Wat zijn donburi bowls

Wat zijn Donburi kommen? Gebruik & tips + bekende Don recepten

Donburi wat ‘kom’ betekent, is een Japanse rijstkomschotel voor een verscheidenheid aan hoofmaltijden, waaronder vis, vlees, groenten en nog veel meer dat wordt gestoofd en geserveerd met rijst.

Het wordt soms gewoon “don” genoemd. De extra grote rijstkommen waarin donburi-maaltijden worden geserveerd, worden ook wel donburi genoemd.

Ik weet dat het raar is en verwarrend dat zowel het gerecht als de schaal waarop het wordt geserveerd exact dezelfde naam heeft, dus als we de 2 moeten onderscheiden, wordt de schaal eigenlijk donburi-bachi (丼 物) genoemd, terwijl het gerecht donburi-mono (丼 物) wordt genoemd.

De donburi wordt ook wel “gezoete” of “hartige stoofschotels op rijst” genoemd. Afgezien van het gebruik voor de beroemde Japanse rijstschaalgerechten, wordt de donburi ook gebruikt voor soba of udon noedelsoep.

Een gebruikelijke donburi-schaal heeft een diameter van ongeveer 15 cm (5,9 inch) en heeft een hoogte van 8,5 cm (3,3 inch) met een totaal volume van ongeveer 900 ml.

DONBURI-BACHI UITGELEGD

Historici weten niet precies hoe de naam voor de rijstkom is ontstaan. Ze speculeren echter dat er mogelijk meerdere afleidingen zijn en dat deze mogelijk ook niet volledig in Japan zijn ontstaan.

Tijdens de Edo-periode (1603 – 1868) waren er restaurants in Japan die gespecialiseerd zijn in het serveren van grote porties maaltijden, deze werden kendon’ya genoemd wat “hebzuchtig” betekent, wat aangeeft dat klanten die vaak naar dergelijke plaatsen “zeer hongerige” klanten zijn, terwijl het achtervoegsel ya “huis, winkel of restaurant” betekent.

Ze gebruikten tamelijk grote serveerschalen om de naamgeving van hun restaurant eer aan te doen en deze schalen werden kendon-buri-bachi genoemd, wat “hebzuchtig” en “op die manier” en “kom” betekent.

Naarmate de tijd verstreek werd het ‘ken’-gedeelte van het woord weggelaten waardoor mensen het donburi-bachi noemden, en later werd de bachi ook verwijderd, waardoor het woord tot de nu bekende donburi werd gevormd.

Als alternatief, en misschien een nauwere afgeleide van het woord, kan donburi die verwijst naar “een grote kom met veel voedsel erin” verwant zijn met donburi (ど ん ぶ り), een onomatopee van iets groots en zachts dat op vaste grond valt, of iets massief plunderen in diep water, gerelateerd aan onomatopoeia donburi (ど ぶ り), donburi (ど ぶ ん), donburi (ど ん ぶ) en don (ど ん), die in het algemeen vergelijkbare betekenissen delen.

De Kendon’ya zou maaltijden serveren met een grote portie rijst, donburi meshi (丼 飯) genaamd, die kan worden beschouwd als ‘geplopte rijst’ waar gasten veel van genieten.

Aan de andere kant kan de term donburi ook verwijzen naar iets “ruw, bij benadering, niet fijn bewerkt”, zoals het Japanse woord donburi kanjō (丼 勘定), wat zich ruwweg vertaalt naar “losse schatting, een ruwe benadering.”

Deze term lijkt erg op de andere woorden / zinnen die zijn afgeleid van de onomatopee, hoewel het mogelijk niet wordt beschouwd als vergelijkbaar met de donburi die in restaurants worden gebruikt.

In kanji wordt de donburi geschreven als 井 (“een put”) met een stip in het midden, wat erop kan duiden dat er iets in de put is gegooid. Dit geeft aan dat de “təm X” Midden-Chinese waarde mogelijk afkomstig is van dezelfde onomatopee.

Om duidelijk te maken, degenen die de term donburi-bachi gebruiken, verwijst specifiek naar de kom waar het voedsel (donburi-mono) wordt geserveerd.

