Yakisoba noodles | Welke gebruik je & een heerlijk recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 21, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Het Yakisoba-gerecht heeft al veel mensen nieuwsgierig gemaakt in hoe het thuis te koken.

In dit bericht zal ik het hebben over de vraag die mijn lezers me veel hebben gesteld, en ik besloot deze te beantwoorden in een uitgebreide gids over Yakisoba.

Welke noedels gebruik je voor Yakisoba?

Welke noodles gebruik je voor yakisoba
Yakisoba, het klassieke Japanse gerecht, gebruikt meestal boekweitnoedels als hoofdingrediënt. In feite betekent de “soba” in Yakisoba ook boekweitnoedels. Je hebt ook een speciale Yakisoba-saus en andere ingrediënten nodig om het te maken.

Ik ga ook in op de volgende vragen die je misschien hebt, zoals wat je aan je gerecht moet toevoegen en hoe je een recept kunt maken.

Maar voordat je gaat experimenteren met je nieuw gevonden Japanse maaltijd, moeten we eerst het gerecht beter begrijpen.

Wat is Yakisoba?

Yakisoba is een Japanse noedelschotel, gewokt met vlees en groenten. Bijna elk soort vlees kan goed gaan in yakisoba:

Het vlees wordt meestal gehakt of in dunne plakjes gesneden voor een snellere bereiding.

Groenten die meestal in het gerecht worden gebruikt, zijn onder meer:

Mensen houden van Yakisoba omdat het rijk is aan smaak, dankzij de verschillende ingrediënten en de unieke smaak van Japanse sojasaus.

Yakisoba laat een enorme ruimte over voor creativiteit en persoonlijke voorkeur, omdat je kunt beslissen welke ingrediënten je wilt gebruiken.

Het beste van Yakisoba is dat je het in grote hoeveelheden kunt koken en de restjes kunt bewaren.

Zet het in de koelkast of vriezer en warm het weer op als je het weer wilt serveren.

Veel gezinnen in Japan maken tweemaal zoveel Yakisoba als wat het gezin nodig heeft voor één diner.

Ze verwarmen de restjes de volgende ochtend en verpakken het in een bento-box voor hun lunch.

Yakisoba kan voedzaam zijn of niet, afhankelijk van hoe je de portie maakt.

Te weinig groenten en vlees betekent een hoger percentage noedels, waardoor je mogelijk te veel koolhydraten binnen krijgt.

Probeer je maaltijd in evenwicht te brengen met meer vlees en groenten.

Yakisoba noodles

Het woord “soba” betekent boekweitnoedels, die veel worden gebruikt in Yakisoba.

Het is echter ook gebruikelijk om gewone tarwenoedels te gebruiken zoals die in ramen. Mensen gebruiken soms ook eiernoedels.

Soba-noedels zijn eigenlijk een van de meest populaire van al deze soorten noedels waarover we eerder hebben geschreven, dus het is geen wonder dat Yakisoba zo geliefd is.

Er zijn veel gewone soba-noedels in pakketten, vooral als je in Japan woont. De populaire merken zijn onder meer

Sommige van deze noedels zijn gedroogd, dus je moet ze eerst koken en zeef. Er zijn ook soba-noedels die al zacht en nat zijn.

Je hoeft het alleen maar met heet water over te gieten om ze los te maken.

Buiten Japan is het misschien een beetje moeilijk om instant Yakisoba-noedels in de supermarkt te vinden.

Maar het is geen groot probleem, want er zijn veel andere opties die je als vervanging kunt gebruiken.

Volkoren vermicelli of Chinese tarwenoedels kunnen een goed alternatief zijn. Je kunt in plaats daarvan ook udon of spaghetti proberen.

Dat is echter niet ideaal.

Yakisoba saus

Yakisoba heeft een unieke basissmaak die afkomstig is van de Yakisoba-saus.

Veel mensen houden ervan om hun sauzen helemaal van begin te maken, omdat het vrij eenvoudig is.

Maar vanwege de populariteit van het gerecht bieden veel bedrijven kant-en-klare Yakisoba-saus.

Sommige populaire merken zijn

Als je Yakisoba thuis wilt koken maar nooit Yakisoba wilt eten, kun je deze instant saus eerst gebruiken om de werkelijke smaak van Yakisoba te leren kennen.

