Wat is Tenkasu? Alles over deze tempura stukjes & een recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 22, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Wat is Tenkasu?

Tenkasu zijn de kruimels gemaakt van gefrituurd meelbeslag dat veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Sommige mensen noemen deze overblijfselen Agedama, wat letterlijk betekent “gefrituurde bal” en ze worden ook tempura vlokken genoemd.

Het maken ervan is vrij eenvoudig, hoewel je de kant-en-klare pakketten gewoon in de (Aziatische) supermarkt of online kunt kopen.

Deze crunchies zijn eenvoudig, maar ze kunnen zoveel gerechten aanvullen.

In dit artikel zal ik bespreken hoe je tenkasu maakt of welke je moet kopen als je kant-en-klaar koopt, en een beetje geschiedenis over deze stukjes tempura.

Wat is tenkasu

Soms noemen mensen het ook tempuravlokken, omdat deze schilfers zijn gemaakt van tempurabeslag.

De meerderheid van de Japanners kiest er echter voor om het Tenkasu te blijven noemen.

Er zijn zoveel soorten gerechten die perfect bij de tempuravlokken passen. Je kunt ze als toppings op udon, ramen of yakisoba strooien.

Tenkasu kan ook hartige pannenkoeken zoals okonomiyaki en monjayaki verheffen met zijn lekkere knapperige mondsensatie.

Je kunt ook wat tempura maken met tenkasu. Zelfs kun je het gewoon op je rijst strooien.

Zijn tenkasu en agedama hetzelfde?

Tenkasu en Agedama zijn precies hetzelfde, maar mensen uit verschillende regio’s in Japan geven deze tempura-restjes een andere naam. Tenkasu wordt gebruikt in de westelijke delen van Japan, terwijl Agedama in de oostelijke delen wordt gebruikt.

Waar zijn tenkasu tempura stukjes van gemaakt?

Tenkasu wordt gemaakt van tarwebloem, aardappelzetmeel, garnalenvlokken, een beetje dashisoep en rijstazijn. Tenkasu zijn vlokken tempura-beslag en dat zijn de ingrediënten voor tempura-beslag. Vervolgens worden ze gefrituurd in plantaardige olie.

Geschiedenis van Tenkasu

Het woord “tenkasu” komt van “ten”, wat staat voor tenpura (tempura), en “kasu”, wat restjes betekent.

Vandaar dat tenkasu een letterlijke betekenis heeft van “tempura restjes”. Volgens de geschiedenis zijn het inderdaad de restjes die je krijgt van het koken van tempura.

Terwijl je de tempura in de wok doet, zul je merken hoe sommige stukjes zich van het coatingbeslag afscheiden.

Het vormt dan kruimels die verspreid zijn over het oppervlak van de olie.

Om de volgende portie tempura te bereiden, moet je al deze kruimels eerst opscheppen en uit de olie in je wok verwijderen.

Na het koken van tempura, hebben mensen zo een klein deel van de tempura-restjes over die ze kunnen gebruiken.

Ze smaken zo lekker dat mensen het zonde vinden om ze weg te gooien. Daarom gebruiken ze het als toppings en extra ingrediënten voor veel gerechten.

Top 3 tenkasu uit de winkel

Tenkasu kan nogal lastig zijn om te koken omdat het enige moeite kost als je niet ook  tempura maakt.

De eenvoudigste manier om tenkasu in je keuken te gebruiken, is door het vooraf gemaakt te kopen.

Sommige merken leveren kant-en-klare tenkasu in een plastic verpakking. Veel mensen geven de voorkeur aan deze handige keuze.

Als je overweegt een pakket van die kant-en-klare tenkasu te kopen, volgen hier enkele van de meest populaire merken om te checken:

Otafuku tenkasu

Het populairste instant tenkasu-merk is Otafuku. Het heeft de perfecte knapperigheid en hartige smaak.

Otafuku Tenkasu wordt geleverd in een plastic verpakking met ritssluiting, dus je kunt het opnieuw hersluiten als je niet het hele pakket hebt afgemaakt.

Toch heb je ongeveer een week om je pakket Otafuku Tenkasu op te maken.

Het is een van mijn favoriete Japanse kookingrediënten.

Yamahide Tempura vlokken

Dit merk biedt twee versies van tempura-vlokken; origineel en garnaalsmaak.

De garnaal bevat echte garnalenkrullen die de smaak nog meer verrijken.

Yamahide Tempura Flakes is een grote favoriet voor het bereiden van zelfgemaakte okonomiyaki en als toppings voor soepgerechten zoals ramen en udon.