De runder- of varkensstoofpot zou het westerse equivalent van donburi-bachi zijn, hoewel de laatste gekookt en droog geserveerd wordt, terwijl de eerste gekookt wordt met een vloeibaar mengsel en geserveerd met de saus.

Voorbeelden hiervan zijn tekkadon (tonijn sashimi donburi), tempura donburi of beef donburi.

VERSCHILLENDE SOORTEN DONBURI-RECEPTEN

Donburi-rijstkommen zijn eenvoudige gerechten met één gerecht gegarneerd met al je favoriete Japanse gerechten die absoluut beter zijn dan het typische fastfood en is de perfecte keuze voor een snelle en heerlijke maaltijd in Japan.

Donburi is afgeleid van de serveerschaal waar het wordt geplaatst, die eenvoudig een “don” wordt genoemd. Je vindt een combinatie van verschillende recepten in een donburi met gestoomde rijst, vlees, groenten, saus, en meestal een kant van augurken en Miso Soep.

De donburi is de alles-in-één maaltijd die je nodig hebt om je honger te stillen en toch erg handig om te bereiden en te eten.

Het traditionele Japanse gerecht van Donburi verscheen voor het eerst tijdens de Edo-periode, toen restaurants begonnen met het serveren van gesneden paling die is gegrild en bovenop rijstschalen werd geplaatst (deze rijstschalen werden meestal aan theaterbezoekers geserveerd omdat deze beroemd was in het 17e-eeuwse Japan).

Naarmate de tijd verstreek, werd het donburi-gerecht niet alleen beroemd als een traditionele Japanse keuken, maar evolueerde het ook naar verschillende smaken waar mensen van houden.

Lees ook: probeer dit geweldige Japanse curryrecept

GYUDON (BEEF BOWL) 牛 丼

De Gyudon (runderkom), die is gemaakt van dun gesneden rundvleesporties gestoofd met ui en gedoopt in een zoet-hartige saus, wordt door veel van de klanten beschouwd als een van de meest populaire soorten donburi-mono in alle Japan.

Hier is chef Adam Liaw die het maakt:

Afgezien van het feit dat het erg lekker is, zul je ook dol zijn op hoe eenvoudig de kookmethode van de gyudon is.

Mijn favoriete toppings zijn vers geklopt ei, enkele augurken en gehakte lente-ui om groene groenten toe te voegen en het er vers uit te laten zien.

Een kom gyudon

KIP KATSUDON チ キ ン カ ツ 丼

De kip Katsudon (of kipkotelet in een rijstkom) is gewoon roergebakken krokante kipkatsu die is gestoofd in dashi-saus met hartige smaak, gegarneerd met gesneden ui en roerei.

Er is een betere manier om kipkotelet lichtjes te roerbakken, dus het wordt niet te vettig en wordt minder rommelig gekookt, zelfs wanneer je het thuis kookt.

TEN DON (TEMPURA DONBURI) 天 丼

Gefrituurde goudbruine en krokante garnalentempura met groenten bovenop een kom vers gekookte rijst en gegarneerd met de tempura dipsaus bekend als tentsuyu.

Dit tempura donburi-recept genaamd tien don is een absolute traktatie voor een speciaal weekenddiner, alleen of met vrienden.

Om je maaltijd compleet te maken, voeg je gewoon een kom misosoep, een bijgerecht (bijv. Salade of andere Japanse kruiden) en een verfrissend vruchtensap, frisdrank, bier of sake toe.

MAPO TOFU 麻 婆 豆腐

Als je zin hebt in iets gewaagd voor het avondeten, dan is het Japanse Mapo Tofu-recept wat je moet hebben en ik garandeer je dat het niet zal teleurstellen.

De eiwitrijke tofu gemengd met gemalen varkensvlees en gekookt in een zeer heerlijke saus die wordt geserveerd over een kom nieuw gestoomde rijst, de mapo tofu is een zeer heerlijke en bevredigende maaltijd waar je om zou kunnen vragen.

