Yakisoba noodles | Welke gebruik je & een heerlijk recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 21, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Het Yakisoba-gerecht heeft al veel mensen nieuwsgierig gemaakt, ze willen dan ook graag weten hoe ze dit thuis kunnen bereiden.

In dit artikel zal ik ingaan op de vraag die mijn lezers me al vele malen hebben gesteld, ik heb besloten deze te beantwoorden met een uitgebreide gids over Yakisoba.

Welke noedels gebruik je voor Yakisoba?

Welke noodles gebruik je voor yakisoba
Yakisoba, het klassieke Japanse gerecht, bereid met meestal boekweitnoedels als hoofdingrediënt. In feite betekent de “soba” in Yakisoba dan ook boekweitnoedels. Je hebt ook een speciale Yakisoba-saus en andere ingrediënten nodig om het te maken.

Ik ga ook in op andere vragen die je misschien hebt, zoals wat je aan het gerecht kan toevoegen en hoe je een recept kunt bereiden.

Maar voordat je gaat experimenteren met je nieuw gevonden Japanse recept, moeten we eerst het gerecht beter begrijpen.

Wat is Yakisoba?

Yakisoba (spreek uit ‘jak-kie-soh-BA’) is een Japanse noedelschotel, gewokt met vlees en groenten. Bijna elk soort vlees smaakt goed in de yakisoba:

Het vlees wordt meestal gehakt of in dunne plakjes gesneden voor een snellere bereiding.

Groenten die meestal in het gerecht worden gebruikt, zijn onder meer:

Mensen houden van Yakisoba omdat het rijk en veelzijdig is aan smaak, dankzij de verschillende ingrediënten en de unieke smaak van Japanse sojasaus.

Yakisoba laat een enorme ruimte over voor creativiteit en persoonlijke voorkeur, omdat je zelf kunt beslissen welke ingrediënten je wilt gebruiken.

Yakisoba is ook nog eens een goede manier om van restjes groente af te komen aan het einde van de week. En omdat je er niet lang voor in de keuken hoeft te staan, is het perfect op een drukke werk- of schooldag.

Het beste van Yakisoba is dat je het in grote hoeveelheden kunt bereiden en het goed kunt bewaren.

Zet het in de koelkast of vriezer en warm het weer op als je het weer wilt serveren.

Veel gezinnen in Japan maken tweemaal zoveel Yakisoba als wat het gezin nodig heeft voor één diner.

Ze verwarmen de restjes de volgende ochtend en verpakken het in een bento-box voor hun lunch.

Yakisoba kan voedzaam zijn of niet, afhankelijk van de verhouding.

Te weinig groenten en vlees betekent een hoger percentage noedels, waardoor je mogelijk te veel koolhydraten binnen krijgt.

Probeer je maaltijd in evenwicht te brengen met meer vlees en groenten.

Yakisoba noodles

Het woord “soba” betekent boekweitnoedels, die veel worden gebruikt in Yakisoba.

Het is echter ook gebruikelijk om gewone tarwenoedels te gebruiken zoals die in ramen. Mensen gebruiken soms ook eiernoedels.

Soba-noedels zijn eigenlijk de meest populaire van al deze soorten noedels waarover we eerder hebben geschreven, dus het is geen wonder dat Yakisoba zo geliefd is.

Er zijn veel gewone soba-noedels in pakketten, vooral als je in Japan woont. De populaire merken zijn onder meer

Sommige van deze noedels zijn gedroogd, dus je moet ze eerst koken. Er zijn ook soba-noedels die al zacht en nat zijn.

Je hoeft ze alleen maar met heet water over te gieten om ze los te maken.

Buiten Japan is het misschien een beetje moeilijk om instant Yakisoba-noedels in de supermarkt te vinden.

Maar het is geen punt, want er zijn veel andere opties die je als vervanging kunt gebruiken.

Volkoren vermicelli of Chinese tarwenoedels kunnen een goed alternatief zijn. Je kunt in plaats daarvan ook udon of spaghetti proberen.

Dat is echter niet ideaal.