Marutomo Tenkasu

Een ander merk dat bekend staat om zijn tenkasu is Marutomo.

Veel bedrijven hebben dit merk tenkasu geïmporteerd. Het zou gemakkelijk moeten zijn om er een te krijgen in landen buiten Japan.

De tempura kruimels zijn luchtiger en hebben een lichtere smaak dan andere merken, wat dit merk zo geliefd maakt bij sommige mensen.

Tempura beslag mix

Het beslag dat wordt gebruikt in tenkasu is vergelijkbaar met het beslag dat wordt gebruikt voor tempura-coating.

Het enige verschil is dat je geklopte eieren in het beslag moet doen om als tempura coating te gebruiken.

Voor een eenvoudigere bereiding bieden veel fabrikanten het tempura beslagmengsel kant en klaar.

Sommige mensen denken dat het beter is om het tempurameel te kopen dan de instant tenkasu, terwijl anderen het gewoon gemakkelijker vinden.

Deze twee soorten producten hebben inderdaad hun voor- en nadelen.

De kant-en-klare tenkasu is misschien het beste voor praktische bruikbaarheid, maar je moet ze op de juiste manier opbergen om de knapperigheid te behouden.

Aan de andere kant kost het gemengde bloem moeite om te koken, hoewel het nog steeds veel gemakkelijker is dan het helemaal van niets te maken.

Je kunt echter beetje bij beetje koken als je het nodig hebt, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de restjes moet weggooien.

En het is het beste als je al van plan was om heerlijke tempura-recepten te maken.

Als je overweegt de tempura-beslag mix te kopen, volgen hier enkele aanbevolen merken:

Kikkoman Tempura beslag mix

Als je op zoek bent naar het beslagmengsel om het zelf te koken, is je beste optie Kikkoman Tempura beslag mix.

Het beroemde merk stelt mensen altijd tevreden met bijna elk van hun producten. Hun tempura-beslagmix is ​​geen uitzondering.

Net zoals de naam, kun je dit meel ook gebruiken als coating voor je tempura.

Shirakiku tempura beslagmix

Een ander geweldig merk voor een meel van tempura-beslagmix is ​​de Shirakiku.

Dit product is populair omdat het goed samengaat met bijna elke soort tempura; groenten, vis, garnalen, kip en natuurlijk eenvoudige tenkasu-stukjes.

Je kunt de lichtheid van je Agedama-kruimels aanpassen door de hoeveelheid water die je aan de bloem toevoegt.

Gemakkelijk tenkasu recept

Eenvoudig Tenkasu Tempura stukjes recept

Het is mogelijk om je tenkasu helemaal zelf te maken. De ingrediënten zijn gebruikelijk in de markt en het proces is vrij eenvoudig.
Je hebt misschien wat technische tips nodig om het geweldig te maken, maar de instructies zijn niet moeilijk te volgen.
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Tempura
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €3

Ingrediënten

  • 100 gram tarwebloem
  • 2 el aardappelzetmeel
  • 2 el rijstazijn
  • 180-200 cc dunne dashisoep, gekoeld
  • plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze goed
  • Giet de natte ingrediënten erin en blijf het beslag roeren tot ze gelijkmatig gemengd zijn
  • Zet het fornuis aan en wacht tot de olie heet wordt
  • Schep het beslag met stokjes en verdeel het over de hete olie door het in een cirkelvormige beweging boven de wok te gieten
  • Het beslag scheidt zich onmiddellijk en komt als bubbels naar de oppervlakte
  • Schep alle tenkasu met een zeef voordat ze te gaar worden, laat alle olie uitdruppelen
  • Leg de tenkasu op een bord bekleed met keukenpapier om alle olie op te nemen. Vervang de papieren handdoek indien nodig
  • Wacht tot de tenkasu droog en op normale temperatuur is
  • Bewaar je tenkasu in een perfect afgesloten bakje. Het kan een pot of een plastic zak met ritssluiting zijn.

Bekijk ook deze ingrediënten die ik gebruik:

[lasso ref=”shimaya-hon-dashi” id=”1839″ link_id=”7204″]

[lasso ref=”saitaku-rijst-azijn-link” id=”1832″ link_id=”7205″]

Samurai Sam’s Kitchen heeft ook een video waarin je kunt zien hoe je het tempurabeslag in je olie druppelt:

Tips :

Je kunt altijd je eigen dashi-voorraad maken door deze recepten te volgen waarover ik hier heb geschreven.

