.

Bekijk hem hier bij Amazon

Pearl Metal originele gietijzeren taiyaki maker uit Japan

Pearl Metal originele gietijzeren taiyaki maker uit Japan

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je voor het echte werk wilt gaan dan moet je deze van Pearl Metal kiezen.

Het is een originele Japanse import en gemaakt van duurzaam gietijzer. Hij zal je je leven lang meegaan, maar heeft ook een behoorlijk prijskaartje.

Check de meest actuele prijzen hier

Wist je dat taiyaki-pannen eigenlijk gemakkelijk schoon te maken zijn?

Het enige wat je hoeft te doen is ze af te vegen met een vochtige handdoek en de kruimels zullen gemakkelijk loskomen.

Daarna droogwrijven met wat keukenpapier en opbergen.

Ingrediënten voor taiyaki

Hoewel iedereen zijn eigen recept en stijl heeft, zijn er enkele basisingrediënten die je nodig hebt.

Deze ingrediënten zijn basics die de meeste mensen wel in huis hebben.

Voor het beslag heb je bloem, eieren, bakpoeder, zuiveringszout, melk, suiker nodig. Om te bakken heb je wat plantaardige olie nodig.

Ik hou persoonlijk erg van wafels; als ik wafels op een stok kon krijgen en ze overal mee naar toe zou kunnen nemen, dat zou geweldig zijn.

Hoe dan ook, ik voel me meer aangetrokken tot een donzige wafeltextuur; anderen houden van zacht als een cake; dat is ook goed.

Taiyaki is een soort voedsel dat geen sauzen of extra toppings aan de buitenkant nodig heeft. Het is al gevuld, dus je hoeft het niet verder te garneren.

Als je het echter met mes en vork wilt versnijden, kun je wat vanille- of chocoladesaus gebruiken en garneren met slagroom voor een meer wafelachtig dessert.

Wat is de beste bloem om te gebruiken voor taiyaki?

Voor taiyaki moet je een bloem gebruiken die gemaakt is van tarwe. Meestal gebruik je cakemeel om taiyaki te maken.

Cakemeel is een soort gebleekt meel; het is fijngemalen, zeer delicaat en heeft een laag eiwitgehalte in vergelijking met normaal zelfrijzend of universeel meel.

Dit meel is erg fijn en maakt je taarten luchtig, daarom geven bakkers er de voorkeur aan.

Maar als je geen cakemeel kunt vinden, kun je taiyaki maken met meel voor alle doeleinden, maar de cake is misschien iets minder luchtig en zacht.

Traditioneel taiyaki recept

  1. Doe in een kom de bloem, de bakpoeder en het meel, met je garde, 2-3 keer om te roeren om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig wordt gemengd. Dit zijn je droge ingrediënten.
  2. Voeg de 40 g suiker toe aan de kom. Roer 4-5 keer, zodat alles goed gemengd is.
  3. Klop het ei lichtjes los in een aparte kom.
  4. Voeg de melk toe aan het losgeklopte ei en meng goed; het maakt niet uit of je er lang over doet, niet te hard kloppen.
  5. Combineer de droge ingrediënten met de natte ingrediënten. Meng niet te veel. Je kunt dit doen door de natte ingrediënten in porties toe te voegen in plaats van in één keer, dat is beter.
  6. Je kunt het beslag ongeveer een uur in de koelkast zetten. Hierdoor kan het meel de vloeistof opnemen en wordt het gladder.
  7. Verwarm je taiyaki-pan en smeer hem lichtjes in met een penseel of als je plantaardige olie in blik hebt, spuit je hem lichtjes en dan voorverwarmen op middelhoog vuur op je fornuis. (Als je de elektrische wafelmerken hebt, voeg dan gewoon de olie toe.)
  8. Giet aan een kant van de pan een dun laagje beslag in de vis. Pak een lepel rode bonenpasta of de gewenste vulling en plaats deze in het midden van het lichaam van de vis, en dan wat op het hoofd. Laat wat meer beslag op de rode bonenpasta vallen totdat het bedekt is.
  9. Sluit de taiyaki-pan en draai hem om.
  10. Zet het vuur laag en draai de pan om de twee minuten om zodat de taiyaki aan beide kanten gelijkmatig gaar is. Eenmaal gebakken, serveer en geniet ervan.

Lees verder als je de taiyaki bereidt als een kegel waar je ijs in kunt serveren.

Vanaf stap 7 laat je het deel weg waar staat dat de vulling op de kop moet komen. Voor deze versie van taiyaki is de kop hol, zodat je ijs of bevroren yoghurt kunt gieten.

Schep een portie rode bonenpasta direct in het midden van het vissenlichaam. Voeg meer beslag toe om het te bedekken en sluit de koekenpan.

11. Als de taiyaki eenmaal gaar is, wacht dan een paar minuten, zodat de taiyaki niet te heet is, zodat hij alles wat je aanbrengt snel smelt.

12. Giet de toppings naar keuze of leg er een lepel op. Daar ga je! Een ijskegelversie taiyaki. Nu lijkt het erop dat de tai je ijs eet

-Als je restjes beslag hebt of als je de tijd neemt om elke taiyaki te doen, bewaar het beslag dan in de koelkast.