Yakisoba saus

Yakisoba heeft een unieke smaak die afkomstig is van de Yakisoba-saus. Met de basisversie van de yakisoba kun je alle kanten op en naar hartelust experimenteren!

Veel mensen houden ervan om hun saus helemaal zelf te bereiden, ook omdat het vrij eenvoudig is.

Maar vanwege de populariteit van het gerecht bieden veel merken kant-en-klare Yakisoba-saus aan.

Sommige populaire merken zijn

Je kan misschien eerst eens een kant en klare Yakisoba saus proeven, om de werkelijke smaak van Yakisoba te leren kennen.

En dan kun je gaan experimenteren met je recepten.

Instant Yakisoba

Als het gebruik van Yakisoba-saus nog steeds te veel moeite voor je is, is er nog een snellere optie. Het zijn de instant Yakisoba noedels .

Net als bij Aziatische instantnoedels, bevat het pakket ook de noedels en de kruiden.

Het enige wat je hoeft te doen is de noedels drie minuten koken, zeef ze en meng ze met de kruiden die in de verpakking zitten.

Populaire merken zijn Nissin, Maruchan en Myojo.

Hoewel ze gemakkelijk en lekker zijn, zijn instantnoedels nogal ongezond omdat ze conserveringsmiddelen en kunstmatige ingrediënten bevatten.

Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan groenten en eiwitten, hoewel sommige merken gedroogde groenten gebruiken.

Je kunt echter altijd een gezondere versie maken van instant yakisoba-noedels door verse groenten en eiwitten toe te voegen.

De geschiedenis van Yakisoba

Yakisoba heeft zijn wortels in de Chinese Chow Mein, de roergebakken tarwe-vermicelli op smaak gebracht met zout en Chinese sojasaus.

Japanners maakten hun versie van Chow mein met traditionele Japanse sauzen. Het gerecht ontstond rond 1950, na de Tweede Wereldoorlog.

In die tijd was meel vrij duur, dus begon men het te mengen met kool, dat veel goedkoper en overvloediger was.

Yakisoba werd al heel snel populair. Mensen houden van de smaak, zelfs kinderen. Veel snackkraampjes begonnen Yakisoba op hun menu te zetten.

Door creativiteit van verschillende chefs, werden er veel variaties op Yakisoba verzonnen.

Tot op de dag van vandaag is dit gerecht nog steeds een van de prima donna’s in de Japanse cuisine.

Je vindt dit gerecht in restaurants, eetkraampjes of zelfs de in stands op festivals.

Ook op deze Japanse festivals draait alles om eten. Geen patat en vette hap, maar onder meer takoyaki en heel veel yakisoba ( 焼きそば ).

Yakisoba noedels rundvlees en koolrecept

Er bestaat ​​niet zoiets als een exact recept voor Yakisoba omdat de ingrediënten van kok tot kok kunnen verschillen. Maar het enige dat de unieke smaak van Yakisoba geeft, is de Japanse sojasaus, dus zorg ervoor dat je deze niet mist.
Hier is een voorbeeld van Yakisoba-recept:
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord boekweit, Noedels
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €12

Ingrediënten

  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • tl Worcestershire-saus
  • 1 tl suiker
  • 1 pakje soba noedels
  • 100 gram rundvlees plakjes
  • 70 gram kool in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel julienne
  • 6 stuks shiitake champignons in dunne plakjes
  • 2 hele lente-uitjes julienne
  • Olijfolie om in de pan aan te braden

Instructies

  • Maak de Yakisoba-saus door de sojasaus, oestersaus, Worcestershire-saus en suiker te mengen. Zet het opzij.
  • Bak de plakjes rundvlees tot ze bruin worden. Zet ook die opzij.
  • Open het pakje soba. Giet kokend water bij de soba en maak ze los ze met een eetstokje. Giet de soba af en zet ze apart.
  • Neem nog een wok en begin de champignons ongeveer twee minuten te roerbakken.
  • Voeg andere groenten toe en blijf nog twee minuten roeren
  • Voeg het gebakken rundvlees, de noedels en de Yakisoba-saus toe.
  • Ga door met roerbakken tot ze allemaal gelijkmatig zijn gemengd en goed gaar zijn.
  • De Yakisoba is klaar om te serveren

Hier is Just One cookbook met een recept:

Je kunt Yakisoba op een bord serveren. Maar sommige chique restaurants gebruiken in plaats daarvan een kookplaat om te zorgen dat het gerecht langer gloeiend heet blijft.