Mees populaire recepten die tenkasu gebruiken

In tegenstelling tot gewone gefrituurde meelbeslagvlokken, kan tenkasu zijn knapperigheid behouden, zelfs als het wordt gemengd met water.

Je kunt het in je kom soep gieten en genieten van wat crunchiness terwijl je slurpt. Japanners houden er ook van om de tenkasu te mengen in hartige bakgerechten.

Het zorgt voor een contrasterende combinatie van de knapperigheid van de tenkasu en de zachtheid van de baksels.

Probeer enkele manieren om tenkasu voor gerechten te gebruiken, zoals hieronder:

Takoyaki

Traditioneel gebruiken mensen octopus stukjes als vulling van hun takoyaki.

Om de smaak naar een hoger niveau te tillen, kun je er een stuk ingelegde gember en wat groene ui bij doen voor een complexere smaak.

Samen met al die vullingen zal tenkasu je takoyaki nog beter laten smaken. Takoyaki heeft een zachte en romige textuur.

De knapperige stukjes geven een unieke twist bij het kauwen.

Okonomiyaki

Tenkasu is een belangrijk element van Okonomiyaki, de traditionele frittata in Japanse stijl. Okonomiyaki zelf is erg lekker vanwege de rijke ingrediënten;

Deze componenten zorgen niet alleen voor een ultieme hartige smaak, maar ze geven ook gevarieerde texturen. Het voelt als een genot om het op te eten.

Udon, Ramen of soepen

Bereid je gerecht zoals gewoonlijk voor tot je kom klaar is. Het toevoegen van de tenkasu zou de laatste stap moeten zijn, dus het is gewoon een lekkere topping.

Houd er rekening mee dat tenkasu wat kan uitzetten als het wordt ondergedompeld in water.

Als je er te veel van in je soepkom doet, zal je tenkasu je kom binnen een paar minuten vullen.

Onigiri

Sommige mensen mengen tenkasu met rijst om onigiri te maken. Het is best een slimme zet om je gemakkelijk verpakte lunch beter te laten smaken.

Deze eenvoudige truc geeft een gevoel van knapperigheid terwijl je op de zachte rijst kauwt. Tenkasu onigiri is vooral geliefd bij kinderen vanwege de sensatie.

Je kunt je tenkasu ook op je rijst of droge noedelmaaltijden strooien zoals je gebakken sjalotjes op Aziatische maaltijden strooit.

Probeer creatief te zijn in je keuken door nieuwe variaties van gerechten te maken met tenkasu. Deze kruimels zijn veelzijdig genoeg om te passen bij vele soorten gerechten.

Wat is een goede tenkasu vervanging?

Instant tenkasu is mogelijk niet beschikbaar in veel landen buiten Japan. Hoewel het gemakkelijk is om ze te maken, zijn niet veel mensen bereid dit te doen.

Wat moet je nu doen als het recept dat je wilt maken vraagt ​​om tenkasu, die je misschien niet kunt krijgen?

Tenkasu verbetert een gerecht op twee manieren:

  1. Ten eerste geeft het een gevoel van knapperigheid
  2. Ten tweede voegt het de hartige en umami-smaken toe aan het gerecht, vooral als je garnalen- of inktvistenkasu gebruikt.

Als tenkasu niet beschikbaar is, kun je het ingrediënt overslaan of een vervanging zoeken op basis van de effecten die tenkasu op je gerecht moet brengen.

Soms is het zelfs prima om het ingrediënt zonder enige vervanging over te slaan.

Tenkasu speelt meestal een ondersteunende rol. Je gerecht zal waarschijnlijk nog steeds heerlijk smaken, zelfs als het geen tenkasu heeft.

Voedingswaarde van tenkasu

Als je van gezond eten houdt, is er helaas niet veel hoop dat je dat in de tenkasu zult vinden. Het belangrijkste ingrediënt is tarwebloem en het zijn vooral koolhydraten. Om nog maar te zwijgen over het frituurproces dat cholesterol zal creëren. Tenkasu bevat ook wat natrium.

Zelfs als je dashi en garnalenvlokken aan het beslag toevoegt, zullen alle vitamines en mineralen waarschijnlijk tijdens het frituren verdwijnen.

Omdat tenkasu niet zo voedzaam is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gerecht waarmee je tenkasu eet, alle voeding bevat die je nodig hebt voor de dag.

Je hoeft je echter niet al te veel zorgen te maken over het eten van tenkasu.

Hoewel de tempura-vlokken niet gezond zijn, kun je ze toch veilig eten zolang je er niet teveel van eet.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.