En dan kun je gaan experimenteren met je recepten.

Instant Yakisoba

Als het gebruik van Yakisoba-saus nog steeds te veel moeite voor je is, is er nog een snellere optie. Het zijn de instantnoedels van Yakisoba.

Net als bij Aziatische instantnoedels, bevat het pakket ook de noedels en de kruiden.

Het enige wat je hoeft te doen is de noedels drie minuten koken, zeef ze en meng ze met de kruiden die in de verpakking zitten.

Sommige populaire merken zijn Nissin, Maruchan en Myojo.

Hoewel ze gemakkelijk en lekker zijn, zijn instantnoedels nogal ongezond omdat ze conserveringsmiddelen en kunstmatige ingrediënten bevatten.

Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan groenten en eiwitten, hoewel sommige merken gevuld met gedroogde groenten zijn.

Je kunt echter altijd een gezondere versie maken van instant yakisoba-noedels door tijdens het koken verse groenten en eiwitten toe te voegen.

De geschiedenis van Yakisoba

Yakisoba heeft zijn wortels in de Chinese Chow Mein, de roergebakken tarwe-vermicelli op smaak gebracht met zout en Chinese sojasaus.

Japanners maakten hun versie van chow mein met traditionele Japanse sauzen. Het gerecht begon rond 1950, na de Tweede Wereldoorlog.

In die tijd was meel vrij duur, dus begonnen ze het te mengen met kool, wat veel goedkoper en overvloediger was.

Yakisoba werd al heel snel populair. Mensen houden van de smaak, zelfs de kinderen. Veel snackstalletjes begonnen Yakisoba op hun menu te zetten.

Mensen probeerden toen creatief te worden en maakten veel variaties op Yakisoba.

Tot op de dag van vandaag is dit gerecht nog steeds een van de prima donna’s in de Japanse culinaire kunsten.

Je vindt dit gerecht in restaurants, eetkraampjes of zelfs de tijdelijke stands op festivals.

Yakisoba noedels rundvlees en koolrecept

Er bestaat ​​niet zoiets als een exact recept voor Yakisoba omdat de ingrediënten van kok tot kok kunnen verschillen. Maar het enige dat de unieke smaak van Yakisoba geeft, is de Japanse sojasaus, dus zorg ervoor dat je deze niet mist.
Hier is een voorbeeld van Yakisoba-recept:
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord boekweit, Noedels
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €12

Ingrediënten

  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • tl Worcestershire-saus
  • 1 tl suiker
  • 1 pakje soba noedels
  • 100 gram rundvlees plakjes
  • 70 gram kool in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel julienne
  • 6 stuks shiitake champignons in dunne plakjes
  • 2 hele lente-uitjes julienne
  • Olijfolie om in de pan aan te braden

Instructies

  • Maak de Yakisoba-saus door de sojasaus, oestersaus, Worcestershire-saus en suiker te mengen. Zet het opzij.
  • Bak de plakjes rundvlees tot ze bruin worden. Zet ook die opzij.
  • Open het pakje soba. Giet kokend water bij de soba en maak ze los ze met een eetstokje. Giet de soba af en zet ze apart.
  • Neem nog een wok en begin de champignons ongeveer twee minuten te roerbakken.
  • Voeg andere groenten toe en blijf nog twee minuten roeren
  • Voeg het gebakken rundvlees, de noedels en de Yakisoba-saus toe.
  • Ga door met roerbakken tot ze allemaal gelijkmatig zijn gemengd en goed gaar zijn.
  • De Yakisoba is klaar om te serveren

Bekijk de ingrediënten die ik gebruik:

Bio
Hakubaku Japanese biologische soba noodles

Hakubaku Soba Noodles zijn dunne Japanse noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel, vaak in combinatie met tarwemeel.

Lea & Perrins Worcestershire sauce

Lea en perrins worcestershire sauce is een zuur-pittige tafelsaus voor vlees- en visgerechten en is met haar uitgesproken smaak sinds 1837 een van de meest invloedrijke sauzen in de wereldkeuken.

Blue Elephant Oyster sauce oestersaus

Blue Elephant oyster sauce is een smaakvolle woksaus die heerlijk te combineren is in vele wokgerechten.