Op het gerecht kun je een beetje aonori (groene zeewiervlokken), katsuobushi (bonitovlokken) of benishōuga (ingelegde rode gember) strooien.

Yakisoba varianten

Zoals eerder vermeld, zijn er veel versies van Yakisoba, die je in het hele land kunt proberen. Dit zijn enkele van de meest opvallende:

Sosu Yakisoba

Het is de mainstream stijl van Yakisoba, waarbij de noedels worden gekruid met Worcestershire-saus en oestersaus.

Door de sauzen is de kleur wat bruinachtig.

Shio Yakisoba

Dit is de Yakisoba met een lichtere smaak omdat er geen bruine saus als smaakmaker wordt gebruikt.

De noedels worden voornamelijk op smaak gebracht met zout en lichte sauzen. Deze versie van Yakisoba lijkt het meest op Chinese Chow Mein.

Kata Yakisoba

Ook bekend als “harde Yakisoba”, door de gewone yakisoba te frituren tot het hard werd, kwam dit gerecht tot stand.

De harde soba wordt vervolgens overgoten met groenten en vlees

Ankake Yakisoba

Deze versie van Yakisoba heeft een doorschijnende dikke saus, in plaats van droog geserveerd te worden zoals de gewone Yakisoba.

Meestal worden er zeevruchten in plaats van vlees gebruikt, in dit gerecht.

Yokote Yakisoba

Oorspronkelijk afkomstig uit de prefectuur Akita, gebruikt Yokote Yakisoba dikke en rechte noedels als hoofdingrediënten.

Het gerecht moet een zacht gekookt ei bovenop iedere portie hebben.

Fujinomiya Yakisoba

Deze variëteit komt uit de prefectuur Shizuoka.

Fujinomiya Yakisoba gebruikt lokale noedels met een taaie textuur, gefrituurde darmen en lokaal dashi-bouillonpoeder. Zelfs de kool komt van lokale boerderijen.

Meer creaties

Zelfs het kant-en-klare Yakisoba-gerecht kan verder worden verwerkt tot een geheel nieuw gerecht.

Hier zijn enkele heerlijke creaties, gemaakt van Yakisoba:

Yakisoba-Pan

Dit is een hotdog-broodje gevuld met Yakisoba. Het woord “pan” betekent brood in het Japans.

Yakisoba-pan is een praktische manier om je noedels mee te nemen als een gemakkelijke lunch.

Om dit gerecht te maken, moet je ervoor zorgen dat je Yakisoba droog is, anders wordt je brood nat en zacht.

Modan-Yaki

Dit is een stijl van Okonomiyaki uit Osaka. Yakisoba wordt tijdens het grillen op  Okonomiyaki-deeg gelegd.

En dan draai je het om zodat de Yakisoba-laag ook wordt gegrild. Het vlees en de groenten van de Yakisoba geven de okonomiyaki een rijke en hartige smaak.

Omusoba

Het is een Yakisoba-gerecht gewikkeld in een luchtige omeletrol en bedekt met tonkatsu-saus en mayo.

Omusoba is geweldig met restjes van overgebleven Yakisoba omdat het extra proteïne en warmte geeft.

Omusoba is een van de meest populaire comfort foods bij koud weer.

Sobameshi

Het is een mengsel van roergebakken rijst en soba, samen met groenten en vlees. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de prefectuur Kobe, stad Hyogo.

Tegenwoordig is sobameshi verkrijgbaar in diepvriesverpakkingen, je kan ze in bijna elke supermarkt in Japan vinden.

Vraag & Antwoord

Hoe smaakt yakisoba?

Yakisoba-saus is een zoete, hartige en pittige mix van sojasaus, ketchup en worcestersaus. Sommige recepten voor yakisoba-saus bevatten oestersaus, die een rijkere umami-smaak heeft.