– Als je geen cakemeel kunt vinden, kun je bloem voor alle doeleinden gebruiken; die werkt net zo goed. Je kunt 1 niveau een kopje bloem voor alle doeleinden toevoegen, 2 eetlepels verwijderen en ze vervangen door 2 eetlepels maizena. Dat komt overeen met 1 kopje cakemeel.

– Maak je geen zorgen als het beslag een beetje of helemaal overloopt als je de koekenpan draait. Je kunt het gewoon snijden of het overtollige beslag verwijderen om je taiyaki de perfecte vorm te geven als het eenmaal gaar is.

-Zoals ik al zei, ik heb rode bonenpasta gebruikt, maar je kunt de vulling van je voorkeur gebruiken.

-De koekenpan kan aan de randen heet worden; bescherm jezelf alsjeblieft met kookhandschoenen.

-Pancake mix kan ook worden gebruikt.

-Zodra het klaar is, wil je de taiyaki zo heet mogelijk eten. Je kunt het letterlijk van de ene hand naar de andere gooien, totdat je het kunt vasthouden. Of je kunt ze gewoon op een bord leggen en een paar minuten wachten.

Het is een gemakkelijke snack, en er is geen manier om hierin te falen tenzij je het niet gaar hebt, maar ik weet dat je niet dezelfde fout zult maken als ik. Laat de taiyaki goed bakken.

Heb je gehoord van het taiyaki museum?

Voordat ik iets over het museum noem, vertel ik je een iets meer over de geschiedenis van de ‘imagawayaki’ en de ‘Taiyaki’ en hun verschillen.

Zoals ik al eerder zei, is het belangrijkste verschil de vorm. Je zou kunnen zeggen dat taiyaki de evolutie is van de Imagawayaki.

Kortom, de imagawayaki is een ronde pannenkoek en de taiyaki is de vorm van de tai. Een ander verschil is de leeftijd van elk.

De imagawayaki is uitgevonden vóór de taiyaki. Sommige verhalen zeggen dat een man uit Osaka naar Tokyo is gegaan om imagawayaki te verkopen.

Ze werden erg populair en werden uiteindelijk imagawayaki genoemd.

Later werd de taiyaki geassocieerd met de overtuiging dat het eten van aan tai of tai gerelateerde gerechten geluk zou brengen en voor speciale vieringen.

Ook houdt de Imagawayaki zich strikt aan de vulling van rode bonenpasta en heeft de taiyaki veel verschillende versies.

Als je meer wilt dan alleen het proberen van deze snacks, bezoek dan het Adzuki Museum.

Dit museum wordt beheerd door de Gozasōrō, een van de imagawayaki-fabrikanten.

Dit museum legt de tradities, het verleden en de geschiedenis van deze snacks en de rol van Gozasōrō daarin uit.

Ik verzin dit niet; Er is een cadeauwinkel die zelfs mobiele telefoongordels met een imagotakithema en gummen in de vorm van een imagakaki verkoopt.

Het is een cadeauwinkel met een imagawayaki-thema.

Ik hou van alles wat te maken heeft met tradities en gebruiken. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren over hoe de rest van de wereld leeft.

Dus als je net als ik bent, raad ik echt aan om het eens te proberen.

In het museum kun je ook leren hoe je thuis je eigen Taiyaki kunt maken.

Meester taiyaki-makers delen al hun tips en trucs, en ze laten je live zien hoe je een geweldige taiyaki-kok kunt worden!

Kun je taiyaki invriezen?

Je kunt een grote partij taiyaki maken en deze invriezen voor later. Het is gemakkelijk om taiyaki op te slaan. Je vriest elke individuele cake in.

Eerst moet je elke vis in plastic huishoudfolie wikkelen en vervolgens in ritssluitingszakken doen.

De reden dat je ze individueel wilt afdekken, is dat je wilt voorkomen dat de cakes aan elkaar blijven plakken in de vriezer.

Ze zullen uit elkaar vallen wanneer je ze ontdooit als ze vastzitten. Je kunt ze ongeveer twee maanden in de vriezer bewaren.

Als je ervoor kiest om ze in de koelkast te bewaren, zijn ze goed voor ongeveer twee dagen, niet meer.

Conclusie

Als je Taiyaki wilt proberen, heb je drie goede opties.

  1. Plan eerst een reis naar Japan en proef al het geweldige straatvoedsel dat ze daar hebben.
  2. Ten tweede: als je niet snel naar Japan gaat, zoek dan op Google naar de dichtstbijzijnde Taiyaki-winkel in je stad en ga daarheen voor warme taiyaki of een lekker taiyaki-ijs, of als je niet in Amerika woont waar ze het al hebben, begin dan je eigen taiyaki shop!
  3. Ten derde, als geen van deze opties een optie is, ga dan naar Amazon, bestel een visvormige pan en probeer de recepten in dit artikel eens!
  4. Ik weet zeker dat je zult genieten van de zoete smaak van dit heerlijke dessert.

Onthoud dat je met taiyaki altijd de rode bonenpasta kunt vervangen door iets anders, zoet of zout, wat je maar wilt!

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.