Hier is Just One cookbook met hun recept:

Je kunt Yakisoba op een bord serveren. Maar sommige chique restaurants gebruiken in plaats daarvan een kookplaat om te zorgen dat deze langer gloeiend heet blijft.

Op het gerecht kun je een beetje aonori (groene zeewiervlokken), katsuobushi (bonitovlokken) of benishōuga (ingelegde rode gember) strooien.

Yakisoba varianten

Zoals eerder vermeld, zijn er veel versies van Yakisoba die je in het hele land kunt proberen. Dit zijn enkele van de meest opvallende:

Sosu Yakisoba

Het is de mainstream stijl van Yakisoba, waar de noedels worden gekruid met Worcestershire-saus en oestersaus.

Door de sauzen is de kleur wat bruinachtig.

Shio Yakisoba

Dit is de Yakisoba met een lichtere smaak omdat er geen bruine saus als smaakmaker wordt gebruikt.

De noedels worden voornamelijk op smaak gebracht met zout en lichte sauzen. Deze versie van Yakisoba lijkt het meest op Chinese Chow Mein.

Kata Yakisoba

Ook bekend als “harde Yakisoba”, begon het koken van dit gerecht door de gewone yakisoba te frituren tot het hard werd.

De harde soba wordt vervolgens overgoten met groenten en vlees

Ankake Yakisoba

Deze versie van Yakisoba heeft doorschijnende dikke zetmeelsaus in plaats van droog geserveerd zoals gewone Yakisoba.

Mensen gebruiken voor dit gerecht meestal zeevruchten in plaats van vlees.

Yokote Yakisoba

Oorspronkelijk afkomstig uit de prefectuur Akita, gebruikt Yokote Yakisoba dikke en rechte noedels als hoofdingrediënten.

Het gerecht moet een zacht gekookt ei aan de bovenkant van de portie bevatten.

Fujinomiya Yakisoba

Deze variëteit komt uit de prefectuur Shizuoka.

Fujinomiya Yakisoba gebruikt lokale noedels met een taaie textuur, gefrituurde darmen en lokaal dashi-bouillonpoeder. Zelfs de kool komt van lokale boerderijen.

Meer creaties

Zelfs het kant-en-klare Yakisoba-gerecht kan verder worden verwerkt tot een geheel nieuw gerecht.

Hier zijn enkele voedselcreaties gemaakt van Yakisoba:

Yakisoba-Pan

Het is een hotdogbroodje gevuld met Yakisoba. Het woord “pan” betekent brood in het Japans.

Yakisoba-pan is een andere praktische manier om je noedels mee te nemen als een gemakkelijke lunch.

Om dit gerecht te maken, moet je ervoor zorgen dat je Yakisoba droog is, anders wordt je brood nattig.

Modan-Yaki

Het is een stijl van Okonomiyaki uit Osaka. Yakisoba wordt tijdens het grillen op het Okonomiyaki-deeg gelegd.

En dan draai je het om zodat de Yakisoba-laag ook wordt gegrild. Het vlees en de groenten van de Yakisoba are wat de okonomiyaki een rijke hartige smaak geeft.

Omusoba

Het is een Yakisoba-gerecht gewikkeld in een luchtige omeletrol en bedekt met tonkatsu-saus en mayo.

Omusoba is geweldig voor het hergebruik van overgebleven Yakisoba omdat het extra proteïne en warmte geeft.

Omusoba is een van de meest populaire troostmaaltijden bij koud weer.

Sobameshi

Het is een mengsel van roergebakken rijst en soba, samen met groenten en vlees. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de prefectuur Kobe, stad Hyogo.

Tegenwoordig is sobameshi verkrijgbaar in diepvriesverpakkingen waar je ze in bijna elke supermarkt in het land kunt vinden.

Conclusie

De smaak van Yakisoba is onweerstaanbaar, zeker als je weet hoe voedzaam het kan zijn. Maar wat het eten in Japan tot een succes maakt, is het gemak.

Het is gemakkelijk te maken en het laat veel ruimte over om creatief te worden. Zelfs als je geen fan bent van koken, kun je altijd veel variaties op Yakisoba vinden.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.