De mapo tofu donburi-mono is milder en minder pittig dan de Sichuan-stijl mapo tofu, dus je kunt het ook aan kinderen geven omdat ze de smaak en milde kruidigheid aankunnen.

SOBORO DON (Gehakte KIPKOM) 三 色 そ ぼ ろ 丼

Vertaald als “gehakt kip en ei op rijst” zal de soboro don niet alleen uw smaakpapillen behagen, maar ook uw ogen met zijn veelkleurige ingrediënten, maar het is ook voedzaam en gemakkelijk te bereiden.

De soboro don is perfect voor kleine kinderen, dus als je een handvol van hen thuis hebt, probeer ze deze maaltijd te geven zodat ze ervan kunnen genieten.

ZALM IKURA DON 鮭 い く ら 丼

Een sashimi-type gerecht met rauwe vis, maar geserveerd in een informele donburi-stijl, het zalm ikura don-recept is perfect voor een snelle maaltijdoptie voor het geval je haast hebt om ergens naartoe te gaan.

De beste manier om dit gerecht te bereiden, is door de rijst 15 minuten van tevoren te koken, op deze manier duurt het slechts ongeveer 2 minuten om alle ingrediënten in de donburi-bachi (kom) te verzamelen.

OYAKODON (KIP EN EIERKOM) 親子 丼

Letterlijk “ouder-en-kind rijstkom” wanneer vertaald in het Engels, is de oyakadon een woordspel voor de heerlijke combinatie van kip en ei. Deze eiwitrijke maaltijd is gebruikelijk in alle culturen en niet alleen in Japan en mensen zijn er dol op vanwege de eenvoudige maar hartige smaak.

NIRATAMA DONBURI ニ ラ 玉 丼 ぶ り

Zachte donzige ei roerbak met knoflook bieslook geserveerd met hete rijst, niratama donburi wordt de meest geruststellende maaltijd die je ooit zult hebben.

Wat dit eenvoudige Japanse donburi-gerecht kenmerkt, is het unieke aroma en de smaak van knoflookbieslook. De knoflookbieslook staat ook bekend als ‘Chinese bieslook’ en is verkrijgbaar bij uw lokale Aziatische supermarkten en markten.

UNADON (GEGRILDE Palingrijstkom) 鰻 丼

Unagi don, of unadon wat “gegrilde palingrijstkom” betekent, is een specialiteitengerecht in Japan en is ook een nationale favoriet.

De perfect gegrilde unagi die wordt geserveerd op gestoomde rijst en gegarneerd met zoete gekarameliseerde saus, zal je zintuigen in een overdrive-modus brengen dat het bijna onmogelijk is om “nee” te zeggen wanneer deze maaltijd aan je wordt aangeboden.

Lees alles over unagi en unadon

POKKOM

De poke bowl schotel is een Hawaiiaans favoriet recept en wordt steeds populairderde Verenigde Staten vrij snel. Maar dit Hawaiiaanse soulfood wordt sterk beïnvloed door de sashimi, die ook een beroemde Japanse keuken is.

DE KOM VAN HET RUNDVLEES VAN YOSHINOYA

Als je niet zeker weet wat je gaat eten terwijl je aan het werk bent, kijk dan eens naar yoshinoya beef bowl donburi en je zult het niet erg vinden om er elke avond op te kauwen.

Het is eigenlijk een kom met gekruide, meestal gestoomde rijst en vervolgens worden er wat dun gesneden rundvlees en wat gebakken ui bovenop toegevoegd.

Het rundvlees wordt eerst gestoofd in een dashi-bouillon met sojasaus en wat mirin die zowel zoet als hartig is.

Gebakken KATSUDON 揚 げ な い カ ツ 丼

Heb je ooit gebakken Katsudon geprobeerd?

Welnu, deze sappige gefrituurde varkenskotelet die is toegevoegd met losgeklopt vloeibaar ei en gekookt in dashibouillon die verantwoordelijk is voor zijn hartige smaak, dan geserveerd met gestoomde rijst, zal je andere gerechten een tijdje vergeten.

Lees ook: dit zijn de messen die de chef-kok gebruikt

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link