Wat betekent yakisoba?

Yakisoba (Japans: 焼 き そ ば [jakiꜜsoba]), “gebakken noedels”, is een Japanse roerbakgerecht . Gewoonlijk betekent soba boekweit, maar soba in yakisoba betekent ook Chinese noedels (Chuuka soba) gemaakt van tarwemeel en worden soms op smaak gebracht met Worcestershire-saus.

Is yakisoba hetzelfde als chow mein?

yakisoba is een zachte noedel met een iets dikkere textuur dan chow mein noedels en wordt geroerbakt.

Zijn yakisoba-noedels gezond?

Veel Japanse fastfoodketens en restaurants bieden yakisoba aan, en deze gerechten leveren minder gezondheidsrisico’s op dan onze fastfood gerechten. Een yakisoba-gerecht  moet per persoon ongeveer 200 calorieën bevatten, ervan uitgaande dat het roergebakken groenten en vlees of vis als toppings bevat.

Hoe eet je yakisoba?

Yakisoba wordt geserveerd, hetzij als hoofdgerecht of als bijgerecht. Een andere populaire manier om yakisoba in Japan te bereiden en te serveren, is door de noedels in een broodje te stoppen, in de stijl van een hotdog. De bovenkant wordt gegarneerd met mayonaise en stukjes ingemaakte gember.

Hebben yakisoba-noedels ei?

In tegenstelling tot wat je zou kunnen aannemen uit de naam, bevat yakisoba geen soba, maar meestal noedels, chukamen genaamd, gemaakt met tarwemeel en ei. Chukamen zijn vergelijkbaar met udon, ramen of Chinese eiernoedels; ze zijn geel en worden vers of gedroogd verkocht.

Smaakt soba goed?

Ze zien er misschien uit als gewone noedels, maar deze Japanse favorieten zijn allesbehalve gewoon. … De echte soba noedels zijn gemaakt van een combinatie van boekweitmeel en tarwebloem, waardoor ze een aardse smaak en stevige textuur hebben.

Kook je yakisoba-noedels?

Leg de yakisoba-noedels in het water om te laten koken. Als de noedels droog zijn, kook dan volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal vijf tot zeven minuten. Verse noedels hoeven alleen maar opgewarmd te worden, dus een of twee minuten in het kokende water is voldoende.

Is yaki soba glutenvrij?

De echte yakisoba-noedels smaken en zien er zo authentiek uit dat je niet eens kunt zien dat ze glutenvrij zijn! Deze yakisoba-noedels zijn gemaakt van Japans boekweitmeel of  soms van witte rijstmeel en zijn een ideale manier om te genieten van je favoriete soba-noedelgerechten en tegelijkertijd een glutenvrije levensstijl na te streven.

Hebben yakisoba-noedels koolhydraten?

Hoewel een kopje originele (boekweit) soba-noedels 24 gram koolhydraten bevat, is het minder dan traditionele pasta’s en noedels. Het hoge vezelgehalte helpt te vertragen hoe snel die koolhydraten worden verteerd, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

Kunnen yakisoba-noedels worden ingevroren?

De verse noedels kunnen na aankoop direct worden gebruikt of ze kunnen in kleinere porties worden ingevroren. Ik heb gemerkt dat de bevroren noedels snel ontdooien en prima gekookt kunnen worden.

Nog meer info over de voedingswaarde van yakisoba? Neem hier dan een kijkje.

Conclusie

De smaak van Yakisoba is onweerstaanbaar, zeker als je weet hoe voedzaam deze maaltijd is. Maar wat het eten in Japan tot een succes maakt, is het gemak waarmee je de smakelijkste gerechten bereid, zoals deze stomende schaal noedels met knapperige groente.

Het is gemakkelijk te maken en het laat veel ruimte over voor creativiteit. Zelfs als je geen fan bent van koken, kun je altijd veel variaties op Yakisoba vinden.

Als laatste wil ik je nog een tip meegeven, waar je wellicht iets mee kan: er bestaat een mooi basisboek over Japans koken, bekijk ‘m hier

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.